StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKA LIGA |

OH, JADNI VATERPOLO Ne, kaže FINA, nije točno što smo napisali u biltenu, već je ovo točno, a na kraju ni to nije točno!

Piše PSD.
7. siječnja 2021. - 21:51

Otvoriš bilten turnira u Debrecenu, završnih europskih kvalifikacija Svjetske vaterpolske lige, kojeg je objavila FINA, svjetska organizacija vodenih sportova, i u njemu lijepo piše: Španjolska i Srbija je četvrtfinalna utakmica broj 2, zatim, broj 1 je utakmica između Hrvatske i Crne Gore, broj 3 je utakmica između Francuske i Grčke, a broj 4 je utakmica između Italije i Mađarske.

Iako su Španjolci i Srbi za razliku od drugih uspjeli odigrati četvrtfinale početkom prošle godine, Španjolska je dobila Srbiju, FINA je ipak odlučila tim ogledom otvoriti turnir (neka svaka reprezentacija odigra po tri utakmice, ali rezultat ostaje) te je u raspored drugog dana odmah upisala: Srbija razigrava za poredak od 5. do 8. mjesta i to će igrati protiv poraženog iz utakmice broj 4, a Španjolska u polufinalu čeka pobjednika utakmice broj 4, dok se u drugom polufinalu križaju utakmice broj 1 i broj 3, dakle, Hrvatska – Crna Gora i Francuska – Grčka.

Izbacili su termine utakmica, sva tri dana isto: prva utakmica počinje u 15 sati, druga u 16.45 sati, treća u 18.30 sati, te četvrta u 20.15 sati. Istina, napomenuli su kako su moguće promjene rasporeda odigravanja utakmica zbog televizije.

Na kraju smo dočekali TV promjene. Utakmice Hrvatska – Crna Gora i Francuska – Grčka zamijenile su mjesta, naša utakmica nije više bila druga, već treća utakmica prvog dana, i nju prenosi izravno televizija Planet Sport. Ostalo je isto, turnir otvaraju Srbija – Španjolska, a zatvaraju prvi dan Mađarska – Italija.

Zatim je danas došlo do promjene termina igranja, sve utakmice kreću 15 minuta ranije, dakle, prva počinje u 14.45, druga u 16.30, treća u 18.15, a četvrta u 20 sati.

Ali, ni to nije sve, pa je utakmica Španjolska – Srbija postala utakmica broj 3, a ne broj 2. Broj 2 je ponijela utakmica Francuska – Grčka, koja je bila broj 3. Hrvatska – Crna Gora je postala utakmica broj 4, a ne broj 1. Broj četiri je bila utakmica Mađarska – Italija, a sad je to utakmica broj 1.

I na kraju 'finale svih finala' – ne križaju se utakmice 1 i 3, te 2 i 4, već 1 i 4, te 2 i 3, prevedeno, utakmica Hrvatska – Crna Gora s utakmicom Mađarska – Italija, a ne s utakmicom Francuska – Grčka.

Raspisali su se i Mađari o 'sitnim' promjenama. Ističu, nismo mi organizatori, mi smo samo domaćini - organizator je FINA, svjetska organizacija vodenih sportova. U tekstu pod naslovom: 'Oh, jadni vaterpolo', ističu kako je totalni nered u FINA-i, i to samo 24 sata prije početka završnog turnira europskih kvalifikacija Svjetske lige. Da, ovo je događaj bez presedana, kakav se (vjerojatno) neće dogoditi u drugim, ozbilnijim sportovima!

Na kraju se oglasila FINA te ističe kako je bilten na stranici radni bilten, a kako je točna informacija, koju su objavili na svojoj stranici 6. siječnja. I onda nađemo tu informaciju, i tamo 'lijepo' piše kako je utakmica Srbija - Španjolska utakmica broj 1, Hrvatska - Crna Gora utakmica broj 2, Francuska - Grčka utakmica broj 3, a Mađarska - Italija utakmica broj 4, i pazi sad: drugog dana igraju poraženi iz utakmice broj 1 s poraženim iz utakmice broj 3, a zatim Srbija protiv poraženog iz utakmice broj 4, pa nakon toga u polufinalu pobjednik utakmice broj 1 s pobjednikom utakmice broj 4, te Španjolska s pobjednikom utakmice broj 3.  

image
Raspored turnira u Debrecenu objavljen na fina.org 6. siječnja 2020.

Eto, nije sve tako crno. Bar se poklapa sa službenim biltenom, koji je radni bilten, a koji i dalje 'krasi' stranicu FINA-e, svjetske organizacije vodenih sportova, kao i s informacijom objavljenom 6. siječnja na stranici FINA-e, da se turnir igra u Debrecenu od 8. do 10, siječnja 2021. godine, i kako će s njega tri najbolja izboriti plasman na završni turnir Svjetske lige, koji će se od 26. lipnja do 2. srpnja igrati u Gruziji, u Tbilisiju.

Tonči Vlašić / Dubrovački vjesnik

16. travanj 2024 22:40