StoryEditorOCM
VaterpoloUMRO JE TIBOR BENEDEK |

I GRUŽ SE OPRAŠTA OD VELIKANA ‘Bio je vrhunski igrač, fantastičan ljevak, jedan od najboljih u povijesti‘ ‘Krasio ga je fanatizam prema radu‘

Piše Tonči Vlašić
18. lipnja 2020. - 12:59
Sjećam se mnogih utakmica protiv njega. Uglavnom je on bio uspješniji, a od onih u kojima nije, ne mogu zaboraviti onu u Sydneyju na Olimpijskim igrama kad sam s reprezentacijom dobio Mađarsku u skupini. Poslije, mi smo ispali u četvrtfinalu od Španjolske, a Mađarska je otišla do kraja te uzela zlato zahvaljujući baš Tiboru Benedeku. Bio je vrhunski igrač, fantastičan ljevak, jedan od najboljih u povijesti vaterpola. Cijeli život je bio pobjednik. Ne samo kao igrač, već poslije i kao trener. Rastužila me vijest o njegovoj smrti – rekao je Ognjen Kržić, bivši vaterpolist, danas sportski direktor Jug Adriatic osiguranja.

Kržić je u svojoj posljednjoj utakmici u karijeri, finale Lige prvaka 2007. protiv PRO Recca u MIlanu, igrao baš protiv Benedeka, koji je preminuo jutros u 48. godini života. Benedek je kao igrač osvojio tri olimpijska zlata zaredom. Nakon slavlja u Sydneyju 2000. olimpijski pobjednik je bio i u Ateni 2004., te u Pekingu 2008. godine. Po jedan put je bio svjetski i europski prvak s Mađarskom. Sa svjetskih prvenstava ima kao igrač ukupno četiri medalja (zlato, dva srebra i broncu), a s prvenstava Europe sedam (zlato, tri srebra i tri bronce). Izabran je u najbolju mađarsku momčad prošlog stoljeća, a sigurno mu je mjesto i u najboljoj momčadi Mađarske u prvih dvadeset godina novog stoljeća. Rekorder je po broju nastupa za Mađarsku (384 utakmice).

Četiri puta je bio klupski prvak Europe. Spomenute uspjehe ostvario je u kapici mađarskog Ujpest Torne 1994. godine i talijanskog PRO Recca 2007., 2008. i 2010. godine. S Ujpest Tornom je 1993. osvojio prvo izdanje LEN-a kup, u karijeri je uzeo i pet puta europski Superkup, zatim je šest puta bio prvak Mađarske (četiri s Ujpesti Tornom, te dva puta s Honvedom), sedam puta prvak Italije (jednom s Romom, a šest puta s PRO Reccom), tri puta osvajač mađarskog kupa (dva puta s Ujpesti Tornom, jednom s Honvedom), pet puta pobjednik Kupa Italije (PRO Recco). Igračku karijeru zaključio u kapici PRO Recca 2012. godine (igrao je samo u dva talijanska natjecanja, ne i u Ligi prvaka, te u Regionalnoj ligi).

Trenersku karijeru je počeo i prije nego je zaključio igračku. Dvije godine je bio pomoćnik mađarskog izbornika Denesa Kemenyja od kojeg je krajem 2012. preuzeo vođenje reprezentacije. Bio je mađarski izbornik do zadnjeg dana 2016. godine. Mađarsku je 2013. u Barceloni odveo do naslova svjetskog prvaka, na Europskim prvenstvima 2014. do srebra, a 2016. do bronce....

- Nama je igrati protiv Benedeka bilo kao što je u tenisu Goranu Ivaniševiću bilo igrati protiv Pete Samprasa. Benedek nam je puno trofeja odnio, kako Jugu, tako i hrvatskoj reprezentaciji - dodao je Kržić. 

image
Tibor Benedek, izbornik mađarske reprezentacije na EP-u u Budimpešti 2014. godine foto: Peter Kohalmi / AFP


Benedek je članom međunarodne Kuće slavnih vodenih sportova postao 2015. godine.

Prošle godine se zbog bolesti povukao s mjesta trenera mađarskog UVSE-a. Mađarski vaterpolo savez je jutros napisao na svojoj službenoj stranici:

"U zoru, Tibor Benedek, trostruki olimpijski te svjetski i europski prvak, zauvijek je zatvorio oči. Njegov odlazak prouzročio je nenadoknadiv gubitak njegovoj obitelji, cijelom vaterpolo svijetu i navijačima".

Benedek je odigrao utakmica i utakmica protiv Juga. Dva puta ga je s PRO Reccom zaustavio u finalu Lige prvaka. Prvi put u Milanu 2007., a potom i godinu poslije, u kišnoj Barceloni. U svojoj posljednjoj igračkoj sezoni, 2011./12., bio je suigrač Sandru Suknu.

- Prvo po čemu ću ga pamtiti, imao je kad sam došao u PRO Recco, 39, 40 godina, ali je unatoč tome i unatoč činjenici da će nakon te sezone zaključiti igračku karijeru, u 80 posto slučajeva na treningu i na utakmicama bio broj jedan. Krasio ga je fanatizam prema radu, i to ga je, govorio mi je, dovelo do svih tih uspjeha. Benedek je bio moderan igrač. Pamtim i to kako je sa 40 na leđima ulazio u dva metra, igrao centra, nosio se s bekovima. Otišao je, nažalost, prerano. Pamtit ću ga i kao dobrog čovjeka - istaknuo je Sandro Sukno. 
25. travanj 2024 16:37