StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

Oglasila se LEN-a i domaćin Final 8, Jug je drugi najbogatiji klub završnog turnira!

Piše Tonči Vlašić
26. svibnja 2023. - 08:49
Jug je prvi naslov prvaka Europe osvojio u svom debiju, 1980. godine (naslovnica sportskog priloga Slobodne Dalmacije dan nakon trijumfa)

Stigla je potvrda. Oglasila se LEN-a i Novi Beograd, domaćin završnog turnira europske Lige prvaka: Jugaši otvaraju Final 8. Njihov četvrtfinalni ogled protiv Zodiac CNA Barcelonete je prvi četvrtfinalni dvoboj u Beogradu u srijedu, 31. svibnja. Početak je u 15.30 sati.

Završnica se igra, kao i proteklih godina, u Sportskom centru ’11. April’, ali ne opet pod krovom, već na otvorenom bazenu uokolo kojeg su niknule montažne tribine za 3.000 gledatelja. Domaćin je izabrao termin u 17 sati, te je dvoboj prvaka Srbije protiv Olympiacosa, grčkog prvaka, drugi četvrtfinalni par. Od 18.30 sati igrat će AN Brescia i Vouliagmeni, a od 20 sati kreće boj za polufinale između branitelja naslova, PRO Recca i Ferencvaros Telekoma.

U polufinalu pobjednik Jug Adriatic osiguranje – Zodiac CNA Barceloneta igra protiv pobjednika Novi Beograd – Olympiacos.

U četvrtak, 1. lipnja, igraju se utakmice za poredak od 5. do 8. mjesta, te polufinala. U petak, 2. lipnja, polufinalisti imaju slobodan dan, a utakmicama za sedmo i peto mjesto završava klupska sezona za sastave koji su poraženi u četvrtfinalu.

U subotu, 3. lipnja, na programu su zadnje dvije utakmice sezone, za treće i prvo mjesto.

PRO Recco i ove sezone brani naslov. Sandro Sukno je trener talijanskog prvaka. Marko Bijač i Andro Bušlje su u kapici Olympiacosa, Elvis Fatović vodi Zodiac CNA Barcelonetu.

Jugaši su deveti put za redom sudionici završnog turnira, u svom debiju u najjačem europskom klupskom natjecanju, Kupu prvaka, bilo je to 1980., otišli su do kraja. Još tri puta su od tad osvajali naslov (2001., 2006. i 2016.), a imaju i četiri naslova doprvaka Europe (2007., 2008., 2013. i 2017. godine).

Od sudionika Final 8 u Beogradu najviše uspjeha ima PRO Recco (deset puta prvak i sedam puta doprvak), Jug Adriatic osiguranje je drugi, Olympiacos treći (dva naslova u pet finala), Ferencvaros i Zodiac CNA Barceloneta sup o jednom osvajali naslov. AN Brescia, Vouliagmeni i Novi Beograd su bez naslova prvaka, talijanski i grčki doprvak su bez nastupa u finalu, dok je Novi Beograd aktualni doprvak, kojem je to najveći uspjeh.

Zahvaljujući PRO Reccu, koji je bio najbolji zadnje dvije sezone, Italija je kao država preuzela primat. Imala je prvaka Europe petnaest puta (PRO Recco deset, Posillipo tri, Canottieri i Pescara po jednom), dok je Lijepa naša druga s 14 naslova (Mladost sedam, Jug četiri, splitski Jadran dva, te POŠK jednom). Srbija je treća s devet naslova (Partizan sedam, Bečej i Crvena zvezda po jednom), Mađarska ima osam (OSC i Vasas po dva, a po jedan Honved, Ujpesti, Szolnok i Ferencvaros). Ukupno devet država je imalo klupskog prvaka Europe.

Jug je četvrti trofejima najbogatiji klub u povijesti najelitnijeg europskog natjecanja, koje je prvo izdanje imalo u sezoni 1963./64. (PRO Recco je prvi, Mladost i Partizan dijele drugo mjesto, Jug dijeli sa Spandauom 04 četvrto mjesto, to je TOP 5 svih vremena, Posillipo s tri naslova je šesti).

Gruž seli u Beograd u utorak, 30. svibnja, dan prije ogleda s Zodiac CNA Barcelonetom u četvrtfinalu. Na put će bez kapetana Lorena Fatovića, koji će na operaciju prsta u ponedjeljak, 29. svibnja (ozlijedio se u utorak navečer u Italiji, u ogledu zadnjeg kola u skupini protiv AN Brescie, te, nažalost, neće igrati na Final 8 europske Lige prvaka, a propustit će i akcije hrvatske reprezentacije ovog ljeta – Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, Japanu, koje je u drugoj polovici srpnja).  

26. svibanj 2023 08:49