StoryEditorOCM
TenisPOBJEDA |

ANA KONJUH IZBORILA 2. KOLO KVALIFIKACIJA AUSTRALIAN OPENA Dubrovkinja izbacila četvrtu nositeljicu, pamtit će se i ovaj meč

Piše Tonči Vlašić
10. siječnja 2021. - 10:04

Ana Konjuh je izbacila četvrtu nositeljicu kvalifikacija Australian Opena, dobila sa 6:2, 6:7 (5) i 6;4 Annu Lenu Friedsam, te se plasirala u 2. kolo. Meč je na terenu broj tri tenis centra u Dubaiju, gdje se igraju kvalifikacije tenisačica prvog Grand Slam turnira sezone, trajao dva sata i 21 minutu iako je Konjuh nakon što je dobila prvi set sa 6:2, meč je otvorila vodstvom 4:0 i 5:1, vodila i u drugom setu s 5:1 te imala u sedmom gemu na servis suparnice tri meč lopte.

Ali, nakon što to nije iskoristila, te zaključila meč, dogodio se povratak 26-godišnje njemačke tenisačice, koja je prvo nanizala pet gemova za vodstvo 6:5. Ana je zatim servirala u dvanaestom gemu drugog seta za izjednačenje. Izborila je tie break u kojem je vodila s 2:1, 3:2 i 4:3, izjednačila na 5:5, ali ga nije uspjela dobiti. Izgubila je iduća dva poena, prvi na svoj servis, te se igrao treći set u kojem je Ana u petom gemu spasila četiri break lopte te povela s 3:2, ali u sedmom gemu izgubila servis, te gubila 4:3.

Friedsam je tad servirala za 5:3, ali nakon breaka Njemice, Konjuh je uzela tri iduća gema, u svakom prepustila samo jedan poen četvrtoj nositeljici, dva puta, naravno, oduzela servis, te otišla u 2. kolo. Osvojila je pritom novih 20 svjetskih bodova, 'skočila' 52 mjesta na svjetskoj rang listi. Sad je 424. tenisačica svijeta sa 109 bodova. 

Kad se gleda statistika Ana je osvojila 16 poena više od tri godine starije njemačke tenisačice (112:96), imala više winnera (9:4), isti je odnosu as servisa (8:4), zatim, iako nije imala bolji postotak ubačaja prvog servisa, imala je duplo više dvostrukih servis pogrešaka, osvojila je više poena na prvi i drugi servis. Sve skupa, pokazala je više. Zaslužila je pobjedu, najveću nakon što se prije četiri mjeseca vratila na teren s kojeg je izbivala čak 19 mjeseci nakon četvrtog zahvata na laktu, i zbog čega je morala krenuti takoreći od nule.

image
1. kolo kvalifikacija Australian Opena 20201. godine: Anna Lena Friedsam (4) - Ana Konjuh

Bio je ovo treći međusobni ogled Konjuh i Friedsam na Touru. I treći put je odlučivao treći set. Konjuh sad vodi 2:1.

Ana će u 2. kolu u utorak, 12. siječnja, igrati protiv 31-godišnje Turkinje, 175. tenisačice svijeta, Cagle Buyukakcay, koja je sa 6:4 i 6:4 svladala Victoriu Jimenez Kasintsevu iz Andore, dok je u drugom dijelu ždrijeba njezine kvalifikacijske 'skupine' najjače ime Talijanka Sara Errani, 2013. peta tenisačica svijeta, danas 131., koja je u ulozi 17. nositeljice kvalifikacija. Tri pobjede treba ostvariti u Dubaiju za put u Melbourne. Prva je tu!

19. travanj 2024 10:44