StoryEditorOCM
TenisTENISKA EGZIBICIJA NA TERENIMA STELLA MARISA U UMAGU

NAŠ PANČO I DVA GORANA 29 GODINA POSLIJE 'Bio sam te 1990. linijski sudac. Ne sudac u stolici. Sjećam se cijelog meča. Kao da je bilo jučer!'

14. srpnja 2019. - 15:46
Dva Gorana u Umagu, na centralnom terenu Stella Marisa, Prpić i Ivanišević. Igrala se repriza prvog finala našeg jedinog ATP turnira odigranog prije više od 29 godina. Prpić je tog 14. svibnja 1990. godine slavio, a slavio je i u subotu, 13. srpnja 2019., kad je pokoja sijeda i koji kilogram više nego onda. Prpić je legendarno finale dobio s 2:1 u setovima (6:3, 4:6 i 6:4), a ovaj put, kad se igrao samo jedan set, bio je bolji sa 6:4. 

U stolici ovaj put međunarodni sudac, i to Dubrovčanin Marjan Pančevski iza kojeg su ATP i WTA turniri, ali i oni najveći, Grand Slamovi. 'Sviro' je Pančo u zadnje vrijeme brojne egzibicije. Tko se ne sjeća legendarnog meča između Gorana Ivaniševića i Johna McEnroea na Stradunu, ispred Kneževa dvora 2010. godine. Sjećamo se kako je sudio prije tri godine u Umagu meč između Ivaniševića i Andre Agassija.

- Bilo je puno tih egzibicija u zadnje vrijeme. Sudio sam kad je igrao Thomas Muster, koji je tri puta osvojio Umag. Zatim kad je igrao Henri Leconte, pa Mansour Bahrami... Onda kad je bio Agassi bio je i Juan Carlos Ferer. Da, bilo je puno tih revijalnih mečeva s legendarnim tenisačima koje sam u zadnje vrijeme sudio sjedeći u stolici - prisjetio se Pančevski, koji je bio sudionik tog prvog finala ATP turnira u Umagu između dva naša Gorana.

- Bio sam te 1990. linijski sudac. Ne sudac u stolici. Sjećam se cijelog meča. Kao da je bilo jučer. Prpa je bio iskusniji od Ivaniševića, koji je tek tada krenuo prema vrhu i to mu je donijelo pobjedu - vratio se Pančevski u 1990. godinu.  

- Kako je bilo sad u reprizi finala? Zabava prije svega. Zatim, nostalgično. Vratili su nas Prpa i Goran sve skupa u tu 1990. godinu. Baš je bilo lijepo sjetiti se tih dana, tog prvog Umaga te tog prvog i jedinog do danas hrvatskog finala ATP turnira. 

Pančo će imati posla i u srijedu u Umagu. U sklopu jubilarnog 30. izdanja hrvatskog ATP turnira, punog imena Plava Laguna Croatia Opena Umag, koji je počeo u petak, 12. srpnja i koji se igra do 21. srpnja, održat će se još jedan egzibicijski meč. Opet će na teren Goran Ivanišević, a tad će mu suparnik biti Australac Patrick Rafter. Repriza je to legendarnog finala Wimbeldona iz 2001. godine kad je Ivanišević u svom četvrtom finalu na svetoj travi stigao do Grand Slam naslova, ispisao prije 18 godina povijest najvećeg teniskog turnira na svijetu - nikad ga nitko nije osvojio s pozivnicom.

- Tko se ne sjeća tog meča, ali i mečeva Gorana do finala. Koliko su nam svi njegovi mečevi odnijeli godina života, a taj pogotovo... Ha,haha... Bit će mi čast biti sudionikom i tog spektakla. Svi ćemo uživati s Patrickom i Goranom u srijedu navečer u Umagu - istaknuo je Pančevski.
25. travanj 2024 01:22