StoryEditorOCM
TenisTENIS

ANA JE TAMO GDJE NIKAD NIJE BILA 'Na kraju sam izvukla!'

23. listopada 2016. - 09:48

Ana Konjuh je uspjela.

- Biti među 50 najboljih na kraju 2016. je cilj te nastupiti na Olimpijskim igrama - poželjela je krajem 2015. godine kada je na rođendanskoj torti ugasila 18 svjećica.

Nakon što su završeni ovotjedni turniri u Moskvi i Luxsemburgu, kad se podvukla crta pod učinjeno, dodali i oduzeli bodovi, Ana je sa 116 bodova zarađenih u Moskvi napravila skok od devet mjesta. Prošli tjedan je bila na 58. mjestu. Na najnovijoj rang listi, koja će se objaviti u ponedjeljak, 24. listopada, bit će 49. tenisačica svijeta s 1207 bodova.

- U zadnjem dijelu sezone sam to uspjela ostvariti, na kraju sam izvukla sezonu i eto me u TOP 50 - naglasila je.

Sredinom godine je ispala iz TOP 100 (107. mjesto). Peh za pehom u to vrijeme. Gotovo nije bilo turnira na kojem nije imala problema (bolesti, ozljede). Predala je polufinale turnira na Bolu zbog bolova u leđima, ozljedila je ligamente gležnja desne noge u Wimbledonu kad je nezgodno stala na lopticu. U prvi trenutak se mislilo kako je za nju zbog toga završena godina. Srećom, liječnički pregledi su pokazali kako ozljeda nije teška. Brzo se vratila na teren. Potom je ispunila prvi cilj (želju): zaigrala je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Prošla je tamo 1. kolo. Nakon poraza u 2. kolu otišla je na američku turneju te ostvarila rezultat karijere: igrala četvrtfinale US Opena, koji je donio dosta bodova. Prvi put je na svom kontu imala više od 1000 bodova. Ostvarila je na posljednjem Grand Slam turniru sezone i prvu TOP 10 pobjedu u karijeri (Agniszka Radwanska, koju je dobila u 4. kolu, bila je u tom trenutku četvrta tenisačica svijeta). Nakon US Opena - Kina: Tamo je igrala polufinale turnira u Guangzhouu. Na kraju četvrtfinale turnira u Moskvi...

- To bi bilo sve za ovu godinu - rekla je nakon Moskve gdje je izgubila u posljednjem kolu kvalifikacije, ali dobila je zahvaljujući odustajanju druge nositeljice, novu priliku. Ana je bila 'sretna gubitnica' kvalifikacija te je ipak zaigrala u glavnom turniru. Ostvarila je potom nove dvije pobjede. U 1. kolu je dobila šestu nositeljicu i 18. igračicu svijeta, Čehinju Barboru Strycovu. Na kraju je stigla do četvrtfinala u kojem je morala čestitati Elini Svitolini, četvrtoj nositeljici i 15. tenisačici svijeta, ali i to je bilo dovoljno za TOP 50.

- Idem sad na odmor. Potom me čeka dva mjeseca priprema. Nakon toga, početkom 2017., krećem s nastupima. Idem 'dole', Australija. Hoću li igrati nešto prije prvog Grand Slam turnira sezone, vidjet ćemo - poručila je najmlađa tenisačica u TOP 100, koja je na kraju godine ostvarila ranking karijere: 49. mjesto. Prvi put u TOP 50.

18. travanj 2024 04:59