StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKA LIGA |

ITALIJA UHVATILA ZADNJU KARTU ZA TBILISI Papanastasiou uspio što nisu naši, Dubrovčanin je bio ‘oko sokolovo‘ turnira u Debrecenu

Piše Tonči Vlašić
10. siječnja 2021. - 21:03

Završile su europske kvalifikacije Svjetske lige vaterpolista u Debrecenu. Italija je pobjedom protiv Španjolske u utakmici za treće mjesto izborila plasman na završni turnir Svjetske lige, uhvatila zadnju kartu za završni turnir, a što su dan prije, plasmanom u finale europskih kvalifikacija, uspjele Crna Gora i Grčka.

Završni turnir Svjetske lige, koji će se od 26. lipnja do 2. srpnja igrati u Tbilisiju, osim Španjolske neće vidjeti ni preostala četiri sudionika turnira u Debrecenu: Srbija, Mađarska, Hrvatska i Francuska. Za Srbiju se to znalo još početkom prošle godine kad je izgubila četvrtfinale od Španjolske, a Mađarska, Hrvatska i Francuska su bez mogućnosti plasmana na završni turnir ostali u petak, prvog dana turnira u Debrecenu. Zbog korone svoja četvrtfinala nisu odigrali kad i Španjolska i Srbija, već u petak, 8. sijačnja u Debrecenu: Mađarsku je izbacila Italija, Hrvatsku pak Crna Gora, dok je Grčka bila kobna za Francusku.

Zadnjeg, trećeg dana turnira igrale su se utakmice za plasman. Nakon što su naši sa 17:5 dobili Francusku i zauzeli sedmo mjesto, Srbija je s 9:7 svladala Mađarsku u utakmici koja je odlučivala tko će biti peti, a tko šesti. Zatim je Italija s 9:8 u utakmici za treće mjesto bila bolja od Španjolske, to je bila najzanimljivija utakmica dana, a na kraju je Grčka s 12:7 svladala Crnu Goru u odluci tko će biti prvi, a tko drugi. Dva pogotka za Grčku postigao je Jugaš Alex Papanastasiou. Pogađao je za vodstvo 3:1 i 9:3. 

image
Jugaš Alex Papanastasiou u kapici Grčke u Debrecenu foto: fina.org

Dubrovčanin Mladen Rak, bivši vratar, zatim sudac, prvi se u vaterpolskom svijetu našao u ulozi rukovoditelja VMS-a (Video Monitoring System), kojeg je uvela FINA. U toj ulozi, tzv. vaterpolskog VAR-a, 'oka sokolovog', Rak je bio proteklih godina na gotovo svim natjecanjima, pa tako i sad na turniru u Debrecenu.

20. travanj 2024 13:39