StoryEditorOCM
VaterpoloJUNAK SUPER KUPA

Maro Joković odavno ima više trofeja nego godina, a sad je brojka nevjerojatnih 40, plus onaj ‘sitniš’ s reprezentacijom: ‘Uvijek ostaje u pamćenju tko je...‘

Piše Tonči Vlašić
21. studenog 2022. - 10:30

Tri trofeja je osvojio s PRO Reccom, tri s Olympiacosom, jedan s Bresciom, a trideset i tri s Jugom. I kad se zna kako sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske ima točno 20 medalja, a s klubovima sad točno 40 trofeja, dolazi se do brojke 60! Sjajno desno krilo odavno krasi epitet – najuspješniji hrvatski vaterpolist svih vremena.

Maro Joković je bio prvi HR igrač koji se našao u ‘klubu 50+‘, unatrag tri sezone, kad je još nosio kapicu Olympiacosa, kad je s njim osvojio Kup Grčke, napisali smo kako nam se čini da će biti i prvi koji će se naći u ‘klubu 60+‘. Nakon toga prvak Grčke 2020., prvak Italije 2021., prvak Hrvatske 2022. i sad osvajač hrvatskog Super kupa, i evo ga! Uspio je. Čudo!

image

Maro Joković








 

Tonči Vlašić

- Draže mi je to što smo nakon finala prvenstva još jednom dobili Jadran te osvojili novi trofej, nego to što sam ja stigao do svog 40. klupskog trofeja u karijeri, te što medaljama sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske sad imam 60 zvjezdica. Uvijek ostaje u pamćenju tko je prvi nešto osvojio, pamti se tako kako je zagrebačka Mladost bila prvi prvak Hrvatske i prvi osvajač Kupa Hrvatske, a sad će se pamtiti kako je Jug prvi osvojio hrvatski Super kup. To me dodatno veseli - priča Maro.

Jug je već sezonu učinio trofejnom.

- Lijep je to osjećaj, trofej je tu, prvi ove sezone, ali ništa nismo napravili. Već za koji dan se odlučuje o pobjedniku Kupa Hrvatske u Zagrebu, a to je važniji trofej ovog. Ne trebam isticati kako je naslov prvaka o kojem se odlučuje tek za pola godine daleko najvrjedniji domaći trofej. Međutim, da je, što sam već rekao, lijep osjećaj, jest. Nakon svake pobjede se osjećaš lijepo, a kako nećeš kad podigneš trofej.

Jug ili Jadran, tako će biti i u oba preostala domaće natjecanja, prvenstvu i kupu.

- Ovom pobjedom smo preuzeli ulogu favorita, ali ne očekujem kako ćemo sad lakše doći do kupa, naprotiv, očekuje nas još teži zadatak nego za super kup. Ranjeni Jadran je opasan, a vrlo brzo je to finale. Sad treba uživati u ovom uspjehu. Nema se puno vremena za proslavit, tek dan, dva budući sredinom tjedna već krećemo za Beograd na turnir drugog kruga Regionalne lige. Za deset dana je Marseille naš gost.

Povratak na utakmice u Višnjiku. Maro MVP, bio je prvi strijelac utakmice. Četiri puta je matirao Ivana Marcelića na vratima Jadrana. Koji mu je najdraži od ta četiri pogotka?

- Ne znam, baš ne znam.

Možda ona sjajna asistencija u završnici?

image

Maro Joković na Svjetskom prvenstvu 2007. kad je postao svjetski prvak

Vladimir Dugandžić

- Teška pitanja, kao što je teško odgovoriti na pitanje zašto uvijek krenemo loše protiv Jadrana. Koliko god to ističemo, uvijek se dogodi isto. Gubili smo u 2,3 navrata s dva razlike, ali smo uspjeli do kraja druge četvrtine preokrenuti, prvi put doći do vodstva 8:7. Uspjeli smo se trgnut, nedostajalo nam je agresivnosti u obrani u početku. U napadu se uvijek nešto otvori, važniji je obrambeni dio. Bilo je tu rupa, ali je to Popadić sve pokrpao sa 14 obrana. Ajde, zadovoljni smo, trofej je tu, ali još to nije ono što želimo.

Jugaši su u Zadar došli nakon bolnog i uvjerljivog europskog poraza od Brescie u Gružu (8:13).

- Igrali smo protiv uigrane i nevjerojatno iskusne momčadi. Talijani imaju 5,6 svjetskih prvaka iz Južne Koreje 2019. godine. Imaju olimpijskog doprvaka, reprezentativca Gruzije, reprezentativca Hrvatske. Uigrani su, gaje taj talijanski način igre, koji nije nimalo jednostavan. Nismo se snašli, oni su dominirali u svakom segmentu. Nama je sad ključ iduće kolo i utakmice protiv Marseillea u Gružu. Više ne smijemo gubiti bodove kod kuće ukoliko želimo ići na Fina 8, a za to ostvariti osim domaćih bodova do kraja trebat ćemo i neko iznenađenje u gostima, Sabadell ili OSC.

Joković je svoj prvi trofej osvojio krajem 2003. godine, i od tad je svake godine najmanje jedan, a 2017. godine čak pet.

Maro je 1. listopada proslavio 35. rođendan. Odavno uz njegovo ime stoji kako ima više trofeja nego godina!

25. travanj 2024 14:59