StoryEditorOCM
VaterpoloBITKA ZA TOKIO |

BRAVO HRVATSKA, NAŠI NA KORAK DO OLIMPIJSKIH IGARA Preplivali Gruziju, doplivali do Crne Gore, mogu li već u subotu ostvariti cilj?

Piše Tonči Vlašić
19. veljače 2021. - 19:02

Hrvatska je pobijedila, očitala lekciju Gruziji, preplivala suparnika, nizala je pogotke i lijepe poteze. U četvrtfinalu, utakmici u kojoj nije imala pravo na pogrešku, nije pogriješila, te je stigla na korak do plasmana na Olimpijske igre. Za to joj treba još jedna pobjeda. Za to će imati dvije prilike. Prva je protiv Crne Gore u polufinalu. U slučaju da tad ne uspije, čeka je bitka za treće mjesto. Suparnici u drugom polufinalu su Grčka i Rusija.

Nakon što smo se obranili s igračem manje, te poveli pogotkom Mara Jokovića, Gruzija je preokrenula rezultat u svoju korist pogotcima Marka Eleza i Nika Shushiashvilija. Nakon što nismo iskoristili dva igrača više Xavi Garcia je naciljao za 2:2, a Luka Lončar za 3:2. Lončar je odbijanac pospremio u mrežu Grzije. Prethodio je tome sjajan potez Lorena Fatovića. Okrenuo je na krilu Borisa Vapenskog, šutirao, a njegov udarac obranio Irakli Razmadze.

Opet smo prvi pogodili i u drugoj četvrtini. Lijepa akcija Hrvatske. Joković je asistent, a Luka Bukić strijelac (4:2). Niz smo nastavili u 11. minuti. Fatović je asistent, a strijelac Ante Vukičević, koji je potom asistent, a strijelac drugi put Lončar (6:2). Potom i šesti pogodak u nizu: Fatović za 7:2. Beka Kavtaradze je prekinuo naš niz, a potom je isključen. Igrača više naši su iskoristili. Joković je bio strijelac za 8:3. Zatim je Fatović asistent za Lončara – s tih 9:3 je Hrvatska otišla na odmor. Sjajan je na našim vratima bio Marko Bijač. Do poluvremena njegovih sedam obrana!

image
Marko Bijač, vratar Hrvatske foto: Marcel ter Bals/Orange Pictures
Marcel Ter Bals

U nastavku – nastavio je Bijač braniti, obrana je bila čvrsta, a u napadu nije sve išlo kako smo željeli. Međutim, dobili smo i treću četvrtinu. Uoči zadnje četvrtine imali sedam pogodaka razlike, a u posljednjoj četvrtini Bukić za osam razlike, Fatović iz peterca za devet (13:4)... Devet smo imali još dva puta (14:5 i 15:6).

Hrvatska je mogla već u završnici utakmice razmišljati o Crnoj Gori, koja nas je dobila u zadnje dvije biti ili ne biti utakmice. Izgubili smo bitku za broncu početkom prošle godine na EP-u u Budimpešti, te prošli mjesec bitku za prolaz na završni turnir Svjetske lige. Oba puta smo imali veliku prednost.

Hrvatska gori od želje prekinuti taj niz Crne Gore, te i prije posljednjeg dana izboriti da sedmi put uzastopno zaigra na najvećem natjecanju, Olimpijskim igrama, i dođe u priliku osvojiti treću medalju u nizu, a četvrtu ukupno (London 2012. zlato, srebro Atlanta 1996. i Rio 2016. godine).

ČETVRTFINALE Hrvatska – Gruzija 15:6

ROTTERDAM Suci: Boris Margeta (Slovanija) i Erkan Turkkan (Turska).

HRVATSKA: Bijač (16 obrana), Macan, Fatović (3), Lončar (3), Joković (2), Bukić (4), Vukičević (1), Bušlje, Miloš, Vrlić (1), Burić, Garcia (1), Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

GRUZIJA: Razmadze (8 obrana), Nikoloz, Kavtaradze (1), Dadvani, Imnaishvili, Bitadze, Jelača, Jakhaia, Shushiashvili (2), Elez (2), Magrakvelidze, Baraldi, Vapenski (1), Shubladze. Izbornik: Dejan Stanojević.

Četvrtine: 3:2, 6:1, 2:1, 4:2. 

image
Maro Joković, hrvatski reprezentativac foto: Marcel ter Bals / Orange Pictures

Petak, 19. veljače, četvrtfinala: Crna Gora – Nizozemska 13:7, Grčka – Francuska 17:14 nakon peteraca (Alex Papanastasiou je pogodio peterac za Grčku, nije tresao mrežu u četiri četvrtine, Francuska je serijom 6:0 vodila 10:7, imala 11:8 te 12:10, a na kraju je 36 sekundi prije kraja izjednačila na 13:13 te izborila peterce), Gruzija – Hrvatska 6:15, Kanada – Rusija 9:17 (Daniil Merkulov je postigao četiri pogotka za Rusiju).

Subota, 20. veljače, polufinala, 18 sati: Crna Gora – Hrvatska, 20 sati: Grčka – Rusija.

Nedjelja, 21. veljače, 14 sati: utakmica za treće mjesto, 16 sati: finale.

Tri najbolje reprezentacije izborit će plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

24. travanj 2024 10:45