StoryEditorOCM
TenisDUBROVAČKI VJESNIK NA FINALU DAVIS CUPA

FOTO / FRANCUSKA U ŠOKU Dan iz snova za Bornu Ćorića i Marina Čilića, Hrvatska na korak do osvajanja Davis Cupa!

Piše PSD.
23. studenog 2018. - 22:36
LILLE Tekst i slike: Tonči Vlašić

Samo jednom se u povijesti natjecanja dogodilo da je zemlja, koja je gubila u finalu s 2:0, osvojila naslov. Bilo je to daleke 1939. godine. Australija je okrenula Sjedinjene Američke Države. Taj podvig nikad nitko nije ponovio.

Francuzi traže slamku spasa. Hrabre se. Prizivaju tu 1939. godinu, ali nakon prvog dana, moraju priznati, dobili su lekciju. Ne samo da nisu pobijedili niti jedan meč, već nisu osvojili ni jedan set. Borna Ćorić je bio sjajan. Bio je i Marin Čilić. Jeremy Chardy nije imao rješenja za Bornu, kao ni Jo-Wilfried Tsonga protiv Marina. Borna je posao odradio za dva sata i devetnaest minuta. Čilić je na terenu ostao svega tri minute duže.

Više od 20.000 francuskih navijača je utihnulo. Razočarani. Frustrirani jer je njihov 'Blues' pred porazom. Sad pogledavaju prema Nicolasu Mahutu i Pierre-Huguesu Herbertu. Nadaju se da će njihov par dobiti u subotu, te da će ostati u igri za naslovom pobjednika. Yannick Noah, francuski izbornik je priznao: 'Bili su superiorni. Nismo bili ni blizu', ali ne priznaje poraz. Noah se prisjetio 1996. i polufinalnog meča protiv Italije u Nantesu. I tada je Francuska nakon prvog dana imala 0:2. Ali, Francuska je, to Noah nije spomenuto, tada bila veliki favorit. Sad to nije.  

Hrvatska pak gušta zbog dana iz snova. Ćorić i Čilić je oduševili više od tisuću i po hrvatskih navijača. Stigla je između ostalih u Lille i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, zatim ministar Goran Marić, dva junaka iz Bratislave 2005. kada se Hrvatska upisala na listu osvajača Davis Cup, Ivan Ljubičić i Mario Ančić, potom jedan od najuspješnijih hrvatskih vaterpolista svih vremena Dubravko Šimenc... Svi oni priželjkuju da će naslov naši osigurati prije zadnjeg dana.

- Treba ostati smiren, ne prepustiti se euforiji i doći do trećeg boda - naglasio je Čilić.

Naš par ima u subotu prvu meč loptu za drugi trijumf Hrvatske u Davis Cupu!
25. travanj 2024 06:44