StoryEditorOCM
VaterpoloBITKA ZA TOKIO |

BEZ PROBLEMA NA STARTU OLIMPIJSKIH KVALIFIKACIJA Hrvatska projurila pored Rumunjske

Piše Tonči Vlašić
14. veljače 2021. - 20:02

Pobjedom smo otvorili kvalifikacije za Olimpijske igre. Rumunjska nam nije ni blizu, bez obzira na sjajnog centra Cosmina Radua, i to je bilo jasno od prvog trenutka, pogotovo kad je pristup naših bio više nego dobar. Maro Joković je realizirao peterac, kojeg je izborio Luka Lončar u kontri. Potom je iz daljine naciljao Ante Vukičević, a nakon toga smo iskoristili i prvog igrača više. Marko Macan je ostao sam na stativi, te zakucao za 3:0. Nakon prve četvrtine smo imali četiri pogotka viška (5:1). Lovre Miloš i Luka Bukić su pogađali u prvih osam minuta nakon prvog pogotka Rumunja, kojeg je s igračem više postigao Vlad Luca Georgescu.

Do dvoznamenkaste prednosti Hrvatska je stigli 6 minuta i 14 sekundi prije kraja kad je pogodio Loren Fatović (14:4). Imala je i 11 pogodaka viška (15:4). Hrvatska je uspjela sačuvati svoju mrežu netaknutom 10 minuta i 1 sekundu. Toliko je prošlo od četvrtog do petog pogotka Rumunja. Na kraju 10 razlike (16:6).   

Drugi put Hrvatska igra završne kvalifikacije za Olimpijske igre. Prvi put je u zadnji tren tražila vizu za Igre u Ateni 2004. godine. Igralo se u Riju. Izbornik je bio Zoran Roje, i bila je uspješna. I tad je na startu kvalifikacijskog turnira igrala s Rumunjima, koji su tad daleko bolje stajali. Namučili su nas, bilo je 7:5, ali ne potom i u polufinalu, koje se pamti jer su naši slavili s 12:0. Frano Vićan je zaustavio svih osam udaraca Rumunja u okvir gola u prve tri četvrtine, a dvije obrane upisao je Goran Volarević, koji je branio u zadnjoj četvrtini.

Priča prvog dana olimpijskih kvalifikacija je izbacivanje Turske s turnira, a razlog je korona. Imali su Turci više zaraženih, a FINA je uoči turnira istaknula: najmanje tri zaražena, pa čak i da su sva trojica članovi stručnog stožera, a niti jedan igrač, znači diskvalifikaciju. Tako je slobodna u 1. kolu u skupini 'A' bila Crna Gora. Zanimljivo, Crna Gora i Rusija su u istom zrakoplovu s Turskom doputovali u Rotterdam, a Turska je bila u hotelu u kojem je odsjela naša reprezentacija.

Uglavnom, jedanaest, a ne dvanaest reprezentacija je počelo bitku za prva tri mjesta u Rottrdamu, koja vode u Tokio. Hrvatsku u 2. kolu igra protiv domaćina. Nizozemska je također bila uspješna prvog dana. Dobila je Njemačku.

image
Marko Bijač, vratar hrvatske reprezentacije foto: Tonči Vlašić

SKUPINA 'B', 1. KOLO Hrvatska – Rumunjska 16:6

ROTTERDAM Suci: Dron Willis (JAR) i Fabio Toffoli (Brazil).

HRVATSKA: Bijač (9 obrana), Macan (2), Fatović (2), Lončar (2), Joković (2), Bukić (1), Vukičević (1), Bušlje, Miloš (2), Vrlić, Burić (3), Garcia (1), Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

RUMUNJSKA: Tic (4 obrane), Radu (1), Vatrai, Fulea (2), Antipa (1), Prioteasa, Dragomirescu, Remes, Gergelyfi, Georgescu (2), Ghiban, Vancsik, Abrudan. Izbornik: Athanasios Kechagias.

Igrač više: Hrvatska 9/6, Rumunjska 9/3

Peterci: Hrvatska 1/1, Rumunjska -

Četvrtine: 5:1, 3:1, 4:2, 4:2

image
Palac gore, bilo je dobro - Ivica Tucak, hrvatski izbornik foto: Tonči Vlašić

Rezultati, nedjelja, 14. veljače, 1. kolo, skupina 'A': Gruzija – Grčka 10:11 (Alex Papanastasiou jedan pogodak za Grčku), Kanada – Brazil 11:7, slobodna je bila Crna Gora jer je Turska zbog korone u svojim redovima isključena s turnira; skupina 'B': Nizozemska – Njemačka 11:10, Hrvatska – Rumunjska 16:6, Francuska – Rusija 12:13 (Danill Merkulov bez pogotka za Rusiju).

Raspored, ponedjeljak, 15. veljače, 2. kolo, skupina 'A', 16 sati: Grčka – Brazil, 17.30 sati: Crna Gora – Kanada, slobodna je Gruzija, skupina 'B', 13 sati: Rumunjska – Rusija, 14.30 sati: Njemačka – Francuska, 19 sati: Hrvatska – Nizozemska (HTV2).

20. travanj 2024 12:39