StoryEditorOCM
VaterpoloVJEKO KOBEŠĆAK, TRENER JUG ADRIATIC OSIGURANJA, UOČI EUROLIGAŠKE UTAKMICE U BERLINU

Lagao bih kad bih rekao da znam odgovor na to!

Piše Tonči Vlašić
20. studenog 2021. - 08:43

Čeka Jugaše prvo euroligaško gostovanje ove sezone, u Berlinu im je domaćin Spandau 04, ali još uvijek je u Gružu tema prvi poraz, europski, a nije gost bio PRO Recco, branitelj naslova i prvi favorit skupine. CN Marseille je spustio na zemlju momčad trenera Vjeka Kobešćaka, koja je u prethodnoj, prvoj europskoj utakmici sezone pomela WASPO 98 Hannover u svom domu.

Što kaže jugov trener deset dana nakon što je CN Marseille 'ugasio svjetlo' njegovom sastavu usred Gruža?

- Iskoristili smo kredit gubitka bodova u Gružu, a prva dva kola u skupini su potvrdila kako će se voditi velika bitka za Final 8, za prva četiri mjesta koja donose plasman na završni turnir.

Kobešćak 'i kad gube, i kad tuku' analizira utakmicu, pogotovo kad se gubi. I kad znamo kako je bilo tako i nakon CN Marseillea, pitanje, što je pokazala analiza utakmice?

- Naša stvarno loša utakmica. Izgledalo je kaotično. Igrač više, loša dodavanja. Međutim, pohvaliti treba Marseille za odličnu utakmicu. Igrali su moderan vaterpolo. Prošle sezone su ostvarili povijesni uspjeh, prvi put izborili nastup na završni turnir, a sad, ove sezone, izgledaju još bolje. Nakon analize utakmice s vrlo malo stvari možemo biti zadovoljni, a i to pozitivno što sam našao, nije nešto sa čime se možemo pohvaliti.

Nakon poraza od francuskog prvaka čulo se između ostalog komentar: 'Bit će bolje jer gore od ovog ne može'.

- Ne slažem se. Uvijek može gore, a s obzirom kako nas čeka nova važna utakmica neke stvari koje nisu bile nikako dobre protiv Marseillea moramo odmah popraviti, pristup od početka mora biti bolji u Berlinu protiv Spandaua jer to nije bilo dobro protiv Marseillea, a za neke druge stvari treba vremena. Premladi smo da bismo imali kontinuitet dobrih igara.

Spandau 04 je pao na startu u Beogradu od Crvene zvezde, odigrao potom 'iks' s WASPO 98 Hannoverom kod kuće, kojeg ste riješili u 1. kolu dok ste rekli 'keks'. Spandau 04 je također četverostruki europski prvak, ali njegove zlatne godine su bile 80-ih, bio je konkurentan za naslov i u prvoj polovici 90-ih. Međutim, četvrt stoljeća ne može ni promisliti o borbi za vrh. Nakon poraza od Marseillea, je li Jugu imperativ pobjeda u Berlinu?

- Veći je imperativ pobjede protiv Spandaua u Berlinu nego je bio imperativ pobjede protiv Marseillea u Gružu. Opet, tek je 3. kolo u skupini u kojoj ćemo odigrati 14 utakmica. Dakle, nije odlučujuća utakmica, kao što nije bila ni prethodna protiv Marseillea. Pobjeda ili poraz u Berlinu protiv Spandaua neće nam donijeti sad plasman na Final 8 kao što nas poraz neće ostaviti sad bez izgleda da se nađemo iu završnici, međutim, rekao sam u nekoliko navrata, svaki gubitak bodova ako nije od Recca je gubitak koji se teško može poslije nadoknaditi. Stoji to što ste spomenuli, Spandau nema momčad koja je konkurent za naslov prvaka, ali Spandau je redoviti sudionik Lige prvaka, prije tri godine je bio sudionik Final 8 u Genovi. Ne igraju loše, a pogotovo ne u Berlinu, i to je sad baš pravi izazov za nas.

image
Vjeko Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja
Tonči Vlašić

Rekli ste kako za neke stvari treba vremena. Iskustva imate, i kao igrač, i kao trener. Što vam je cilj, to se zna. Kad će ova momčad Juga postati momčad koja će se moći upustiti u borbu za naslov prvaka Europe?

- Lagao bih kad bih rekao da znam odgovor na to. Svaki mladi igrač je potencijal. Jednom mladom igraču treba malo vremena, a drugom puno više. Pitanje je i koliko Jug može dati vremena mladom igraču jer, uoči sezone smo rekli: 'Moramo stasati kroz ovu sezonu!'. Zatim, stoji kako su u momčadi većinom mladi igrači, ali neki od tih mladih igrača su već nekoliko sezona tu, u prvoj momčadi, i vrijeme je da se pokažu. Ako ćemo o momčadi koju ima Jug ove sezone tad ću reći kako imamo odličnu sedmorku, baš kvalitetnu, te ako uspijemo dobiti od ovih mlađih igrača s klupe dvojicu ili trojicu, koji će moći igrati, a da nam igra pritom ne pada, onda će biti dobro. Ako to ne uspijemo, teško možemo nešto napraviti ove sezone. Ako pak budemo dobili više od dvojice, trojice igrača s klupe, tad ćemo imati vrhunsku momčad.

Zatim je Kobešćak sam postavio sebi pitanje.

- Znate što nam ne ide na ruku u ovoj našoj priči, a što će vam reći svaki trener, koji ima momčad s dosta mladih igrača? Kalendar natjecanja. Kalendar nije dobar, ne samo ove sezone, već posljednjih nekoliko sezona. Vaterpolo je poput profesionalne NBA lige, utakmica svaka dva, tri dana. Kad je tako, nemaš vremena za trening, a da bi uspio od mladog igrača napraviti pravog igrača moraš trenirati.

image
Vjeko Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja
Tonči Vlašić
VELIKA BITKA

Prošle sezone smo imali također dvije zanimljive skupine, ove sezone je Liga prvaka brojnija, više je klubova u njoj, i više je kvalitetnih momčadi. Veća je kvaliteta nego je bila prošle sezone. U najavi Eurolige, kad su se popunile skupine, bilo je jasno kako je druga skupina jača od naše, kako je u njoj više momčadi koje su kandidati za vrh, ali jedan Dinamo Tbilisi u toj drugoj skupini nije topovska hrana, kanta za napucavanje, kako se to najavljivalo. Kome Dinamo kod kuće otkine bodove, taj neće vidjeti Final 8. Naša skupina je također neizvjesna, izuzev Recca, koji je prvi favorit i za naslov prvaka. Uglavnom, bit će zanimljivo u obje skupine pogotovo u ovom prvom dijelu kad svi misle kako mogu iznenaditi, te izboriti završni turnir. Prva dva kola su meni potvrdila kako će se u obje skupine voditi velika bitka tko će proći na završni turnir - istaknuo je Kobešćak.

SEMAFOR SKUPINE ‘B‘

Rezultati 1. kola, srijeda, 27. listopada, Marseille: CN Marseille – PRO Recco (trener Sandro Sukno) 7:13, Beograd: Crvena zvezda – Spandau 04 12:9, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – WASPO 98 Hannover (Marko Macan) 13:7, Budimpešta: OSC – Steaua Bukurešt 14:8, 2. kolo, srijeda, 10. studenog, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – CN Marseille 9:14, Berlin: Spandau 04 – WASPO 98 Hannover 11:11, Beograd: Crvena zvezda – OSC Budimpešta 8:11, Sori: PRO Recco – Steaua Bukurešt 23:5.

Poredak: 1. PRO Recco 6 bodova (36:12), 2. OSC 6 bodova (25:16), 3. Jug AO 3 boda (22:21), 4. Crvena zvezda 3 boda (20:20), 5. CN Marseille 3 boda (21:22), 6. Spandau 04 1 bod (20:23), 7. WASPO 98 Hannover 1 bod (18:24), 8. Steaua bez boda (13:37).

Raspored 3. kola, subota, 20. studenog, Berlin: Spandau 04 - Jug AO (19 sati/Sport Klub), Bukurešt: Steaua - CN Marseille, Hannover: WASPO 98 Hannover - OSC, Sori: PRO Recco - Crvena zvezda.

BERLIN - BEOGRAD - BUKUREŠT

Iz Berlina se vraćamo u nedjelju, u ponedjeljak ćemo trenirati u Gružu, a u utorak idemo za Beograd gdje nas na prvom turniru Regionalne lige od 24. do 27. studenog čekaju Partizan, Šabac, Mladost, hercegnovski Jadran, Budva i Novi Beograd. Nakon toga idemo u Bukurešt gdje 1. prosinca igramo 4. kolu u skupini europske Lige prvaka protiv Steaue. Cilj je na kraju sezone u Regionalnoj ligi igrati na završnom turniru, a u Bukureštu je cilj pobjeda - naglasio je jugov trener.

16. travanj 2024 17:16