StoryEditorOCM
VaterpoloTUŽNA VIJEST

NEZABORAVNI VRATAR, TUŽNA JE I KORČULA, I DUBROVNIK Napustio nas je Milovan Tomić, čovjek koji je s KPK osvojio KPK Europe, a s Jugom bio prvak Europe

Piše Tonči Vlašić
28. srpnja 2021. - 18:19

Rođen sam 13. kolovoza 1952. godine u Splitu. Vaterpolo sam počeo trenirati 1968. godine u POŠK-u, koji potom ulazi u Prvu ligu. Te 1969. godine već sam počeo ulaziti u prvu momčad kao rezervni vratar, a za POŠK sam branio sve do 1977. godine. Nakon toga sam otišao na Korčulu. Bio vratar Korčulanskog plivačkog kluba. S njim osvojio Kup Jugoslavije i potom Kup pobjednika kupova Europe 1978. godine. Krajem 1980. godine sam u Juga, s njim prvak Europe, a nakon toga 1981. sam član Solarisa gdje sam te godine zaključio karijeru. Poslije sam bio aktivan kao veteran, a 2002. sam sa Šipanom osvojio na Novom Zelandu naslov svjetskog prvaka – odgovorio je jednom prilikom Milovan Tomić na pitanje: Tko je Milovan Tomić, vratar koji je osvojio naslov prvaka Europe s Jugom, a koji za Jug nije odigrao ni desetak utakmica?

Njegovog imena nije bilo na popisu igrača koji su te 1980. godine, nakon 29 godina posta, osvojili novi naslov državnog prvaka, a niti je bio u sastavu koji je počeo nastup krajem iste godine u Kupu prvaka, koji su ujedno bili prvi nastupi Juga u nekom europskom kupu.

Tomić je debi za Jug imao protiv Partizana u Kupu Jugoslavije, zatim nastupio u završnici Kupa europskih prvaka, te svoj nastup zaključio utakmicom za Superkup Europe u Ljubljani protiv moskovskog CSKA.

- Kad je Jug osvojio naslov prvaka Jugoslavije 1980. bio sam na odsluženju vojnog roka. Dogodila se, nažalost, ozljeda oka Luka Vezilića. Jakša Bošković je to ljeto, kad je Jug postao prvakom, nastupao za Cavtat, te nije mogao i za Jug. I tako su me pozvali. S Đurom Kolićem i Lukom Obradovićem sam se dogovorio. Prvo utakmica s Partizanom u kupu, zatim polufinalni i finalni turnir Kupa prvaka Europe, te Superkup Europe.

Ukupno, osam utakmica za Jug, povijesni prvi naslov prvaka Europe dubrovačkog kluba, i to s vrlo malo treninga.

- Nisam mogao trenirati u vojsci. Sva aktivnost je bila igranje tenisa, i to pred kraj vojnog roka. Međutim, spletom nesretnih okolnosti sam došao, zbog ozljede Vezilića, ostao kratko, ali unatoč činjenici da sam bio samo dva mjeseca član Juga, ostao sam uvijek vezan za njega, za Dubrovnik. Uvijek kad čitam novine, kad vidim članak o Jugu, vrate me sjećanja na ta dva nezaboravna mjeseca u kapici Juga.

Isticao je to u svakoj poruci. Tomić je radio kao inspektor na brodovima, po čitavom svijetu.

- Molim da se divnoj dubrovačkoj publici prenese moja zahvalnost za sve divne trenutke, kada sam nošen na njihovim krilima branio. Isto tako Jugu želim i dalje puno uspjeha – napisao je jednom prilikom javivši se tad iz daleke Kine.

Milovan Tomić je zauvijek zaklopio oči. Iznenada, u 69. godini života. Posljednji ispraćaj je u četvrtak, 29. srpnja, na splitskom groblju Lovrinac.

Otišao je čovjek, koji je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio 1971. godine zlato na Mediteranskim igrama u Izmiru (igrali su između ostalih: Ratko Rudić, Mirko Sandić, Ronald Lopatny...), a koji je ispisao povijest i Korčulanskog plivačkog kluba i Jug Adriatic osiguranja. S Kapekašima osvojio oba povijesna trofeja, a s Jugom prvi europski trofej. Zanimljivo, oba europska trofeja dohvatio je u Kuparima. Prvo je s KPK osvojio naslov Kupa pobjednika kupova Europe, a dvije godine poslije na istom mjestu podigao s Jugom pokal prvaka Europe.

Tomić, Marović i dica Korčule

Najveće uspjehe KPK je ostvario 1978. godine, osvojio prvo Kup Jugoslavije, a potom Kup pobjednika kupova Europe. Uspio je to s većinom domaćih igrača (Velebit Veršić, Perica Radonić, Marinko Bojić, Perica Richter, Boško Lozica, Žarko Lozica, Ivo Lozica, Bojan Lozica, Nebojša Jeričević, Slobodan Bobo Trifunović), pojačanih Urošem Marovićem i Milovanom Tomićem, koje je vodio legendarni Duško Dule Antunović.

image
KPK - pobjednik Kupa Jugoslavije 1978. (Milovan Tomić, stoji, drugi s desna)
Ante Baranić
image
KPK je pobjednik Kupa pobjednika kupova Europe 1978. godine (Milovan Tomić u gornjem redu, treći s desna)
Dubrovački vjesnik
image
Jug prvak Europe 1980. - stoje: Veselin Đuho, Ivica Dabrović, Milovan Tomić, Dubravko Staničić, Đuro Savinović, Goran Sukno, čuče: Antonio Milat, Božo Vuletić, Niko Matušić, Luko Vuletić i Boško Lozica
Željko Tutnjević

Počivao u miru Božjem.

19. travanj 2024 16:04