StoryEditorOCM
VaterpoloSJEĆANJE |

IVO TRUMBIĆ (2. 4. 1935. - 12. 3. 2021.) Preminuo trener koji je Jugaše odveo do prvog državnog kupa u povijesti, do ukupno tri trofeja...

Piše Tonči Vlašić
12. ožujka 2021. - 22:31

Napustio nas je Ivo Trumbić, Splićanin, legenda ne samo hrvatskog, već i svjetskog vaterpola. Član kuće slavnih vodenih sportova. Zauvijek je zaklopio svoje oči u Zagrebu, u 86. godini života, točno 40 godina nakon što je u ožujku 1981. sjeo na klupu Juga, te vodio dubrovački klub u dvije sezone do ukupno tri trofeja.

Jugaši su pod vodstvom Trumbića obranili 1981. naslov prvaka Jugoslavije, ne i naslov prvaka Europe, ali kad nisu uspjeli u Europi, uspjeli su po prvi put u povijesti osvojiti državni kup. Profesor Minja Petković je bio te sezone desna ruka Trumbića, a tu prvu povijesnu domaću duplu krunu Jug je osvojio u sastavu: Jakša Bošković, Đuro Savinović, Dubravko Staničić, Božio Vuletić, Veselin Đuho, Boško Lozica, Niko Matušić, Luko Vuletić, Goran Sukno, Ivica Dabrović, Antonio Milat, Gojko Vukašinović, Nikša Andrić Ivan Dragojević.

Iduće godine, 1982., Trumbić je bio izbornik, te trener Juga. Reprezentaciju nije na Svjetskom prvenstvu u Ekvadoru odveo do medalje, ali jest do izravnog plasmana na Olimpijske igre (Los Angeles). Juga je vodio do novog naslova prvaka Jugoslavije, i to na super uvjerljiv način – 21 pobjeda i 1 remi, bez poraza, 13 bodova ispred drugog. Nitko uvjerljivije do tad nije osvojio naslov. Međutim, u Europi je neočekivano zaustavljen u četvrtfinalu, i to usred Gruža. U tri utakmice osvojio je kod kuće samo bod. U Kupu Hrvatske izborio je novo finale, ali zbog tuče u polufinalu protiv Partizana, Milat, Sukno i Božo Vuletić su bili kažnjeni, te je POŠK-u bio olakšan posao u finalu.

Početkom 1983., uoči početka nove sezone, razišli su se Jug i Trumbić, kojeg je naslijedio Đuro Savinović.

Trumbić je igrao za splitski Jadran i zagrebačku Mladost s kojom je osvojio tri naslova prvaka Europe u nizu, te Olympiacos, s kojim je bio prvak Grčke, a s reprezentacijom bivše države olimpijsko zlato u Ciudad de Mexicu 1968. godine kad je izabran za najboljeg igrača turnira. Prvu olimpijsku medalju osvojio je četiri godine prije u Tokiju - srebro. S europskih prvenstava ima srebro i broncu, a s Mediteranskih igara zlato i srebro.

Kao trener reprezentaciju Nizozemske je odveo do bronce na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976., najvećeg uspjeha, a bio je i izbornik Grčke. S talijanskom Pescarom je 1987. uzeo sve - četiri trofeja (dupla kruna u Italiji, naslov prvaka Europe i europski Superkup). Bio je i trener grčkog Patrasa, nizozemskog AZPC, njemačkog Rote Erdea...

Počivao u miru Božjem.

19. travanj 2024 10:37