StoryEditorOCM
VaterpoloOGLASIO SE JUG ADRIATIC OSIGURANJE

Najtrofejniji hrvatski igrač svih vremena u kapici s brojem pet najmanje do ljeta dvije tisuće dvadeset i pete!

Piše Tonči Vlašić
5. lipnja 2023. - 15:34
Maro Joković nastavlja karijeru, i dalje će igrati za Jug Adriatic osiguranje, dok je 40-godišnjem Christianu Presciuttiju utakmica s Jugom za sedmo mjesto na Final 8 u Beogradu bila posljednja u karijeriTonči Vlašić/

Ognjen Kržić, sportski direktor Jug Adriatic osiguranja i Maro Joković su stisnuli jedan drugom ruku. Prethodno su obojica stavila potpis na novi ugovor. Najiskusniji Jugaš, koji je prije 20 godina imao debi za prvu momčad, ne (na)pušta kapicu s brojem 5 najtrofejnijeg hrvatskog kluba, već će je nositi (najmanje) do ljeta 2025. godine.

O brojkama, trofejima, moglo bi se danima. Prvi je osvojio baš te 2003. godine. Uzeo Kup Hrvatske s Jugom s kojim je bio prvak Europe 2006., pa još jednom, deset godina poslije. Slika za povijest. Nezaboravna. Uz rub bazena, on i Xavi Garcia slave trijumf usred Budimpešte. Padali su redom Eger, PRO Recco i Olympiacos.

image

Xavi Garcia i Maro Joković slave u Budimpešti 2016. 

Tonči Vlašić/

Vlasnik je Maro oba naslova svjetskog prvaka s reprezentacijom, jedinog olimpijskog zlata, te prvog od ukupno dva naslova europskog prvaka.

Bio je dvije sezone u PRO Reccu, i s njim je bio prvak Europe. Bio je sezonu u Olympiacosu, pa sezonu u Bresciji s kojom je skinuo PRO Recco s trona prvaka Italije. Ali, 17 sezona u Jugu, bit će još dvije. Hoće li igrati i nakon toga, te postati prvi igrač s 20 sezona u kapici prve momčadi najtrofejnijeg hrvatskog kluba?

Ukupno tri trofeja je osvojio s PRO Reccom, isto toliko s Olympiacosom, onaj jedan super vrijedan s Bresciom, a trideset i pet s Jugom. Trideset i pet! Tri u upravo završenoj sezoni. I kad se zna kako je samo sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske osvojio točno 20 medalja, Župljanina, sjajno desno krilo, i dalje je takav, odavno krasi epitet – najuspješniji hrvatski vaterpolist svih vremena.

Prijelazni rok je super zanimljiv. Posebno se gledaju potezi splitskog Jadrana i Jug Adriatic osiguranja. Jadran još nije objavio kako se dogovorio s Josipom Vrlićem, reprezentativnim centrom, te produžio ugovor s drugim centrom Antoniom Duževićem. Anđelo Šetka je zaključio karijeru. Jug je ostao bez Konstantinosa Kakarisa, koji ide u PRO Recco, te Gruž traži novog centra. Od prije se zna kako je doveo Sergi Cabanasa, španjolskog reprezentativca iz Sabadella, te iz splitskog Jadrana najboljeg igrača domaćeg prvenstva, reprezentativnig braniča Rina Burića. Ugovor je, to se zna, istekao i kapetanu Lorenu Fatoviću. Ne sumnjamo kako bi dogovor s njim trebao biti novi odličan potez Gruža, kakav je svakako ostanak Jokovića.

image

Maro Joković slavi - Jug je 2007. pobjednik Kupa Hrvatske

Tonči Vlašić/
18. travanj 2024 19:00