StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO/JUG CO POBJEDNIK EUROPSKOG SUPER KUPA

MARO JOKOVIĆ Pet, alo, pet!

15. prosinca 2016. - 00:44

Peti trofej Juga u nizu, svaki je različit (Kup Hrvatske, Regionalna liga, prvenstvo Hrvatske, europska Liga prvaka i sad europski Superkup)i, a nakon utakmice za pet, u kojoj su baš svi 'poginuli' u obrani, odigrali to za deset, 'izvukli' smo Mara Jokovića. Ne zbog broja na kapici, koji je isti s trofejnim nizom, već zbog činjenice kako je on jedini koji je sudjelovao u oba Jugova trijumfa u europskom Superkupu.

Maro je te 2006. godine, kad je Jug CO prvi put osvojio europski Superkup, bio junak pobjede, i to je suparnik bio isti (Brescia). Tada se igralo u njenom domu (12:8). Četiri velika pogotka postigao je Joković u toj utakmici u godini u kojoj je Gruž slavio osvajanje četiri trofeja (više nije mogao jer se tada još nije igrala Regionalna liga). Brescia je prije deset godina krajem druge četvrtine povela sa 6:5, a potom 6:0 Jugaša. Ovaj put je sve bilo jasno već u prvom poluvremenu.

- Sjajno smo odigrali protiv Brescie. Sve je bilo baš za pet. Znate, poraz u subotu od PRO Recca nas je prizemljio nakon svih pobjeda prošle sezone. Inače, mi smo sve snage bili uprli baš u ovu utakmicu. Samo smo o njoj razmišljali. Pritisak je bio enormno velik zbog činjenice kako smo se borili za peti trofej, činjenice kako je ovo bila povijesna utakmica. I zbog svega toga nije bilo lako, ali nakon vodstva 7:0…. – nije skrivao zadovoljstvo Jugov reprezentativac.

I to je povijest – 7:0 vodstvo u utakmici u kojoj je Jug stigao do sedmog europskog trofeja (četiri naslova prvaka Europe, dva europska Superkupa i jedan LEN-a kup). 

- Ne sjećam se kad smo zadnji put bili ovako dominantni, pogotovo ne u ovako važnoj utakmici.

Spomenuli smo odmah finale Lige prvaka u Budimpešti protiv Olympiacosa (6:4). Grčki prvak, do te utakmice bez poraza u svim natjecanjima, uspio je u svakoj četvrtini postići samo po jedan pogodak. 

- To je bio kraj sezone, a zna se kako sporije ulazimo u sezonu. Ovo je tek početak sezone, a trebalo je biti pravi sad. U dvanaestom mjesecu imamo nekoliko važnih zadataka. Sad se u nedjelju dijeli Kup Hrvatske u Slavonskom Brodu, pa tri dana poslije nas čeka super važna utakmica u Barceloni protiv Barcelonete u skupini Lige prvaka… Hoću reći, nije s ovim ništa gotovo. Nemamo vremena ni za slaviti. Još nas dosta toga važnog čeka. Dosta toga se odlučuje ovih dana.

U kojem je trenutku utakmice protiv Brescie Joković rekao: 'Trofej je naš!'?

- U trećoj četvrtini, pred kraj. Znate, tih 4:0 na poluvremenu, to se sve može stići, pogotovo ako loše uđeš u nastavak utakmice. Kad je bilo 7:0, bilo je jasno kako je gotovo. Vidjelo se i na Bresciji. 

Povratak na činjenicu kako je Jug CO uzeo svih pet trofeja.

- Kakav je osjećaj nakon što smo postali vlasnici svih pet trofeja? Pa, prva četiri trofeja sam imao vremena proanalizirati. Sad peti.. Povijest je ispisana. Neka nas probaju drugi stići. Idemo dalje. Već nas čeka novi zadatak. Osvajanjem Kupa Hrvatske u Slavonskom Brodu dobili bi mirnoću do proljeća, idućih finala, a to da sam igrao prije deset godina i sad, da sam jedini ja 'preživio' od te momčadi, koja je tada osvojila naslov… To je iz razloga jer sam tada bio premlad (19 godina) jer sad nisam baš tako star. Što još reći? Drago mi je što sam bio dio povijesti tada, a i sada. Ovo sad je veći uspjeh. Sad imamo trofej više. Pet, alo, pet. Baš smo napravili veliki uspjeh.

20. travanj 2024 05:01