StoryEditor
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO DO 19 GODINA

Bilo je 5:5 na poluvremenu, a onda se ukazao Ivuša Burđelez, potopio Italiju, te otvorio Hrvatskoj vrata četvrtfinala!

Piše Tonči Vlašić
19. rujna 2022. - 16:22
Ivuša Burđelez pred vratima Italije u prijateljskoj utakmici u Splitu za vrijeme priprema za EPTonči Vlašić/

Tek je drugi dan Europskog prvenstva za igrače do 19 godina u Podgorici, a Hrvatsku je čekao prvi veliki ispit, isto je vrijedilo i za našeg suparnika, Italiju. Tko bude uspješniji u tom ogledu osvojit će skupinu ‘B‘, te se izravno plasirati u četvrtfinale, izbjeći razigravanje za naći se među osam najboljih. Hrvatska je nakon 32 minute igre bila bolja s 12:7!

Italija je bolje otvorila utakmicu, vodila s 1:0 i 3:1, zatim tri pogotka u nizu naših. Za prvo vodstvo pogodio je Dubrovčanin Roberto Radić, član španjolskog CE Mediterranija, a za 5:4 Noa Burburan (Primorje EB) realiziravši drugi peterac. Prvo poluvrijeme je zaključeno rezultatom 5:5.

Početkom nastavka iskočio je Jugaš Ivuša Burđelez, pogodio prvo za 6:5, niti minutu poslije za 7:5, a napad nakon šestog pogotka Italije postigao je svoj treći, a osmi pogodak Hrvatske. Dvije minute prije kraja treće četvrtine Burburan je realizirao i treći peterac, a kad je još jedan igrač riječkog Primorja EB naciljao mrežu suparnika (Niko Čubranić), bilo je jasno kako su naši, a ne Talijani ostvarili željeno u skupini.

Osim Burđeleza i Burburana, koji su tri odnosno četiri puta tresli mrežu Italije, te Radića i Nika Čubranića, koji su se po jednom upisali u strijelce, dva pogotka je postigao Robert Stojanac (Jadran), a jedan Toni Radan (Jadran).

image

Roberto Radić protiv Italije u Splitu za vrijeme priprema

Tonči Vlašić/

Prve tri četvrtine branio je Duje Đula (Jadran), zadnju Mauro Ivan Čubranić (Primorje EB), a još su pod vodstvom izbornika Mile Smodlake igrali Dubrovčani, Nikola Ljepava (Medveščak), Patrik Kolak, Hrvoje Zvono i Vlaho Pavlić (svi Jug AO), te Toni Bušić (HAVK Mladost). Danas od petnaestorice na EP-u nisu bili u zapisniku Roko Vuković (Primorje EB) i Korčulanin Toni Mozara (Jug AO). 

Pomoćnici izbornika su Splićanin Andro Franičević i Dubrovčanin Tomaž Jurišić.

Hrvatska sutra, u posljednjem, 3. kolu u skupini igra protiv Slovačke, koja je bez boda, a koja je nakon 14:7 poraza od Italije u 1. kolu izgubila danas s 15:9 od Gruzije, koju su naši na startu prvenstva dobili s 20:6. Potom je slobodna, a u četvrtak, 22. rujna, čeka je četvrtfinale.

Prvenstvo završava u nedjelju, 25. rujna.

image

Nikola Ljepava u dva metra Italije

Tonči Vlašić/
08. listopad 2022 01:25