StoryEditorOCM
VaterpoloHALO, TOKIO! |

MARKO BIJAČ, SJAJNI HRVATSKI VRATAR, UOČI ČETVRTFINALA OLIMPIJSKIH IGARA ‘Možemo dobiti Mađarsku!‘

Piše Tonči Vlašić
3. kolovoza 2021. - 19:47

Ratko Rudić je znao uoči četvrtfinala na velikim natjecanjima reći: 'Čeka nas teška utakmica, ne i velika. Velike utakmice će doći ako pobijedimo, te izborimo polufinale'. Na početku razgovora s hrvatskim brojem jedan, sjajnim vratarom Markom Bijačem, citirali smo velikana, trenerski vaterpolski svjetski broj jedan svih vremena, a nakon što Hrvatsku u Tokiju čeka četvrtfinale s Mađarima (srijeda u 12.50 sati).

- Ha, stoji, ali četvrtfinale je utakmica u kojoj je ulog najveći, ako izgubiš, nema medalje. Velika je razlika dobiti i izgubiti četvrtfinale. Izgubiš, nema više mogućnosti osvojiti medalju. Izgubiš li u polufinalu, tad imaš priliku uzet broncu. Zatim, četvrtfinale je utakmica, pitajte sve, u kojoj 'gađaš' da budeš u najboljoj formi - zbori naša jedinica.

Napravio je potom Bijač đir kroz skupinu, pet hrvatskih koraka. Prvi je bio protiv 'trećeligaša Kazahstana. Pobjeda 23:7.

- Prva utakmica, ha, nju ne bih komentirao. Nema se tu što komentirat.

Druga utakmica – poraz od Australije (8:11).

- Loše, da lošije nije moglo bit. Baš smo odigrali loše.

U 3. kolu pobjeda protiv Crne Gore (13:8).

- Odlično smo reagirali nakon poraza od Australije. To bih istaknuo, to bih stavio na prvo mjesto.

U 4. kolu nova pobjeda, i to protiv Srbije (14:12).

- I u toj utakmici, kao i protiv Crne Gore, pokazali smo karakter, kvalitetu, a tom pobjedom osigurali najvažnije, plasman u četvrtfinale.

U posljednjem 5. kolu u skupini, utakmici u kojem se odlučivalo tko će biti prvi u skupini i u četvrtfinalu ići na SAD, a tko drugi te se za polufinale boriti s Mađarskom, poraz od Španjolske (4:8).

- Nije to bilo toliko loše kao protiv Australije, ali prema naprijed nije bilo dobro, a primili smo par, što se ono reče, 'glupih' golova. Samo ću čestitati Španjolskoj na zasluženoj pobjedi.

Na kraju u skupini 'B' Španjolska prva, Hrvatska druga, Srbija treća, Crna Gora četvrta, to je kvartet koji je izborio četvrtfinale bez kojeg su ostali peta Australija, te šesti Kazahstan.

- Španjolska zasluženo prva. Konstantna, jedina takva, dobila je svih pet utakmica, te nema prigovora njenom uspjehu. Što se nas tiče, utakmice protiv Crne Gore i Srbije su razlog zbog čega se možemo nadati dobrom rezultatu u četvrtfinalu. Takvi kakvi smo bili u te dvije utakmice možemo se nadati uspjehu, sve ispod toga neće biti dovoljno za svladati Mađarsku.

Tko će u polufinale?

Jedini izraziti favorit u četvrtfinalu je Španjolska protiv SAD-a, pokazali su najviše, te su zbog toga favoriti. Možda su i Grci prikazali dobru igru, ali njima neće biti tako lagan zadatak u četvrtfinalu protiv Crne Gore, koja je opasna reprezentacija, pogotovo kad se odlučuje u jednoj utakmici. Blaga, ali ne velika prednost Grcima, dok je utakmica Italija – Srbija pedeset – pedeset. Talijani mrvicu bolji, ako se gleda nastup u skupini, ali znamo kakvu kvalitetu ima Srbija - komentirao je Bijač preostala tri četvrtfinala.

U polufinalu, koja se igraju 6. kolovoza, pobjednik Grčka - Crna Gora ide na pobjednika Mađarska - Hrvatska, a pobjednik Italija - Srbija na pobjednika SAD - Španjolska.

Čitamo što pišu sjeverni susjedi: Mađarska hvali Hrvatsku.

- Mađarska je sjajna, šuterski uz Srbiju najopasnija reprezentacija u Tokiju. Imaju pojedince, koji su sposobni sami riješiti utakmicu, ali imamo i mi. Postoji način da se pobjedi Mađarska, koja je, ha, po meni najteži mogući protivnik kojeg smo mogli dobiti u četvrtfinalu iz skupine 'A'. Međutim, ovo je najveće natjecanje, ovo su Olimpijske igre, tu su sve najbolje reprezentacije. Na velikim natjecanjima nemaš izbora želiš li otići do kraja, a mi želimo.

Opet citiramo legendarni brk svjetskog vaterpola, njegov odgovor na pitanje: Je li priprema za četvrtfinale posebna jer je to utakmica u kojoj se kiks ne može ispraviti? Rudić je rekao: Ne sve je isto kao i uoči ostalih utakmica. Najvažnije je pristupiti maksimalno skoncentriran, raspoložen, te pokušati pobijediti pritisak, kao on, koji postoji kod takve utakmice, ne bi utjecao na kvalitetu igre.

- Stoji, ali mi nismo odigrali stotinu ovakvih utakmica, ali odigrali smo ih dosta, dosta. Dakle, iskustva imamo. Toga nam ne nedostaje. Znat ćemo, vjerujem, i ovaj put se nositi s tim pritiskom. Stoji, ovo su Olimpijske igre, te svaka utakmica ima neku posebnu draž, tako i ova, ali mislim da možemo dobiti Mađarsku, te izboriti polufinale.

image
Marko Bijač sjajan protiv Srbije - 15 obrana
Marcel Ter Bals
19. travanj 2024 15:39