StoryEditor
VaterpoloVATERPOLO/KUP HRVATSKE

MILE SMODLAKA, POČASNI JUGAŠ PROTIV JUGAŠA 'Ispao bih smiješan kad bih rekao da imamo izgleda dobiti Juga i plasirati se u finale'

17. prosinca 2016. - 09:14

Jugaši su poredali u četvrtak ujutro u svojim prostorijama, dan nakon trijumfa u europskom Superkupu, jedan do drugoga svih pet trofeja (Kup Hrvatske, Regionalna liga, prvenstvo Hrvatske, Euroliga i europski Superkup), a jednog su 24 sata poslije ponijeli sa sobom s ciljem da ga vrate. Momčad koja je vlasnik svih pet trofeja, momčad koja je ispisala povijest hrvatskog sporta (nikad nitko u jednoj sezoni nije osvojio pet trofeja, ne samo u vaterpolu, već u svim loptačkim ekipnim sportovima, i to ne uzimajući u obzir samo mušku, već i žensku konkurenciju), sad je u novoj ulozi. Brani, ne napada i kreće ostvariti još jedan povijesni rezultat – obraniti svih pet naslova.

Prva prepreka im je splitski Jadran u polufinalu završnog turnira Kupa Hrvatske, koji se danas i sutra igra u Slavonskom Brodu. Aktualni, četverostruki europski prvak protiv dvostrukog europskog prvaka. Međutim, danas je razlika u kvaliteti između Gruža i Zvončaca baš velika. Kolika, najbolje govore riječi Mile Smodlake, trenera splitskog sastava, a koji je prošle sezone bio pomoćni trener Juga te slavio prva četiri trofeja u povijesnom nizu.

- Ispao bih smiješan kad bih rekao da imamo izgleda dobiti Juga i plasirati se u finale. U ovom trenutku ćemo se morati zadovoljiti ako uspijemo pružiti jedan solidan otpor uistinu fantastičnom Jugu. Sad nakon što je Jug dobio Bresciu te osvojio europski Superkup, vodio nakon treće četvrtine sa 7:0, slušam kako se mnogi pitaju tko je ta Brescia, kako je ona uopće došla u priliku boriti se za taj trofej. Međutim, nije Brescia problem jer je ona kvalitetna ekipa. Problem je što je Jug sjajan. Što je Jug isključio Bresciu. Odigrao sjajnu utakmicu. Odlično se pripremio. Sve su predvidjeli, snimili sjajno suparnika te sve dogovoreno sproveli u djelo, i to za čistu desetku – ističe Smodlaka, inače počasni doživotni član Juga. Zaslužio je to svojim igrama u kapici Juga s kojim je osvojio silne trofeje. Smodlaka je s Jugom vlasnik četiri europska trofeja, a bio je i član Jadrana, kad je splitski sastav bio na krovu Europe. Plus, uspjesi s reprezentacijom. Svjetski prvak iz Melbournea.

Jadran je u Slavonski Brod stigao bez Milardovića. Jug CO bez Markovića (mononukleoza). Ogled dva sastava s hrvatskog juga počinje u 13.30 sati. Drugo polufinale između zagrebačke Mladosti i riječkog Primorja se igra od 19 sati. Nema utakmice za treće mjesto. U nedjelju se igra samo finale u 19 sati. Sve osim trijumfa Jugaša u Slavonskom Brodu bi bilo veliko iznenađenje, najveće u poviesti natjecanja. Kup Hrvatske je godinama imao najmanje dvojicu, koja su imala podjednake izglede za osvajanje trofeja. Unatrag nekoliko godina su i tri sastava računala na osvajanje trofeja. Ne sjećamo se je li ikad jedan sastav bio tako izraziti favorit, kao što je danas dubrovački.

Inače, Jug CO je ujedno najuspješniji klub u Kupu Hrvatske s 11 trofeja, zagrebačka Mladost ga je osvajala osam puta, riječko Primorje EB četiri te jednom OVK POŠK pod imenom Splitska banka.

loading...

Izdvojeno

09. srpanj 2020 23:12