StoryEditorOCM
Vaterpolo5. SIJEČNJA |

DANAS NAM JE DIVAN DAN, DIVAN DAN, DIVAN DAN Vesko i Xavi slave rođendan, rođendan!

Piše Tonči Vlašić
5. siječnja 2021. - 02:12
Lani, nama 70, a njemu 60 svjećica na rođendanskoj torti, a danas, 5. siječnja 2021., i mi, a i on, sa svjećicom više. Na današnji dan 1960. godine rođen je najuspješniji dubrovački sportaš svih vremena. Nitko se osim Veselina Đuha u povijesti dubrovačkog sporta ne može pohvaliti kako je dvostruki olimpijski pobjednik, a on je u svojoj karijeri bio i svjetski prvak.

Đuho je prvo olimpijsko zlato 1984. iz Los Angelesa u Dubrovnik donio skupa s Goranom Suknom Božom Vuletićem, dvije godine poslije zlato sa SP-a u Madridu sa Suknom, dok je u Seoulu 1988. godine bio jedini dubrovački vaterpolist. Đuho je te 1988. na Olimpijskim igrama bio kapetan reprezentacije bivše države s kojom jedino nije bio europski prvak. Ali, ako se s reprezentacijom nije popeo na krov Europe, jest s klubom. Jedini je u povijesti dubrovačkog kluba koji je i kao igrač, i kao trener osvajao naslov prvaka Europe s Jugom (1980. – igrač, 2001. - trener).

Đuho je dobitnik godišnje državne nagrade 'Franjo Bučar', izabran je za najuspješnijeg dubrovačkog sportaša 20. stoljeća, i to u oba izbora, Dubrovačkog vjesnika i Dubrovačkog saveza športova. Bio je i dobitrnik 2001. nagrade za najboljeg trenera Hrvatske. Bilo je to kad je Juga odveo do naslova prvaka Hrvatske i Europe, a uzeo i medalju s juniorskom reprezentacijom.

Što je sve osvojio? S reprezentacijom bivše države osim dva olimpijska zlata i jednog sa SP-a, ima i dva srebra s Europskih prvenstava, uzeo je i Svjetski kup, natjecanje koje je tad imalo daleko veću težinu nego danas, dok je s Jugom osim naslova prvaka Europe pet puta slavio naslova prvaka bivše države te dva trijumfa u Kupu SFRJ. Kao trener odveo je Juga do dva europska trofeja. Bio je pobjednik LEN-a kupa 2000. godine, zatim te iste godine Jug je po prvi put prvak Hrvatske. I iduće, 2001. bio je prvak Hrvatske, zatim dva puta je osvajao Kup Hrvatske. Dva puta je bio prvak Grčke, a jednom pobjednik Kupa Grčke s Olympiacosom, s Budvom je osvojio Kup Crne Gore. U zadnje vrijeme jedan od trenera mlađih uzrasta Juga, koji su prošle godine bili najuspješniji u Hrvatskoj, te kao takvi dobili Trofej HVS-a 'Toni Nardelli'.
 
Đuho je kao igrač znao u jednoj prvenstvenoj utakmici postići deset pogodaka, a sa čime se opet malo tko može pohvaliti. Đuho je rođen u olimpijskoj godini, kad su Igre bile u Rimu, a 5. siječnja u godini kad je prvi put išao na Olimpijske igre, 1984., rodio se Xavi Garcija, aktualni kapetan Jug Adriatic osiguranja, igrač koji je u Gruž stigao 2015. godine, te s Jugom osvojio svake sezone naslova prvaka Hrvatske, a osim tih pet 'kanti', ima četiri 'kante' Kupa Hrvatske, zatim tri 'kante' Regionalne lige i dvije europske 'kante', prvo prvaka Europe, a potom pobjednika europskog Super kupa, dok je s reprezentacijom Hrvatske, za koju igra od 2016. godine, od onih najvažnijih medalja osvojio olimpijsko srebro, zatim naslov svjetskog prvaka i još dvije medalje sa SP-a, dvije bronce, te broncu s EP-a. 

I tako je danas divan dan, divan dan, divan dan! Vesko i Xavi slave rođendan!
25. travanj 2024 07:53