StoryEditorOCM
VaterpoloTKO JE PRVAK HRVATSKE 2023. GODINE?

Jugaši u Poljudu dan uoči majstorice, Vjeko Kobešćak ističe: ‘Nećemo plakati!‘

Piše Tonči Vlašić
16. svibnja 2023. - 21:27

Jugaši su već u Splitu. Napustili su Gruž oko 13 sati, stigli na odredište malo prije 17 sati, trenirali od 20. Na Poljudu su ‘niknule’ preko noći dodatne tribine. Stavili bi ih još, ali nema toliko mjesta, a svi žele na majstoricu. Pada odluka o prvaku. Nema više popravnog.

Grad Split se nada kako će njegov Jadran prekinuti post dug 18 godina, toliko je prošlo od zadnjeg slavlja jednog splitskog kluba u pet najvažnijih loptačkih sportova. Zadnji su 2005. godine slavili naslov prvaka nogometaši Hajduka, ali nakon toga ni oni, ni ‘Žuti’ (košarkaši Splita), ni tri splitska vaterpolska aduta, ni POŠK, ni Mornar, a ni Jadran, nisu uspjeli podići ‘kantu’ prvaka. Splitski rukomet nije bio ni blizu, a s druge strane Jugaši love 18. naslov državnog prvaka od 2000. godine! I dok je tog splitskog posta, oni su uzeli od 2005. godine četiri europska trofeja (dva puta prvaci Europe, dva puta osvajači europskog Superkupa), plus još četiri puta igrali finale europske Lige prvaka, plus još pet puta osvojili Regionalnu ligu...

Srijeda, 17. svibnja, od 18.50 sati počinje majstorica. Zaplivat će Jadran i Jug u Poljudu za loptu, za prvi napad. Bude li neodlučeno na kraju četvrte četvrtine, o prvaku će odlučiti peterci.

FINALE 2023. - 2:2

Prva utakmica, subota, 22. travnja, Split: Jadran – Jug AO 14:13 (1-0), druga utakmica, nedjelja, 30. travnja, Dubrovnik: Jug AO – Jadran 11:9 (1-1), treća utakmica, srijeda, 3. svibnja, Split: Jadran – Jug AO 9:7 (2-1), četvrta utakmica, utorak, 9. svibnja, Dubrovnik: Jug AO – Jadran 13:6 (2-2), peta utakmica, srijeda, 17. svibnja, Split: Jadran – Jug AO (18.50 sati/izravan prijenos na HTV2). 

– Finale je samo po sebi fantastično. Što se neizvjesnosti tiče, bolje nije moglo. Igramo petu utakmice, majstoricu – rekao je jugov trener Vjeko Kobešćak.

- Nakon osam, devet mjeseci od onog čarobnog ambijenta na Europskom prvenstvu, opet ćemo imati pun bazen u Splitu. U ovim okolnostima, čak mislim da nije ni potrebno posebno najavljivati utakmicu jer bazen će biti krcat. Kako s navijačima Jadrana, tako i našim, kao što je uostalom bilo i u Dubrovniku kada su stigli splitski navijači. To je pobjeda svih nas, cijelog hrvatskog vaterpola – istaknuo je najtrofejniji jugov trener u povijesti.

image

Vjeko Kobešćak

Paun Paunovic/Cropix

Ustoličen je u Gružu na kraju sezone 2014./15., a u svojoj prvoj pravoj sezoni, 2015./16., osvojio je – sve. Redom, Kup Hrvatske, Regionalnu ligu, naslov prvaka Hrvatske, te naslov prvaka Europe. Krajem 2016. godine uzeo je i europski Superkup, te je Jug ostvario neviđen podvig. Bio je vlasnik svih pet mogućih trofeja!

Jug je danas, osam sezona poslije, vlasnik sva tri domaća trofeja (brani naslov prvaka Hrvatske, osvojio je ove sezone prvo izdanje hrvatskog Superkupa, te vratio u svoje vitrine Kup Hrvatske. Uzeo je i Regionalnu ligu). Sad brani jedini trofej koji je osvojio u sezoni 2021./22.

– Svaka utakmica u finalnoj seriji je priča za sebe. Ima svoju dinamiku. To ispada kao sezona samo za sebe. Evo, već smo u trećem tjednu finala. Puno je tu promjena energije i svega. Iako govorimo da mi tu nemamo što više novog napraviti, uvijek je i sve je novo. Drukčija je i priprema za svaku utakmicu. U petoj utakmici je više toga na strani Jadrana. Ako ništa drugo, a onda radi domaćeg bazena. Mi ih ove godine nismo uspjeli pobijediti u Splitu, imamo velikih problema kada igramo ondje i tu vidim prednost Jadrana. Isto tako, imali smo i vrlo tešku utakmicu u Marseilleu, imamo i nezaliječenih igrača, nadam se da ćemo se uspjeti kompletirati ipak. Mi ćemo probati osvojiti naslov i time učiniti ovu sezonu i više nego uspješnu za nas – naglasio je Kobešćak.

- Nećemo plakat – istaknuo je po pitanju problema unutar momčadi.

Svi su trenirali u Poljudu dan uoči majstorice. Jug je spreman za odlučujuču bitku za najvrijedniji domaći trofej!

23. travanj 2024 22:07