StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKA LIGA |

HRVATSKA SEDMA U DEBRECENU Nakon poraza od Crne Gore i Mađarske naši potopili Francusku

Piše Tonči Vlašić
10. siječnja 2021. - 16:14

Hrvatska je zauzela sedmo, pretposljednje mjesto na završnom turniru europskih kvalifikacija Svjetske lige ostvarivši uvjerljiv 17:5 uspjeh protiv Francuske. U 10. minuti je imala vodstvo 5:0, tek nakon 10 minuta i 38 sekundi igre primila je prvi pogodak, a drugi nakon što je vodila s 10:1, dok je najveću prednost imala dvije minute i 38 sekundi prije kraja utakmice kad je Josip Vrlić pogodio za 13 pogodaka razlike (17:4). 

Pogodak Xavija Garcije 6 minuta i 15 sekundi prije kraja za  vodstvo15:3 bio je ujedno 200. pogodak Hrvatske protiv Francuske. Naši su protiv Francuske dobili 14 od 15 utakmica. Izgubili samo jednu. Pogodak razlika je, naravno, pozitivna - 202:95. 

image
Xavi Garcia, reprezentativac Hrvatske

Već nakon poraza prvog dana turnira od Crne Gore bilo je jasno kako Hrvatska neće igrati na završnom turniru, koji će se igrati u Gruziji, Tbilisiju, od 26. lipnja do 2. srpnja. Nakon toga je upisala i poraz od Mađarske u razigravanju za poredak od 5. do 8. mjesta (loše je što smo oba puta ispustili po dva pogotka prednosti u završnici utakmice), te je na kraju čekao ogled protiv Francuske, koja je u četvrtfinalu izgubila od Grčke, a u razigravanju za poredak od 5. do 8. mjesta od Srbije.

Nakon četvrtfinalnog poraza, ali i prije puta u Debrecen, Hrvatska je pogledavala prema Roterdamu gdje će se od 14. do 21. veljače igrati kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre, koje bi se trebale ovog ljeta održati u Tokiju. U Rotterdamu nam na putu do sedmog uzastopnog (i ukupnog) nastupa na Olimpijskim igrama neće stajati Srbija, koja nas je dobila u finalu Svjetske lige, ni finalisti Svjetskog prvenstva, prvak Italija i doprvak Španjolska, kao ni Mađarska, koja je bila najbolja na zadnjem Europskom prvenstvu. Neće ni najjače izvan europske reprezentacije: SAD, Australija, JAR i Kazahstan te naravno, domaćin Igara, Japan.

Suparnici će biti u skupini Njemačka, Rusija, Rumunjska, Nizozemska i Francuska, te potom i najbolji iz druge skupine u kojoj su Grčka, Crna Gora, Brazil, Kanada, Gruzija i Turska. S obzirom na snagu naše reprezentacije, činjenicu tko nam sve nije prepreka u kvalifikacijama, nekako nas je najviše strah korone, točnije odluke kako će reprezentacija, koja bude imala problema s koronom, biti isključena s natjecanja.

UTAKMICA ZA SEDMO MJESTO Hrvatska – Francuska 17:5

DEBRECEN Gradski bazen. Bez gledatelja. Suci: Ruben Garcia (Švicarska) i Robert Horvath (Slovačka).

HRVATSKA: Bijač (4 obrane), Macan, Fatović (3), Dobud (2), Joković (3), Bukić (3), Burić, Bušlje (1), Miloš (1), Vrlić (1), Benić (1), Garcia (2), Popadić (5 obrana). Izbornik: Ivica Tucak.

FRANCUSKA: Dubois (4 obrane), Saudadier, Vernoux (1), Caumette, Missy, T. Vernoux (1), Crousillat (1), Babić, Marzouki, Canonne (2), Canpeperstraet, Camarasa, Fontani (6 obrana). Izbornik: Nenad Vukanić.

Igrač više: Hrvatska 12/7, Francuska 11/2

Peterci: Hrvatska 1/1, Francuska 2/1

Četvrtine: 4:0, 4:1, 5:2, 4:2.

16. travanj 2024 13:12