StoryEditorOCM
TenisAUSTRALIAN OPEN

Ana bez nove velike pobjede, prijetila je 24. tenisačici svijeta, na trenutke bila bolja, imala je više winnera, ali i više...

Piše Tonči Vlašić
20. siječnja 2022. - 03:49

Ana Konjuh je treći put u karijeri igrala 2. kolo na Australian Openu, ali treća nije bila sreća. Nije uspjela prvi put izboriti 3. kolo u koje je ovaj put otišla Amerikanka Danielle Collins, 27. nositeljica turnira. U oba seta Ana je imala break manje od suparnice. Iako je slabije servirala, devet dvostrukih servis pogrešaka, niti jedan as servis, imala je više break prilika. Ali, iskoristila je od pet samo jednu. Collins sve tri.

Prvi put je američka tenisačica oduzela servis Ani već u drugog gemu prvog seta. S druge strane Ana to isto nije uspjela napraviti u sedmom gemu, a imala je tad ne jednu, već tri prilike za vratiti izgubljeno. Srećom, priliku u jedanaestom gemu, kad je Amerikanka prethodno imala dvije set lopte, nije propustila. Potom je u idućem, dvanaestom gemu Ana imala tri servisa za izjednačiti na 5:5 (40:15, te prednost). Kad to nije uspjela, Collins joj je s tri poena u nizu po drugi put oduzela servis. Više nije bilo prilike za vratiti izgubljeno – 6:4 prvi set.

U drugom setu opet je Ana izgubila servis u drugom gemu. Collins nije više imala break prilika, a što je Ana izborila u devetom gemu. Ali, opet nije išlo. Collins je zatim imala meč loptu. Ana se spasila. Uspjela je to još jednom, ali ne i treći put. Treća je bila sreća za Collins. Iskoristila je Amerikanka treću meč loptu te će ona igrati u 3. kolu. Prošle godine je Collins dogurala najdalje u Melbourenu. Tad je igrala 4. kolo. 

image
Danielle Collins slavi nakon što je iskoristila treću meč loptu, te ostvarila pobjedu 6:4 i 6:3 protiv Ane Konjuh
Michael Errey
image
Ana Konjuh je čestitala Danielli Collins na pobjedi u 2. kolu Australian Opena
Michael Errey

Konjuh je nakon pet godina i svih silnih nedaća, povratka na terene krajem 2020. godine kad je krenula od nule, zaigrala po peti put u glavnom turniru Australian Opena. Zahvaljujući prošlogodišnjim dobrim rezultatima - igračica koja je najviše napredovala, gotovo 500 mjesta, na kraju 2021. bila 66. na svijetu – osigurala je nastup u glavnom turniru. Već na startu prvog Grand Slam turnira iznenadila je bolje rangiranu igračicu. Dobila 35. tenisačicu svijeta, Amerikanku Shelby Rogers. Tim uspjehom napredovala je opet na rang listi. Tome su doprinjela i četvrtfinala na oba WTA turnira na kojima se 'zagrijavala' za Australian Open. Trenutno je na 54. mjestu. Najbolje je plasirana hrvatska tenisačica. 

Prošle godine je Ana izgubila glatko polufinale WTA turnira u San Joseu od Collins. Sad je prijetila, na trenutke bila bolja, imala je više winnera, ali i neprisiljenih pogrešaka, te nije uspjela ostvariti novu veliku pobjedu u Australiji (australsku turneju završava s pet pobjeda u osam nastupa, te sa spoznajom kako može još bolje, kako opet pripada svjetskom vrhu). Collins je plasmanom u 3. kolo stigla do 24. mjesta svjetske rang liste.

ČILIĆ U 3. KOLU

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić izborio je 3. kolo Australian Opena. Nakon dva sata i 42 minute igre svladao je 31-godišnjeg Slovaka Norberta Gombosa sa 6:2, 6:3, 3:6 i 7:6 (6), opravdao ulogu favorita.

Čilića, koji je u ulozi 27. nositelja, sad čeka 24-godišnji Rus Andrey Rublev, peti nositelj Australian Opena.

image
Marin Čilić nakon uspješno odigranog poena protiv Slovaka Norberta Gombosa
Brandon Malone
18. travanj 2024 11:06