StoryEditorOCM
VaterpoloNOVO OKUPLJANJE |

HRVATSKA OPET NA SAVI, IDE U DEBRECEN, MISLI NA TOKIO Koliko će centara voditi Ivica Tucak u Mađarsku?

Piše Tonči Vlašić
3. siječnja 2021. - 19:13
Nikša Dobud (Hrvatska) i Layne Beaubien (SAD) u utakmici za treće mjesto na SP-u 2009. u Rimu. Hrvatske je osvojila broncu foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX 
Plasirati se na Olimpijske igre u Tokio – to je non stop glavni cilj hrvatske vaterpolske reprezentacije. Nismo uspjeli dobiti finale zadnje Svjetske lige u Beogradu 2019. godine, zatim ni izboriti finale zadnjeg Svjetskog prvenstva u Gwangju iste godine, a na kraju ni otići do kraja na zadnjem Europskom prvenstvu održanom u Budimpešti početkom 2020. godine. Srećom, četvrtina ulaznica za olimpijski turnir se dijeli na kraju, te ukoliko u Rotterdamu, na završnim kvalifikacijama, naši budu među tri najbolja, zaigrat će opet na najvećem svjetskom natjecanju na kojem smo debi imali 1996. godine u Atlanti, na kojem smo 2012. ostvarili najveći uspjeh – postali olimpijski pobjednici, a na kojem smo zadnji put – 2016. u Riju – ponovili 1996. godinu – uzeli srebro, i na kojem smo od te 1996. godine neizostavni sudionici.

U Rotterdamu nam na putu do sedmog uzastopnog (i ukupnog) nastupa na Olimpijskim igrama neće stajati Srbija, koja nas je dobila u finalu Svjetske lige, ni finalisti Svjetskog prvenstva, prvak Italija i doprvak Španjolska, kao ni Mađarska, koja je bila najbolja na zadnjem Europskom prvenstvu. Neće ni najjače izvan europske reprezentacije: SAD, Australija, JAR i Kazahstan te naravno, domaćin Igara, Japan.

Suparnici će biti u skupini Njemačka, Rusija, Rumunjska, Nizozemska i Francuska, te potom i najbolji iz druge skupine u kojoj su Grčka, Crna Gora, Brazil, Kanada, Gruzija i Turska. S obzirom na snagu naše reprezentacije, činjenicu tko nam sve nije prepreka u kvalifikacijama, nekako nas je najviše strah korone, točnije odluke kako će reprezentacija, koja bude imala problema s koronom, biti isključena s natjecanja.

Prije kvalifikacija, koje su sredinom veljače, Hrvatsku čeka za koji dan u mađarskom Debrecenu nastup u kvalifikacijama za završni turnir Svjetske lige. Iz tog razloga je Ivica Tucak već bio okupio reprezentativce u Zagrebu nakon Božića. Trenirali su tri dana, razišli se, a sad su se opet našli na istom mjestu, ove nedjelje, 3. siječnja. Plan im je trenirati do 6. siječnja na Savi, a potom krenuti put Debrecena gdje ih u četvrfinalu čeka Crna Gora,  a ako budu uspješni, dan poslije, u polufinalu, Francuska ili Grčka. Novom, drugom pobjedom u nizu u Debrecenu osigurali bi već tad nastup na završnom turniru, koji će se igrati u Gruziji od 26. lipnja do 2. srpnja, a u slučaju poraza, čekala bi ih borba za treće mjesto, koje također vodi na završni turnir. Tu im suparnici mogu biti Španjolska, Mađarska ili Italija.  

Izbornik je u Zagrebu okupio 20 igrača, a u Debrecen će povesti njih 15. Najzanimljivije će biti, koga će odabrati od vratara i centara, tj. hoće li voditi dvojicu ili trojicu centara. Na pripremama su četvorica centara (Josip Vrlić iz Mladosti, Luka Lončar iz Jug Adriatic osiguranja, Nikša Dobud iz PRO Recca i Luka Lozina iz Vouliagmenija). Hoće li Dobud, europski prvak iz Zagreba 2010. i olimpijski pobjednik iz Londona 2012., svoj povratak imati protiv Crne Gore, reprezentacije protiv koje je početkom 2015. upisao svoj posljednji nastup u 'kockicama'? Četiri vratara na pripremama su Marko Bijač iz Pro Recca, Ivan Marcelić iz Mladosti, Toni Popadić iz Jug Adriatic osiguranja, te Marin Šparada iz Solarisa.

Tucak je pozvao i četiri braniča (Andro Bušlje iz Mladosti, Marko Macan iz Waspo 98 Hannovera, Rino Burić iz splitskog Jadrana, te Hrvoje Benić iz Jug Adriatic osiguranja), te još na vanjskim pozicijama trojicu Mladostaša (Lovre Miloš, Luka Bukić i Franko Lazić), dvojicu Jugaša (Xavi Garcia i Loren Fatović), te po jednog igrača Brescie (Maro Joković), Marseillea (Ante Vukičević) i splitskog Jadrana (Zvonimir Butić).

TURNIR U DEBRCENU
Petak, 8. siječnja, četvrtfinala:
Srbija – Španjolska (par, koji je odigrao na vrijeme svoje četvrtfinale, Španjolska je bila uspješnija, te je prvi polufinalistk, dok će Srbija razigravati za plasman od 5. do 8. mjesta), Hrvatska – Crna Gora, Francuska – Grčka, Italija – Mađarska, subota, 9. siječnja, razigravanje od 5. do 8. mjesta: poraženi Hrvatska / Crna Gora – poraženi Francuska / Grčka, Srbija – poraženi Italija / Mađarska, polufinala: pobjednik Hrvatska / Crna Gora – pobjednik Francuska / Grčka, Španjolska – pobjednik Italija / Mađarska, u nedjelju, 10. siječnja, igraju se utakmice za sedmo, peto, treće te prvo mjesto (tri najbolja će se plasirati na završni turnir Svjetske lige, koji će se igrati u Gruziji).
24. travanj 2024 04:36