StoryEditorOCM
VaterpoloANDRO BUŠLJE

Najtrofejniji hrvatski reprezentativac svih vremena, stup obrane iz Komolca, svjetski rekorder, slavi 36. rođendan!

Piše Tonči Vlašić
4. siječnja 2022. - 18:07
Andro Bušlje - najtrofejniji hrvatski vaterpolski reprezentativac svih vremenaTonči Vlašić/Vladimir Dugandžić Cropix

Andro Bušlje je svjetski rekorder. Jedini koji je osvojio sedam medalja u nizu na Svjetskim prvenstvima. Debi na SP-u imao je dvije godine prije nego je Hrvatska, a on s njom, počela ispisivati povijest. Na svih osam SP-a Bušlje je bio među četiri najbolja. Samo je te 2005. u Montrealu izgubio utakmicu za broncu. Iduće četiri za treće mjesto je dobio. Samo je dva puta porazom zaključio Svjetsko prvenstvo, te 2005. i 2015. kad je izgubio u Kazanju finale od Srbije.

Osam Svjetskih prvenstava, svaki put u polufinalu, a sedam puta na postolju!

Od svoje dvadesete godine je u seniorskoj reprezentaciji. Uz Mara Jokovića jedini ima oba svjetska zlata, europsko i olimpijsko. Ustvari, kao što ima svih sedam medalja Hrvatske sa Svjetskih prvenstava, tako ima i ta sva četiri velika zlata Hrvatske!

Nažalost, bronca sa SP-a iz Gwangjua 2019. godine bila je njegova posljednja, dvadeset i druga medalja sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske! Nije uspio, a što je žarko želio, vratiti se sa svojih četvrtih Olimpijskih igara s medaljom, ali bio je olimpijski pobjednik u Londonu 2012., te olimpijski doprvak iz Rija 2016. godine, a to su nezaboravne priče, veličanstveni trenuci ponajboljeg svjetskog braniča posljednje desetljeće i pol, pogotovo priča iz Londona.

image
Marko Bijač, Andro Bušlje i Maro Joković čestitaju jedan drugom na pobjedi u kapici reprezentacije
Ronald Goršić/Cropix

Bušlje je nakon trinaest seniorskih sezona u kapici Juga u ljeto 2015. godine otišao u Italiju, u Posillipo. Potom je iduće ljeto prihvatio poziv iz Pireja te tri sezone nosio kapicu Olympiacosa s kojim je 2018. bio klupski prvak Europe, a 2019. europski klupski doprvak.

U sezoni 2019./20. nosio je kapicu najtrofejnijeg talijanskog kluba, PRO Recca, ali je korona prekinula sezonu. Potom prošle sezone u kapici zagrebačke Mladosti uzeo je duplu krunu, kup te prvenstvo. Ne možemo zaboraviti kako je bio junak u petoj utakmici finala, majstrorici za prvaka. Vratio se nakon toga u Olympiacos s kojim je potpisao do ljeta 2023. godine, a s kojim je osvojio ukupno šest trofeja. Ne samo naslov spomenuti naslov prvaka Europe, već je dohvatio tri naslova prvaka Grčke (2017., 2018. i 2019.) i dva Kupa Grčke (2018. i 2019.).

Nakon Olimpijskih igara u Tokiju oprostio se od kapice reprezentacije, nosio je hrvatski barjak na zatvaranju Igara. Za najboljim svjetskim braničem ukupno je 19 seniorskih sezona, u tijeku je dvadeseta (trinaest u kapici Juga, potom jedna u kapici Posillipa, tri u Olympiacosu, jedna u PRO Reccu, koja nije odigrana do kraja zbog korone, jedna u Mladosti, te sad nova u kapici Olympiacosa) okrunjenih s ukupno 26 trofeja. Plus onaj 'sitniš' od 22 medalje sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske.

Andro Bušlje je rođen 4. siječnja 1986. godine.

Kapetane, sretan 36. rođendan!

image
Andro Bušlje slavi pogodak i pobjedu protiv Partizana u Gružu u četvrtfinalu europske Lige prvaka 2006. godine
24. travanj 2024 12:42