StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO

Nova, borbena Hrvatska uzela bod olimpijskom doprvaku, možemo na kraju biti zadovoljni, ali nismo pretjerano oduševljeni

Piše Tonči Vlašić
21. lipnja 2022. - 20:46

Grčka – Hrvatska 8:8

DEBRECEN Gradski bazen. Gledatelja 300. 

GRČKA: Zedevas, Genidounias (1), Skoumpakis, Kalogeropoulos, Fountoulis (1), Papanastasiou, Dervisis, Argyropoulos (1), Gouvis, Kakaris, Nikolaidis, Vlachopoulos (4), Tzortzatos. Izbornik: Theodoros Vlachos.

HRVATSKA: Bijač, Burić (1), Fatović, Krapić, Lazić, Bukić, Vukičević, Žuvela (2), Marinić Kragić (1), Vrlić, Bašić (1), Kharkov (3), Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

Igrač više: Grčka 15/4, Hrvatska 13/4

Četvrtine: 4:1, 1:4, 2:1, 1:2.

SKUPINA 'B' DEBRECEN

Rezultati, utorak, 21. lipnja, 1. kolo: Njemačka – Japan 11:12, Hrvatska - Grčka 8:8.

Poredak: 1. Japan 3 boda (12:11), 2.-3. Hrvatska i Grčka po bod (8:8), 4. Njemačka bez boda (11:12).

Raspored, četvrtak, 23. lipnja, 2. kolo: Hrvatska - Njemačka (18 sati/HTV 2), Grčka - Japan, subota, 25. lipnja, 3. kolo: Hrvatska - Japan (18 sati/HTV 2), Njemačka - Grčka. 

Osvojili smo bod protiv olimpijskog doprvaka Grčke. S obzirom na promjene u našem sastavu, činjenicu protiv koga smo igrali, kako smo otvorili loše utakmicu, kako smo igrali, možemo na kraju biti zadovoljni, ali nismo pretjerano oduševljeni.

Redom, Marko Bijač nije dozvolio da Grčka ode na plus četiri početkom druge četvrtine nakon čega smo vezali dva pogotka, isti se istaknuo u trenutku kad je olimpijski doprvak imao napad s dva igrača više, ali Grčka nije uspjela doći do vodstva 6:5, te su naši imali priliku prvi put doći do prednosti. Tu priliku nisu iskoristili, ali su se nakon 1:4 u prvoj četvrtini vratili u igru. 

Nije Bijač bio naš najbolji pojedinac u povratku Hrvatske, već Konstantin Kharkov, Rus koji je nedavno stekao pravo nastupa za 'kockice'. Zadnju utakmicu u kapici Rusije odigrao je baš protiv Hrvatske. Bilo je to u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju, turnira koji se igrao u Rotterdamu početkom 2020. godine. 

Kharkov se nije istaknuo u kapici splitskog Jadrana u finalu domaćeg prvenstva protiv Jug Adriatic osiguranja (iduće sezone će igrati za AN Bresciu, talijanskog doprvaka), ali je u Debrecenu namjestio ruku. Pogađao je za 1:1, za 4:3 te 5:5.

Peta obrana Bijača krajem treće četvrtine bila je ne za pet, već za deset. Konstantinos Kakaris je izborio igrača više, te bio sam pred našim vratarom. Dvije prilike za vodstvo 7:6 smo propustili, te je stigla kazna. Stylianos Argyropoulos je u 23. minuti potegao iz daljine.

Grčka nije uspjela opet steći osjetno vodstvo. Naši su u zadnju minutu utakmice ušli s 8:8 i imali napad, ali je pokušaj Marka Žuvele odsjeo u vratnicu. Ipak, izborili su još jednu priiku za prvo vodstvo, ali...

Nismo izgubili od olimpijskog doprvaka, bod je tu. Hrvatska je ostala u igri za prvo mjesto u skupini, koje donosi više izgleda za polufinale. Hoće li na kraju o pobjedniku odlučivati pogodak razlika? Za dva dana čeka naše Njemačka, a na kraju Japan. Kako će Grčka proći protiv istih? Kako će naši odigrati kad su u ulozi favorita? Nemamo predožbu koliko može ova nova Hrvatska?

Počelo je Svjetsko prvenstvo. 

PRVI DAN SP-A, 21. LIPNJA

Skupina A (Budimpešta): Mađarska, Brazil, Crna Gora i Gruzija, skupina C (Sopron): Italija, Kanada, Južna Afrika, Španjolska, skupina D (Szeged): Kazahstan, SAD, Australija, Srbija.

Skupina 'A': Brazil – Gruzija 10:14, Mađarska - Crna Gora (21 sat)

Skupina 'C': JAR – Italija 4:22, Kanada – Španjolska 2:19

Skupina 'D': Australija – Kazahstan 10:4, Srbija – SAD 17:13

Pobjednik skupine ide izravno u četvrtfinale, dok drugi i treći igra osminu finala. U osmini finala se križaju skupina 'A' i 'B', a pobjednik skupine 'B' u četvrtfinalu igra protiv pobjednika iz ogleda C3 – D2.

Svjetsko prvenstvo traje do 3. srpnja.

19. travanj 2024 12:59