StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA FINAL 8 U BEOGRADU

Elvis Fatović kontra svojih u četvrtfinalu: Ovakve stvari, što bi rekao legendarni Ćiro, ‘galvaniziraju‘!

Piše Tonči Vlašić
31. svibnja 2023. - 11:55
Elvis Fatović i pokal prvaka Europe, koji je kao igrač Juga podigao dva puta, 2001. i 2006. godineTonči Vlašić/

FINAL 8 - BEOGRAD 2023.

Srijeda, 31. svibnja, četvrtfinala, 15.30 sati: Jug Adriatic osiguranje - Zodiac CNA Barceloneta, 17 sati: Novi Beograd - Olympiacios, 18.30 sati: AN Brescia - Vouliagmeni, 20 sati: PRO Recco - Ferencvaros Telekom. 

Polufinala su u četvrtak, 1. lipnjja, utakmica za treće mjesto i finale u subotu, 3. lipnja. U četvrtak se igraju i utakmice razigravanja za poredak od 5. do 8. mjesta, a u petak, 2. lipnja, utakmice za sedmo i peto mjesto. 

Par Jug Adriatic osiguranje - Zodiac CNA Barceloneta ‘križa‘ se s parom Novi Beograd - Olympiacios.

Sve utakmice prenosi televizija Sport klub.

Sve ekipe su došle s istim ciljem. Brišu se bodovne razlike, tko je bio prvi u skupini, a tko je bio četvrti. Nema to nikakvog značaja. Nokaut je utakmica – Elvis Fatović je danas na klupi Zodiac CNA Barcelonete, a najbolja španjolska momčad je od 15.30 sati suparnik Jug Adriatic osiguranju u prvoj četvrtfinalnoj utakmici završnog turnira europske Lige prvaka.

Trofejni jugov igrač, legendarni kapetan, trenersku karijeru je počeo u Jugu, sad kontra kluba čiji je kapetan danas njegov sin Loren (nažalost, Loren će danas na operaciju prsta, te njega nema na Final 8).

- O Jugu znamo sve, kao što on zna sve o nama. Gledali smo sve Jugove utakmice. Prije mjesec dana smo čak trenirali skupa, tako da nema nepoznanica. Svjesni smo kako nam je obrana zaštitni dio, ali znamo što Jug može sa svojim centrima, s Jokom (Maro Joković), sa Žuvelom, s Lazićem, sa svima njima… Jug je ekipa koja može dobiti svakoga u jednoj utakmici. Dokazali su to baš ovdje u Beogradu u Regionalnoj ligi. Kroz cijelu sezonu odigrati s Novim Beogradom tri puta neriješeno, dobit ga na peterce u odluci tko će u finale, to malo tko može. Netko će reći kako smo mi veliki favoriti, ali ja mislim kako su nam izgledi, 50:50.

Unatoč tome što neće biti Lorena, što je upitan nastup i Filipa Kržića.

- Stoji, ali amo se vratiti na utakmicu Eurolige Novi Beograd – Jug. Loren je imao dvije, tri osobne na otvaranju utakmice. Jug je zaostajao 4,5 razlike, pa se vratio i osvojio bod. Na kraju je Novi Beograd izjednačio. U Budimpešti su igrali protiv Ferencvarosa bez viroznog Lazića i Lola (Loren), pa su trebali dobiti. Ovakve stvari, što bi rekao legendarni Ćiro, ‘galvaniziraju‘, ujedinjuju ekipu.

Tu Ćirovu ‘galvanizaciju’ smo znali prevoditi i kao skretanje pažnje, bacanje dimnih ‘bombi’ kako bi se ostvario cilj. Uglavnom, ne pada napamet Elvisu razmišljati o nečem/nekom drugom u ovom trenutku osim o Jugu.

- Mislim kako svi ovdje razmišljaju samo o prvom suparniku.

Uzeo je opet sve u Španjolskoj, kao i prošle, a svoje prve sezone.

- Da, i svi su zadovoljni sa sezonom pogotovo jer smo imali jednog izuzetnog suparnika, Sabadella, koji se iskazao i u Europi. Čak je Sabadell bio pobjednik ligaškog dijela, ali smo u doigravanju za prvaka bili bolji. Zatim, ovo je prva sezona u kojoj je Barceloneta osvojila u Europi skupinu u Ligi prvaka.

Uspjeli ste to u skupini u kojoj su bili i PRO Recco, te Olympiacos. Jesu li očekivanja zbog toga velika? Osjećate li pritisak?

- Nemamo pritisak. Za razliku od nas PRO Recco, pa i Olympiacos, igrači koje oni imaju, odigrali su daleko više ovakvih turnira, pa i s reprezentacijom, te znaju kako se igraju velike utakmice. Skupina je jedno. Na završnom turniru je sve drugačije. Već sam i rekao, sve što je bilo u skupini se sad briše.

image

Elvis Fatović, trener Zodiac CNA Barcelonete na konferenciji za novinare uoči Final 8 u Beogradu

Tonči Vlašić/

Barceloneta se prije deset godina prvi put napravila jedan lijep rezultat u Europi. Bila je treća. Bio si tad u Beogradu, gledao si taj Final 4. Jug ga pamti po izgubljenom finalu od Crvene zvezde. Jedan je to od najbolnijih poraza. Jug super jak. Do finala je sve dobio. Čak dva puta u skupini razbio Crvenu zvezdu od koje je u finalu izgubio sa 7:6 na Banjici.

- Barceloneta ima jedan sustav koji se meni sviđa. Ne mijenja se jako puno, i nije u poziciji da kupuje što bi htjela, ono najbolje što se u tom trenutku nudi. Uglavnom se neki odlasci ili neki nedostaci pokušavaju nadomjestiti sa španjolskim igračima, a svi stranci, koji su dolazili kroz povijest, sjetimo se Josipa Vrlića, Rašovića, bili su nepoznanica, a igrajući za Barcelonetu su postali sjajni igrači. Vrlić je svoje ime stekao u Barceloneti, i to se iskazao upravo na tom Final 4 2013. godine u Beogradu. Tako i sad. Stranci su mladi, napreduju, i danas su odlični. Na kraju krajeva, mi nismo mogli zadržati najboljeg strijelca prošle sezone, Granadosa, kad mu je Novi Beograd poslao ponudu. Ali, kažem, meni se osobno sviđa taj pristup. On je na tragu Juga. Uzmi samo primjer grčkih igrača, koji su sad bili u Juga. Oni su imali ime, ali su ga pojačali igrajući za Jug. Barceloneta i Jug imaju slične filozofije. One su održive, i meni se sviđaju. Samim time, vraćam se na pritisak, mi nemamo veliki pritisak, mi imamo ogromnu želju. Sigurno ovdje ima ekipa koje imaju puno, puno veći pritisak od nas. Naš glavni cilj je odigrati, pružiti igru koju smo prikazali u većem dijelu sezone.

image

Elvis Fatović, trener Zodiac CNA Barcelonete na konferenciji za novinare uoči Final 8 u Beogradu

Tonči Vlašić/

ELVISOV POGLEDA NA OSTALE PAROVE ČETVRTFINALA

Olympiacos – Novi Beograd?

Olympiacos je bio milimetar od pobjede u Reccu. Igor Milanović je izvanredan trener, jedan od najboljih, koji zna sve o Novom Beogradu, kojeg je vodio prošle sezone. To je plus za grčkog prvaka. Zatim, tu je naš Bijač, koji može donijeti prvenstvo bilo kome. Zar se to nije dogodilo u Splitu na Europskom prvenstvu kad je bio sjajan na vratima reprezentacije. Možda će netko reći kako je Novi Beograd favorit, ali unatoč tome što se igra u Beogradu, ne bih nikome dao prednost u tom ogledu.

AN Brescia – Vouliagmeni?

Voliagmeni ima jednu lijepu sezonu iza sebe. Izgubili su u finalu doigravanja od Olympiacosa s 3:0, ali su sve tri utakmice bile izjednačene. Zadnju utakmicu su vodili s 4:0, ali nisu uspjeli. Naravno, Brescia je za mene jača. Imaju ritam, kojim lome protivnika.

PRO Recco – Ferencvaros?

Dvije odlične ekipe, ali što se tiče igračkog kadra, pa i forme, PRO Recco je favorit. Nije lako dobiti 2:0 u finalu Bresciu, i to na uvjerljiv način, i to kroz dominantnu obranu, a svi znamo kakav ‘arsenal oružja‘ ima PRO Recco u napadu. Vjerojatno je PRO Recco i favorit ovog turnira. Igraju dobro, imaju odličnu kemiju unutar momčadi, a uz sve to nemaju opterećenje jer su osvojili što su morali, najvažnije, naslov prvaka Italije.

 

25. travanj 2024 01:41