StoryEditorOCM
VaterpoloDIPLOMA JE U RUCI

Najvažnija obrana Marka Bijača, a nije to napravio u bazenu, nije iskočio iz vode, nije imao kapicu na glavi, nije bio u kupaćima...

Piše Tonči Vlašić
21. srpnja 2022. - 09:23

Marko Bijač je u srijedu branio u Splitu, a što radi čitav život, ali nije to napravio u bazenu, nije iskočio iz vode, nije imao kapicu na glavi, te nije bio u kupaćima.

- Što sam uspio s ovom obranom? Ha, postao sam bakalar, prvostupnik, latinski baccalaureus – rekao je nakon ‘obrane’ na Aspiri, kojom je zaključio osnovni studij.

Završni rad mu je bio pod radnim naslovom ‘Proces pripreme vaterpolo reprezentacije Hrvatske za Olimpijske igre u Riju 2016. godine’. Tamo ‘dole’, u dalekom Brazilu, prije šest godina branio je sjajno. Sjećamo se utakmice protiv Crne Gore u polufinalu, obranama je ‘izludio’ suparnika. Nek se zna kako je ponio laskavi naslov najboljeg vratara olimpijskog turnira. Odozdo se vratio sa srebrom, a te godine je kao kapetan Juga podigao i pokal klupskog prvaka Hrvatske. Točnije, podigao je tad sve što se moglo podići u klupskom vaterpolu jer je dubrovački velikan bio vlasnik krajem 2016. godine svih mogućih trofeja, a on je bio njegov kapetan.

S obzirom kako je Hrvatska osvojila u Riju srebro, je li Marko dokazao što je trebalo napraviti za zlato?

- Taj rad ćemo ostaviti za doktorat – smije se Bijač, te zahvaljuje doktoru tjelesne pripreme Peru Kuterovcu, legendarnom kondicijskom treneru, koji je samo u Riju osvojio i srebro s veslačem Damirom Martinom, te broncu s boksačem Filipom Hrgovićem...

Kuterovac mu je pomogao oko završnog rada. On mu je ‘iskrcao’ toliko toga.

Inače, Bijač je upravo spomenute 2016. godine pokucao prvi put na vrata Aspire, te uzeo ‘X-icu’.

- Malo se sve odužilo zbog mojih obveza, točnije odlaska već 2018. godine iz Juga u Italiju, PRO Recco (od prošlog ljeta je član grčkog Olympiacosa), ali sam bio tvrdoglav i nisam odustao. Na kraju, treba bit iskren, ova nesretna korona mi je pomogla. Nije bilo treninga, utakmica i putovanja, te sam za to vrijeme, kad smo bili ‘zatvoreni u kući’, uzeo knjigu u ruke. Iskoristio to na najbolji mogući način. Kad se sve nekako počelo vraćati u normalu, ostalo je još malo do kraja. Sad sam došao do tog kraja. Osjećam olakšanje, i sreću jer sam uspio.

image

Marko Bijač brani pred komisijom svoj rad

Vladimir Dugandzic/Cropix
image

Marko Bijač i Luka Androja, magistar kineziologije

Vladimir Dugandzic/Cropix

Zahvalio je svom mentoru.

- Veliku pomoć sam imao do strane gospodina Luke Androja, magistra kineziologije, voditelja studija sportskog menadžera na Aspiri. Zahvaljujući njemu uspio sam sve pripremiti. Na kraju se poklopilo, posložilo, te sam završni rad branio zadnji dan odmora nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj. Naime, 24 sata nakon obrane na Aspiri čeka me trening s reprezentacijom u Kranju. Valja se spremiti za Europsko prvenstvo, koja počinje krajem idućeg mjeseca.

Opet Bijača čekaju obrane u Splitu. Ne u odijelu, ne u školskoj klupi, već opet u vodi, s kapicom u glavi, u Spaladium Areni.

- Ova obrana je bila uspješna, valja će na vaterpolskom Euru biti kao na Aspiri – poželio je 31-godišnji Dubrovčanin.

image

Aspirini sportaši - sad je među njima s diplomom u ruci i Marko Bijač

Vladimir Dugandzic/Cropix
18. travanj 2024 07:27