StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

ITALIJA NA VRHU, HRVATSKA SE VRAĆA S BRONCOM To nema nitko, a mi imamo!

27. srpnja 2019. - 16:31
Hvala na čestitkama. One u prvom redu moraju ići momcima. Sjajni su to momci. Ovih 48 sati iza nas su jedni od najtežih u mom životu, međutim vidjeti danas ovakvu reakciju tih momaka, s ovakvim srcem i željom da se uzme ova medalja, da se izvučemo iz te tuge i boli koju smo imali, to je za mene fascinantno. To je za mene vrjednije od bronce i bilo čega. Moram reći hvala dečkima. I hvala mojim suradnicima koji su mi pomagali da prođemo kroz sve ovo. Presretan sam. Na vrhu smo ponovo. Medalja oko vrat sedmi puta za redom. To nema nitko. Mi imamo - rekoa je naš izbornik Ivica Tucak nakon 10:7 pobjede protiv Mađarske u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu te osvojene bronce, sedme medalje ukupno i sedme u nizu hrvatske vaterpolske reprezentacije na SP-ima.

- Igra u obrani je bila fantastična kao i cijeli ovaj turnir. Marko BIjač izvrstan na golu. I ono što je prošlo on je kupio. Maru Jokoviću je vjerojatno ovo najbolja igra u karijeri, ovo što je danas odigrao, ja kao izbornik moram reći – Kapa dolje. Naravno uz pomoć svih suigrača. Presretan sam. Mislim da smo odigrali jednu sjajnu taktičku utakmicu, znajući gdje će nam prijetiti najveće opasnosti. Sve u svemu sjajno odigrano. No ono što naglašavam je ta reakcija igrača, to je ono što čini ekipe velikima. Zato smo mi tu gdje jesmo. Neki se nakon onakvog polufinala ne mogu vratiti, mi to možemo, i to čini razliku od vrhunskih sportaša i ekipa. Nećemo uvijek biti prvi, to je jasno. Ali evo nas na postolju, s još jednom svjetskom medaljom, broncom. Nije to ona koju smo sanjali, svaki dan se budili s tim zlatom, danas smo trebali igrati finale, međutim sport je svijet upravo zbog toga što nudi ovakve osjećaje, diže te u nebesa, pa baca u ponor – zaključio je Tucak osvrt na novi uspjeh.

- Bio je dogovor da damo sve od sebe, da se ne moramo ničega bojati. Ni u obrani ni u napadu. Držali smo se tog dogovora i od početka do kraja iskoristili sve prilike koje smo imali. Bijač je na golu bio nesavladiv, a u napadu smo cijeli turnir a pogotovo danas imali Jokovića koji je cijeli turnir odigrao fenomenalno i danas pokazao da je najbolji ljevak na svijetu - naglasio je naš kapetan Andro Bušlje.

- Odličan rezultat. Trebalo je naći motivacije za odigrati ovu utakmicu danas protiv odlične ekipe kao što je Mađarska. Moramo biti ponosni na broncu, odigrali smo jednu mušku utakmicu i odigrali kako možemo i trebamo i kako bi trebali igrati uvijek – riječi su Marka Macana, jednog od trojice braniča u sastavu Hrvatske na SP-u, koji je osvojio svoju devetu medalju sa seniorskom reprezentacijom. Kapetan Bušlje je najtrofejniji naš reprezentativac (22 medalje), jedini igrač koji je sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske osvojio svih sedam medalja na svjetskim prvenstvima, dok je treći branič, Hrvoje Benić, u Gwangju imao debi za reprezentaciju na SP-u.

- Stvarno izuzetno teška utakmica, no znali smo da će tako biti. Na kraju smo evo na najbolji mogući način završili prvenstvo i ispravili gorak okus u ustima iz polufinala. – dodao je Splićanin Anđelo Šetka.

- Poslije polufinala bilo je jako teško jer smo došli po zlato i kvalificirati se na Olimpijske igre. No ovime vidimo koji karakter ima ova ekipa. Bili smo bolji cijelu utakmicu i bronca je zaslužena – nadovezao se Xavi Garcia.

- Važno je da doma nosimo još jednu medalju sa Svjetskog prvenstva. Jako sam sretan. Pokazali smo da smo čvrsta i jaka ekipa i u glavi. Uspjeli smo se oporaviti od teškog poraza u polufinalu i odigrali jednu izvrsnu utakmicu. Nije bilo lako, i Mađari su naravno bili iznimno motivirani. Ali na kraju zasluženo slavimo – dodao je naš sjajni vratar Marko Bijač.

Na kraju: Italija je potisnula Mađarsku na drugo mjesto po uspješnosti na SP-ima. Istina, Mađarska i dalje ima najviše medalja, jedina je s dvoznamenkastim učinkom (11), ali Italija je prva reprezentacija sa četiri naslova svjetskog prvaka (1978., 1994. s Rudićem na klupi, te 2011. i 2019. godine). Zanimljivo, drugi put je Hrvatska dobila Mađarsku za treće mjesto na SP-u, a Italija je potom uzela zlato.

Talijani u čijem stožeru je jedan Hrvat, Goran Volarević, naš bivši reprezentativac (bio je između ostalih član Dubrovnika PRO CRO i Jug CO), koji je potom igrao i za reprezentaciju Italije, trener je vratara, pomoćnik Alessandru Campagni, koji je kao igrač bio svjetski prvak s Italijom (1994.), a koji je i u Šangaju odveo svoje do zlata. Italija je finale u Gwangju otvorila sjajno. Realizirala prva četiri igrača više, odmah stekla veliku prednost koju Španjolska nije uspjela ugroziti u niti jednom trenutku. Na kraju 10:5 za Italiju.

Inače, Italiji, Španjolskoj i Hrvatskoj je medalja osvojena u Južnoj Koreji sedma osvojena na SP-ima: Italija ima četiri zlata, dva srebra i jednu broncu, Španjolska dva zlata, četiri srebra i jednu broncu, a Hrvatska dva zlata, jedno srebro i četiri bronce uz dodatak kako je Hrvatska osvojila sedam u nizu, a kako nitko drugi nije uspio nanizati više od četiri.

Završeno je 18. Svjetsko vaterpolsko prvenstvo. Hrvatska se iz južnokorejskog Gwangjua vraća s broncom. Iduće SP je u Fukuoki 2021. godine.
BRONČANA HRVATSKA
Igrači: 1. Marko Bijač (vratar, rođen 1991. godine u Dubrovniku, klub: PRO Recca/Italija); 2. Marko Macan (branič, rođen 1993. u Dubrovniku, klub: Jug CO); 3. Loren Fatović (lijeva strana, rođen 1996. u Dubrovniku, klub: Jug CO); 4. Luka Lončar (centar, rođen 1987. u Zagrebu, klub: Jug CO); 5. Maro Joković (desna strana, rođen 1987. u Dubrovniku, klub: Olympiacos/Grčka); 6. Hrvoje Benić (branič, rođen 1992. u Dubrovniku, klub: Jug CO); 7. Ante Vukičević (lijevi, srednji vansjki, rođen 1993. u Zagrebu, klub: Marseille/Francuska); 8. Andro Bušlje (branič, rođen 1986. u Dubrovniku, klub: PRO Recco/Italija); 9. Lovre Miloš (desni vanjski, rođen 1994. u Zagrebu, klub: HAVK Mladost); 10. Josip Vrlić (centar, rođen 1986. u Rijeci, klub: HAVK Mladost); 11. Anđelo Šetka (lijevi/srednji vanjski, rođen 1985. u Splitu, klub: Jadran Split); 12. Xavi Garcia (desna strana, rođen 1984. u Barceloni, klub: Jug CO); 13. Ivan Marcelić (vratar, rođen 1994. u Zagrebu, klub: HAVK Mladost).

Izbornik: Ivica Tucak; pomoćni treneri: Mile Smodlaka i Sandro Sukno.
Ostali članovi stožera, trener vratara: Igor Pezelj, kondicijski trener: Pero Kuterovac, fizioterapeuti: Damir Luketić i Petar Coce, liječnik: dr. Dinko Pivalica, vođa puta: Renato Živković (ujedno glavni tajnik HVS-a).

Predsjednik HVS-a Mladen Drnasin, dopredsjednici: Perica Bukić (ujedno izvršni direktor), Predrag Sloboda, Saša Dujmić i Željan Konsuo.

25. travanj 2024 12:21