StoryEditor
VaterpoloVATERPOLO

HRVATSKA RASPJEVANA U ŠIBENIKU Rumunjskoj Crnica pred očima

23. listopada 2018. - 21:43
Pobjedom, očekivanom, te uvjerljivom u Šibeniku protiv Rumunjske (17:4), Hrvatska je počela kvalifikacijski put u europskoj skupini 'D' Svjetske lige. U skupini je još Srbija čiji smo gosti u 2. kolu, 11. prosinca. Potom će naši u Rumunjsku, a nakon toga Srbija stiže u Sisak. Prva dva mjesta vode dalje, ali ne na završni turnir 18. izdanja Svjetske lige, već prvo na završni turnir drugog izdanja Europa kupa, natjecanja u kojem brani naslov pobjednika. Naime, udružila su se dva natjecanja. Dalje - treba biti među četiri najbolja na završnom turniru Europa kupa za otići na završni turnir Svjetske lige, a ako i tu bude najuspješnija - bit će prva reprezentacija koja se plasirala na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. 

Hrvatska je dočekala Rumunjsku bez četvorice brončanih s EP-a u Barceloni. Naš izbornik Ivica Tucak je protiv Rumunja odlučio odmoriti Mara Jokovića, Xavija Garciju, Andra Bušlju, dok je Ivan Buljubašić ozlijeđen. Ali, bez obzira što nije bila kompletna, bila je za koplje ispred suparnika. Andrija Bašić je izabran za igrača utakmice. Pogotkom je otvorio utakmicu, pogađao potom za 3:0, te 11:2.

Sjajne poteze su potpisali mnogi u sastavu hrvatske reprezentacije, ne samo u napadu. Za svaku pohvalu je činjenica da Cosmin Radu i Tiberiu Negrean, udarni dvojac Rumunjska, nije postigao ni jedan pogodak. Marko Bijač je branio prve dvije, a Ivan Marcelić zadnje dvije četvrtine. 

Hrvatska je u 25. ogledu protiv Rumunjske ostvarila svoju dvadesetu pobjedu (tri remija i dva poraza), treći pogodak Andrije Bašića na utakmici za 11:2 bio je 300. pogodak Hrvatske u ogledima protiv Rumunja (sad je pogodak razlika 306:176). Bila je ovo 149. utakmica naših u Svjetskoj ligi u kojoj su naši ostvarili devedeset i devetu pobjedu. Još jedna nedostaje za stotu. Iduća utakmica je našima 150. utakmica u Svjetskoj ligi, a gosti su Srbije.

SKUPINA 'D', 1. KOLO Hrvatska - Rumunjska 17:4
ŠIBENIK
Plivalište Crnica. Gledatelja 300. Suci: Vogel (Mađarska) i Đurašković (Crna Gora). Opunomoćenik: Moliner (Španjolska). 
HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Macan, Fatović (2), Lončar (1), Visković (1), Čagalj, Vukičević (2), Bašić (3), Miloš (2), Vrlić (4), Šetka (1), Benić (1), Marcelić (3 obrane). Izbornik: Ivica Tucak 
RUMUNJSKA: Tic (12 obrana), Radu, Negrean, Lutescu, Fulea, Georgescu (2), Prioteasa, Chioveanu (2), Gergelyfi, Oanta, Antipa, Abrudan (2 obrane). Izbornik: Cristian Iordache  
Peterci: Hrvatska 2/2, Rumunjska -.
Igrač više: Hrvatska 9/5, Rumunjska 1/0
Četvrtine: 4:1, 5:1, 2:0, 6:2. 
13. lipanj 2021 00:45