StoryEditorOCM
VaterpoloNA STARTU EUROPSKOG PRVENSTVA VATERPOLISTA HRVATSKA DOBILA NJEMAČKU SA 17:9

DEUTSCHLAND, DEUTSCHLAND, AUF WIEDERSEHEN, AUF WIEDERSEHEN! Hrvoje Benić: 'Kome će taj pritisak ili rasterećenje biti teret, a kome vjetar u leđa, teško je reći!'

14. siječnja 2020. - 20:25
Ozbiljno su shvatili naši Njemačku na startu Europskog prvenstva u Budimpešti. Istina, na početku nisu bili dobri ni u napadu, a ni u obrani, ali nakon 2:1 izgubljene prve četvrtine, te vodstva suparnika početkom druge četvrtine s 3:2, sve je bilo u znaku Hrvatske, koja je već sredinom treće četvrtine mogla zapjevati: ‘Deutschland, Deutschland, auf wiedersehen, auf wiedersehen...’.

Hrvatska je očekivano slavila, ali nakon prve četvrtine malo tko je očekivao kako će na kraju biti tako uvjerljiva - 17:9!

- Trebalo nam je malo vremena da se ruka opusti i da raširimo prostor, kako bi imali nekoliko lakših zgoditaka s vanjske pozicije. I upravo to se i desilo. Andro Bušlje, Lovre Miloš i Hrvoje Benić su time prisililinjemačku reprezentaciju da izađu prema van čime smo otvorili dodatan prostor našim centrima. Odigrali smo jako dobru utakmicu. Tako bi to otprilike trebalo izgledati i u nastavku prvenstva, naravno s nekim poboljšanjima u igri i s još više koncentracije. Čestitke igračima, čestitke svim momcima. No, ova utakmica je iza nas. Treba se okrenuti Crnoj Gori, koja će biti očekivano naš najteži suparnik u skupini. Moramo učiniti sve kako bi I tu utakmicu dobili te završili prvi u skupini te time ostvarili naš prvi cilj – rekao je naš izbornik Ivica Tucak nakon pobjede protiv Njemačke.  

- Očekivano težak početak, ali u niti jenom trenutku u tom početku nije bilo straha. Odlično smo odigrali od sredine druge četvrtine – naglasio je Hrvoje Benić, reprezentativni branič. Njegovo prvo Europsko prvenstvo. Debi na velikim natjecanjima imao je prošle godine na SP-u u Gwangju. Iz Južne Koreje se vratio s broncom, ali ne i s olimpijskom vizom. Hrvatska priželjkuje kako će u Budimpešti uzeti i jedno i drugo.

Ipak, prvo skupina. Iduća utakmica s Crnom Gorom je odlučujuća – tko dobije taj je prvi u skupini te ide izravno u četvrtfinale. Prije nego je Hrvatska nadigrala Njemačku, Crna Gora je to, očekivano, učinila protiv Slovačke.

- Nismo gledali tu utakmicu. Ona, s obzirom na snagu Slovačke, ne može ni biti pravi pokazatelj. Pogledat ćemo snimke nastupa Crne Gore na turniru u Nikšiću gdje su imali završne pripreme za EP i gdje su dominirali protiv Njemačke, Gruzije i Francuske. Imamo dva dana za što bolje pripremiti tu utakmicu. Naravno, dosta toga znamo o njima. Vrhunska su ekipa. Vratili su u reprezentaciju centra Pješivca. Ivović je vođa, motor koji ih gura naprijed. Kao kolektiv su dobro posloženi počevši od ljevaka Radovića, Brguljana, imaju odličnog vratara. Ekipa je to koja ima glavu i rep.

Potom opet povratak na Njemačku, koja je dobro namučila Benića i ekipu u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

- Prvo, Njemačka se digla posljednjih nekoliko godina. Drugo, ta utakmica, koju smo dobili u Gwangju s 10:8, bila nam je upozorenje uoči ogleda u Budimpešti na startu EP-a. Zbog toga smo maksimalno ozbiljno pristupili utakmici. Nismo u niti jednom trenutku mislili kako ćemo lako do pobjede. Opet, kad se vraćamo na taj ogled u četvrtfinalu SP-a treba reći kako je tad pritisak bio dosta veći nego je bio sad na startu natjecanja u skupini. Nama je ta utakmica bila odličan primjer kako ne smijemo igrati protiv njih.

Protiv Crne Gore igramo u četvrtak, 16. siječnja, od 20.30 sati.

- Po meni je ovo najizjednačenje Europsko prvenstvo. Nismo samo mi bez olimpijske vize, tu su još domaćini, Mađari, zatim Grci, a s druge strane imamo tri reprezentacije koje su rasterećene po tom pitanju, dakle, Srbija, Španjolska i Italija. Sad, kome će taj pritisak ili rasterećenje biti teret, a kome vjetar u leđa, teško je reći. Nijanse će odlučivati na ovom prvenstvu. Primjer, u četvrtfinale se već mogu susresti Srbi i Mađari, ili Srbi i Španjolci, pa mi ako budemo najbolji u skupini, što priželjkujem, za polufinale ćemo igrati ili protiv Italije, ili protiv Grčke. Međutim, nema smisla sad razmišljati unaprijed. To te može sputat. Ukoliko želiš ovdje stići do olimpijske vize i dobrog rezultata moraš otići do kraja, dobiti sve – naglasio je 27-godišnji hrvatski reprezentativac nakon svog debija na seniorskom EP-u, kojeg je okrunio pogotkom. Benić je protiv Njemačke naciljao iz vanka za vodstvo 5:3 sredinom druge četvrtine.
SKUPINA 'A'
Utorak, 14. siječnja, 1. kolo: Slovačka - Crna Gora 4:15, Njemačka - Hrvatska 9:17, četvrtak, 16. siječnja, 2. kolo: Njemačka - Slovačka, Crna Gora - Hrvatska (20.30 sati), subota, 18. siječnja, 3. kolo: Slovačka - Hrvatska (16 sati), Njemačka - Crna Gora. 

Pobjednik ide izravno u četvrtfinale, dok drugi i treći razigravaju za plasman među osam najboljih. 

19. travanj 2024 14:54