StoryEditorOCM
VaterpoloPRVENSTVO HRVATSKE |

JUGAŠI ČEKALI, I DOČEKALI SUPARNIKA U FINALU Ništa nova, ništa nova, četvrti put zaredom, a šesnaesti put ukupno!

Piše Tonči Vlašić
5. srpnja 2020. - 03:06
Dan nakon što je Jug Adriatic osiguranje dobio i drugu utakmicu polufinala protiv Solarisa te izborio finale 29. prvenstva Hrvatske, isto je uspjela i zagrebačka Mladost, koja je također dvokorakom stigla do finala. Istina, daleko teže nego Jugaši, ali to je bilo i za očekivati jer je za suparnika imala splitski Jadran, sastav koji je zadnje dvije sezone također sudionik najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, a koji se može pohvaliti kako je ove sezone dva puta dobio u Splitu aktualnog hrvatskog prvaka, Jug Adriatic osiguranje.

image
Nakon 22 godine splitski Jadran je bio domaćin na svom otvorenom bazenu na Zvončacu foto: Paun Paunović / CROPIX


U prvoj utakmici polufinala između Mladosti i Jadrana, koja je odigrana na Savi, 'Žapci' su vodili sa 6:0, a šest pogodaka viška imali su pet minuta prije kraja utakmice, koja je završila samo pogotkom razlike za domaćina (13:12). U uzvratu Jadran je vodio s 2:0, 3:1, 5:3 i 6:4. Mladost je s tri pogotka u nizu prvi put povela u trećoj četvrtini. Uoči posljednjih osam minuta bilo je 8:8. Jadran je četiri puta uspio anulirati minimalnu prednost zagrebačke momčadi, ali ne i peti put, te je na kraju super zanimljive 32 minute igre na Zvončacu, na otvorenom, svjetlilo na semaforu: Jadran - Mladost 10:11.

POLUFINALE DOIGRAVANJA Prve utakmice, srijeda, 1. srpnja, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje - Solaris 17:6 (1:0), Zagreb: HAVK Mladost - Jadran Split 13:12 (1:0), druge utakmice, petak, 3. srpnja, Šibenik: Solaris - Jug Adriatic osiguranje 6:16 (0:2), subota, 4. srpnja, Split: Jadran Split - HAVK Mladost 10:11 (0:2)

- Čestitke Mladosti na ulasku u finale, a još više čestitke mojim igračima na prikazanoj igri. Mi smo praktički bez rotacije, neki igrači nisu izlazili iz bazena. U početku smo dominirali, baš sam zadovoljan kako smo odigrali u obrani, ostavili ih na tri pogotka u prve dvije četvrtine. Bili smo blizu treće utakmice… - rekao je trener Jadrana Mile Smodlaka.

- Ovo je bio pravi spektakl od utakmice. Stvarno jako, jako dobro. Znali smo da neće biti lako, dobili smo upozorenje u Zagrebu. Jadran je borben, srčan. Što se tiče finala, Jug je nova priča, ali prije toga imamo završnicu Regionalne lige u Dubrovniku, 14. i 15. srpnja. Mi idemo po oba trofeja - istaknuo je Zoran Bajić, trener Mladosti.

image
Ante Visković (Jadran Split) protiv Mladosti na Zvončacu foto: Paun Paunović / CROPIX


Finalna serija domaćeg prvenstva, koja se igra na tri pobjede, počinje u Gružu, 18. srpnja. Četvrti put uzastopno, a šesnaesti put ukupno suparnici u finalu hrvatskog prvenstva su Jug Adriatic osiguranje i Mladost. U petnaest dosadašnjih finala dva naša najtrofejnija kluba uspješniji je bio dubrovački, koji je slavio devet puta protiv zagrebačkog, koji je zadnji naslov osvojio 2008. godine. Nakon toga pet naslova u nizu Jugaša, pa dva trijumfa riječkog Primorja EB nakon čega je opet primat preuzeo Jug, koji je najbolji 2016., 2017., 2018. i 2019. godine.

Jug Adriatic osiguranje je po 23. put u finalu prvenstva Hrvatske, dok je Mladost 22. put izborila finale. Jugaši su najuspješniji klub prvenstva Hrvatske s 15 naslova, dok je Mladost druga po uspješnosti s deset 'zvjezdica'.
19. travanj 2024 01:53