StoryEditorOCM
VaterpoloEVO GA DOMA |

DUBROVČANIN OPET NA KROVU EUROPE Marko Bijač, junak PRO Recca, ne samo u finalu: ‘Najbolji vaterpolo smo prikazali baš u Beogradu!‘

Piše Tonči Vlašić
7. lipnja 2021. - 14:50
Četiri finala europske Lige prvaka (Beograd 2013., Budimpešta 2016. i 2017., te Beograd 2021.) i dva naslova (Budimpešta 2016. i Beograd 2021.) - Marko Bijač, 30-godišnji DubrovčaninTonči Vlašić

Koju ću od ukupno trinaest obrana u finalu protiv Ferencvarosa pamtiti? Ne znam, ostat će možda taj peterac, koji sam obranio Martonu Vamosu, ali to nije bila najvažnija obrana, međutim, nakon nje mi je prošlo kroz glavu da je gotovo, da smo uspjeli, da smo prvaci Europe – priča Marko Bijač.

Vratio se 30-godišnji Dubrovčanin, reprezentativac, sinoć iz Beograda sa završnog turnira europske LIge prvaka. Skoknuo je jutros na Stradun, a onda se kroz razgovor vratio 40-ak sati unatrag, na finale u kojem je s PRO Reccom dobio s 9:6 branitelja naslova, Ferencvaros.

Čuli smo se s Markom nakon polufinala. Prvo je u petak navečer PRO Recco dobio CNA Barcelonetu, a zatim je Ferencvaros bio uspješniji od AN Brescie. Vanjska linija aktualnog europskog prvaka je označena glavnim 'krivcem' zbog čega se na kraju nije igralo talijansko finale.

- Pazi, Vamos, Zalanki, Denes VargaFountoulis, najopasniji igrači Ferencvarosa, postignu samo jedan pogodak u finalu, i to Vamos. To govori o kvaliteti naše obrane, koliko smo dobro odraditi zadatak i zatvorili njihove sjajne napadače.

Ako je itko kriv za to, jest Bijač. Pamtit će kako je zaustavio 13 od 19 udaraca Ferencvarosa u okvir svog gola, i na kraju ćemo ostati kod brojke trinaest. Ne pamti Bijač 2013. u Beogradu po lijepom. S Jugom je dobio sve utakmice do finala, ali ne i finale protiv Crvene zvezde, koju je svladao oba puta u skupini. Sad se to nije ponovilo. PRO Recco je dobio svih trinaest utakmica ove sezone u najjačem europskom klupskom natjecanju.

- Fantastično dostignuće s obzirom na konkurenciju, na sve teškoće. Nije bilo lako biti tijekom cijele sezone na visokom nivou, prvi turnir je bio u prosincu, druga dva u skupini u proljeće, a mi smo naš najbolji vaterpolo prikazali baš u Beogradu, kad je bilo najvažnije, na Final 8.

image
Marko Bijač je s PRO Reccom u sezoni 2020./21. osvojio Kup Italije i naslov prvaka Europe
Tonči Vlašić

Uvod u završni turnir europske Lige prvaka za PRO Recco nije bio dobar. Izgubio je krunu prvaka Italije porazom 3:1 od AN Brescie.

- Je li na kraju taj poraz pridonio da smo ovako odigrali Final 8 u Beogradu? Stoji kako nas je gubitak prvenstva probudio. Možda je riječ probudio preblaga. Taj poraz nas je dobro razdrmao. Da, sad nakon svega vidimo da je taj poraz uvelike pridonio da smo bili ovakvi na Final 8, ali neću reći kako sam sretan zbog toga. Nisam zadovoljan što nismo uspjeli uzeti i prvenstvo Italije.

I Dobud je drugi put prvak Europe!

Marko Bijač nije jedini Dubrovčanin koji je pridonio PRO Reccovom uspjehu, naslovu prvaka Europe. Drugi je Nikša Dobud, koji nije igrao na Final 8.

- Nikšu je ukočio vrat uoči puta u Beograd, bili smo na pripremama u Ostiji, te nije bio najspremniji za prvu utakmicu s Hannoverom u Beogradu. Poslije trener Hernandez nije mijenjao sastav.

Dobud, koji je bio prvak Europe i s Jugom, i to 2006. (igrao je s Jugom još tri puta u finalu, i to 2007. i 2008. protiv PRO Recca, a 2013. protiv Crvene zvezde), karijeru nastavlja u splitskom Jadranu.

Šest godina je PRO Recco čekao na novi naslov prvaka Europe, iako je gotovo dva desetljeća vazda glavni kandidat za naslov, u proteklom desetljeću samo je dvaput slavio. Nakon trijumfa 2015. padao je dva puta zaredom u Budimpešti, odmah je Bijač razvukao još više osmijeh na licu. Ne zaboravlja se kako je s Jugom oba puta, 2016. i 2017., zaustavio PRO Recco, kojeg je iduća dva puta 'ubio' Olympiacos (2018. usred Genove, a 2019. u polufinalu Hannovera).

- Jesam li osjetio sad u kapici PRO Recca koliko je ostalima velik motiv dobiti PRO Recco? Da, i zbog toga je ovih 13/0 ove sezone fantastičan rezultat, a sad kad znam kako je igrati za i protiv PRO Recca, mogu reći kako je najveća razlika ta što kad igraš protiv PRO Recca nemaš što izgubiti. Prednost PRO Recca je uvijek bila u tome što je imao širinu, što ima uvijek 13 vrhunskih igrača, te je teško pratiti njegov ritam. Tako smo sad lomili svoje suparnike. Prva utakmica nakon neuspjeha u prvenstvu bila nam je utakmica četvrtfinala protiv WASPO Hannovera, ali u toj utakmici smo bili baš veliki favoriti.Velika razlika u kvaliteti u toj utakmici nije mogla pokazati gdje smo, a da smo dobri, dokazali smo u polufinalu. Protiv Barcelonete smo razbili sve sumnje koje su se vrtile nakon poraza od AN Brescie i gubitka prvenstva.

image
Jugov mali se kalio u kapici splitskog Mornara, s Jugom pokorio Europu, bio kapetan, a sad nakon PRO Recca branit će boje Olympiacosa
Tonči Vlašić
Ako nemaš Hrvata, ne možeš bit‘ prvak Europe!

Mateo Kovačić je s Chelseajem osvojio u subotu, 29. svibnja, naslov prvaka Europe u nogometu, Krunoslav Simon se dan poslije s turskim Anadolu Efesom popeo na košarkaški krov Europe, a subotu nakon vikenda u kojem su slavili Kovačić i Simon nastavila se priča - Ako nemaš Hrvata, ne možeš bit' prvak Europe!

Nastavili su je s PRO Reccom vaterpolisti Marko Bijač i Nikša Dobud. Ferencvaros, suparnik PRO Recca u finalu, nije imao nikoga iz Hrvatske u svojoj kapici.

Marko se na najljepši mogući način oprostio od kapice PRO Recca. Dogovorio je i prije kraja sezone kako će iduću igrati za Olympiacos, koji opet slaže jaku momčad. Je li zbog činjenice što znaš gdje ćeš igrati dalje bilo lakše u završnici sezone?

- Iskreno, nisam razmišljao o tome. Teško mi je i odgovoriti na to pitanje jer nisam bio u situaciji da se bojim što će biti sutra. Sad kad se završilo, kad okrećem novu stranicu, tek sad se okreće cijela ta priča u glavi. Međutim, prvo reprezentacija, pripreme za Olimpijske igre koje počinju već u četvrtak, te poslije nastup u Tokiju. Nakon toga ćemo se posvetiti Olympiacosu.

Ove sezone PRO Recco je imao 15 vrhunskih igrača, prije toga čak 20 i više.

- Ha, ako ćeš me pitat' što je bolje, bolje je manje, bolje je kad se rotiraju dvojica nego kad je velik broj igrača na tribinama. To unosi nervozu, remeti koncepciju i, da, unosi nemir kod igrača. Ne znaš igraš li ili ne. Pa i ovo pravilo da u Italiji možeš igrat s trojicom stranaca, a u Europi može njih više, pa imaš jednu momčad za domaća natjecanja, a neku drugu za Europu...

Kakav je trener Gabriel Hernandez, koji je prošlo ljeto naslijedio Ratka Rudića?

- Ulazi u puno taktičkih detalja. Teži brzoj igri, protočnosti, kod njega je dosta plivanja... Da sad ne ulazim u detalje, igrali smo slično kao reprezentacija Španjolske. Rezultat nakon šest godina, PRO Recco kao prvak Europe, govori najbolje o tome je li uspio ili ne.

Je li bilo iznenađenja u europskoj Ligi prvaka?

- Po meni nije, možda sam očekivao veći otpor Marseillea protiv Ferencvarosa na završnom turniru u Beogradu, ali to je to.

Kako je bilo igrati iza zatvorenih vrata, biti 'zatvoren' na svakom turniru, plus sva ta testiranja i strah hoće li netko biti pozitivan ili ne?

- Ružno je igrati bez navijača, baš ružno. Ni sve ostalo nije lijepo. Ali, tako je kako je. Za nadati se kako će sve ovo ružno što prije biti iza nas.

image
Marko Bijač
Tonči Vlašić

Nisi dogovorio nastavak suradnje s PRO Reccom?

- PRO Recco je ocijenio kako mu je stranac vratar opterećenje zbog pravila da u domaćim natjecanjima mogu igrati samo tri stranca. Uzeli su već Marca Del Lunga, reprezentativnog vratara iz Brescie. I to je to. Olympiacos opet stvara jaku momčad. O njima sam čuo sve pozitivno od onih koji su tamo igrali. Okrećem novu stranicu, to je to... 

Odmora nema puno. Već u četvrtak treba biti u Rijeci. Čeka ga izbornik Ivica Tucak. Hrvatska vaterpolska reprezentacija kreće sa završnim pripremama za Olimpijske igre u Tokiju.

18. travanj 2024 21:36