StoryEditorOCM
VaterpoloHRVATSKA - CRNA GORA |

DOBAR DAN GLEDATELJI, ULAZ U GRUŽ JE BESPLATAN Prva međunarodna (vaterpolska) utakmica u svijetu nakon koronavirusa!!!

Piše Tonči Vlašić
13. lipnja 2020. - 13:34
Utakmica za broncu na EP-u u Budimpešti, 26. siječnja 2020. godine: Hrvatska - Crna Gora (Maro Joković pred vratima Crne Gore) foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX
Dogovor je – 15 igrača za utakmicu. Vladimir Gojković, izbornik Crne Gore, još je u petak odlučio koga će dovesti u Dubrovnik, u Gruž na ogled protiv naše reprezentacije. Ivica Tucak, naš izbornik?

- Nisam još, jedna je dilema – reći će Tucak, koji je, dok je bio trener hercegnovskog Jadrana trenirao trojicu s popisa Gojkovića, točnije, bio je trener aktualnom crnogorskom izborniku, zatim prvoj violini – Aleksandru Ivoviću, plus još Stefanu Vidoviću.

Tucak je s hercegnovskim Jadranom predvođenim Ivovićem i Gojkovićem slavio usred Gruža protiv Juga u finalu završnog turnira Regionalne lige prije točno 10 godina. Godinu poslije je uspio obraniti naslov pobjednika, kad se završni turnir bio u Rijeci, na Kantridi, i opet je u finalu dobio najtrofejniji hrvatski klub. Ukupno je uzeo pet 'kanti' sa sastavom iz Herceg Novog (dva puta prvak Crne Gore, te pobjednik Kupa Crne Gore).

Tucak je 2012. godine klupu Jadran Carine Herceg Novi zamijenio klupom hrvatske reprezentacije. Naslijedio Ratka Rudića.

Hrvatska – Crna Gora u Dubrovniku, 13. lipnja 2020. godine? Pamtit će se utakmica. Ostat će zapisano kako je to prva utakmica u Lijepoj našoj nakon pandemije koronavirusa na kojoj mogu biti gledatelji (ulaz u Gruž je slobodan, svaka treća stolica je rezervirana za gledatelje, dakle, oko 800 gledatelja će moći pratiti s tribina ogled), ali isto tako prva međunarodna (vaterpolska) utakmica u svijetu.

Ove godine Hrvatska – Crna Gora 1:1. Oba ogleda su odigrana na siječanskom Europskom prvenstvu u Budimpešti. Prvi je dobila Hrvatska, a drugi Crna Gora. Voljeli bi da je bilo drugačije budući je prvi odlučivao (samo) o pobjedniku skupine, a drugi o brončanoj medalji, mjestu na pobjedničkom postolju.

Tako se Crna Gora vratila iz Budimpešte se medaljom, mi praznih ruku. Zatim, Hrvatska – Crna Gora je prva otkazana službena utakmice naše reprezentacije zbog pandemije koronavirusa. Trebali smo biti gosti Crne Gore u Podgorici, 17. ožujka, u četvrtfinalu Svjetske lige.

- Svjetska liga je poništena. Neće se nastaviti. Iduće sezone idemo ispočetka – naglasio je Tucak, kojem je, kao i Crnoj Gori, Svjetska liga ipak u drugom planu. U prvom kvalifikacije za Olimpijske igre, koje će se igrati u Rotterdamu u veljači 2021. godine.

- Cilj je ne samo igrati na Olimpijskim igrama – jasan je Tucak. Olimpijska medalja, nova, treća u nizu, a ukupno četvrta s najvećeg natjecanja je cilj. Srebro u Atlanti 1996., potom zlato u Londonu 2012., te srebro 2016. u Riju na zadnjim igrama.

Pripreme reprezentacije u Gružu, te utakmica s Crnom Gorom, označit će povratak vaterpola u život nakon pandemije koronavirusa. Bit će to odlična najava za nastavak sezone, točnije, domaćeg prvenstva. Osim što ćemo dobiti prvaka u sezoni 2019./20., isto će se dogoditi i u Regionalnoj ligi. 

- Presretni smo zbog povratka u bazen - naglasio je Tucak. 

Utakmica Hrvatska - Crna Gora počinje ove subote u Gružu u 19 sati.
20. travanj 2024 13:06