StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO VATERPOLISTA U BUDIMPEŠTI

NAJBOLJI SU OVOG PONEDJELJKA GLEDATELJI U DUNA ARENI Hrvatska će zadnja doznati!

20. siječnja 2020. - 09:14
Hrvatska, Srbija, Mađarska i Italija će ponedjeljak provesti trenirajući te na tribinama Duna Arene. Naši će gledati Grčku protiv Rumunjske, Srbi ogled Španjolske i Njemačke, Mađari će najviše pažnje posvetiti utakmici između Rusije i Gruzije, a Talijani ogledu Crne Gore i Turske, međutim, budući se zna tko je tko, naš izbornik Ivica Tucak već crta sa suradnicima plan kako dobiti Grke u četvrtfinalu. Isto kao što srpski izbornik Dejan Savić i prije tzv. osmine finala smišlja plan kako savladati Španjolsku, a talijanski izbornik Alessandro Campagna kako protiv Crne Gore. Ostavit ćemo tek upitnik koga će dočekati Mađarska iako je na papiru Rusija favorit protiv Gruzije, međutim, tko god tu prođe, izgledi za prolaz u polufinale protiv domaćina će mu biti baš mali.

U četvrtfinalu Italija je favorit protiv Crne Gore, kao i naši protiv Grčke, dok će najzanimljivije četvrtfinale biti ogled između Srbije i Španjolske, a to je repriza posljednjeg EP-a, koji je u Barceloni 2018. odlučen na peterce. Srbija u Budimpešti juriša na peti uzastopni naslov prvaka Europe.

Xavi Garcia, naš najiskusniji reprezentativac, priželjkivao je kako Mađarska neće na kraju imati bolju pogodak razliku od Španjolske, a što je odlučivalo u 'C' skupini o pobjedniku skupine. To se nije dogodilo. Mađarska je trebala 20 pogodaka razlike protiv Turske, a ostvarila je najuvjerljiviju pobjedu u povijesti EP-a – 26:0!

Garcija je želio vidjeti Španjolsku na vrhu skupine iz razloga što bi uspjeh svih pobjednika skupina u četvrtfinalu donio već tad Hrvatskoj osiguran plasman na Olimpijske igre jer vizu za Tokijo imaju u džepu prije EP-a Srbija, pobjednik Svjetske lige, te Španjolska i Italija, finalisti SP-a, točnije, svjetski doprvak odnosno prvak. To se nije dogodilo te je sad Hrvatskoj zadatak biti ispred Grčke, te Mađarske, koji su joj izravni suparnici za tu jednu kartu za Tokijo, koja se dijeli u Duna Areni.

- Što je bilo, bilo je. Sad kreće odluka. U skupini si mogao pogriješiti, ali više ne možeš – ističe naš kapetan Andro Bušlje, najtrofejniji hrvatski reprezentativac sa čak 22 medalje na velikim natjecanjima, koji je protiv Slovačke postigao pet pogodaka, a njegov peti za vodstvo 11:3 na kraju treće četvrtine bio je ujedno tisućiti pogodak Hrvatske reprezentacije u povijesti nastupa na Europskim prvenstvima. Podfsjetnik još jednom: pobjeda protiv Slovačke 16:4 točno je 60. pobjeda naših u povijesti nastupa na EP-ima. Hrvatskoj će četvrtfinale u srijedu biti točno stota utakmica na kontinentalnim prvenstvima. Već smo napisali - bilo bi lijepo kad bi u tri preostale utakmice, koliko će ih Bušlje i ekipa odigrati još na EP-u u Budimpešti, ostali na deset remija i 29 poraza.

- Zanimljive su to brojke, da, vidio sam nakon utakmice kako sam baš ja postigao taj tisućiti pogodak za reprezentaciju na EP-ima. Međutim, sve je to u drugom planu. Jedino važno je kako će reprezentacija proći u Budimpešti. Zna se koji je najljepši scenarij. Osvojiti naslov prvaka Europe te time izboriti već sad plasman na Olimpijske igre. Na svakom natjecanju želim najviše. Ipak, idemo korak po korak. Kao što je prva utakmica na prvenstvu teška sama po sebi jer je prva, to je isto na svakom natjecanju i četvrtfinale – rekao je Bušlje. Osvrnuo se potom na prikazano Hrvatske.

- Nisam zadovoljan samo kako smo odigrali posljednju četvrtinu protiv Crne Gore. Sve ostalo je bilo više nego dobro. Mislim da svi razmišljaju isto, kao što sad razmišljaju kako treba biti još bolji u četvrtfinalu. Jedino o tome sad razmišljamo – naglasio je Bušlje, kojem pet pogodaka protiv Slovačke nije najbolji učinak u jednoj utakmici na EP-ima. Rekord je i dalje šest pogodaka koliko ih je postigao protiv Rumunjske u 13:7 pobjedi u 3. kolu natjecanja u skupini kad je domaćin EP-a bio Zagreb, i kad je Hrvatska jedini put do sad, a iza nje je trinaest Europskih prvenstava, otišla do kraja!

Može li nakon deset godina Hrvatska ponoviti svoj najveći uspjeh na EP-ima, kao što je to uspjela na Svjetskim prvenstvima, i to (opet) u Budimpešti gdje je 2017., točno deset godina nakon trijumfa na SP-u u Melbourneu 2007. godine, opet slavila naslov svjetskog prvaka?
Grčka - Rumunjska od 19 sati
Grčka i Rumunjska igraju posljednji u Duna Areni ovog ponedjeljka, 20. siječnja. Utakmica iz koje će pobjednik na Hrvatsku u četvrtfinale počinje u 19 sati. 

Raspored, ponedjeljak, 20. siječnja, 14.30 sati: Crna Gora - Turska (pobjednik ide na Italiju), 16 sati: Njemačka - Španjolska (pobjednik ide na Srbiju), 17.30 sati: Rusija - Gruzija (pobjednik ide na Mađarsku), 19 sati: Rumunjska - Grčka (pobjednik ide na Hrvatsku).

Četvrtfinala se igraju u srijedu, 22. siječnja. Pobjednik Hrvatska - Grčka/Rumunjska u polufinalu, u petak, 24. siječnja, ide na boljeg iz ogleda Srbija - Njemačka/Španjolska. Utakmica za treće mjesto te finale na rasporedu su u nedjelju, 26. siječnja.  

18. travanj 2024 04:20