StoryEditorOCM
TenisDUBROVAČKI VJESNIK NA FINALU DAVIS CUPA

'SALATARA' JE OPET NAŠA Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta! 

Piše PSD.
25. studenog 2018. - 22:35
LILLE Tekst i slike: Tonči Vlašić

Hrvatska
je po drugi put osvojila Davis Cup! Marin Čilić je u prvom meču posljednjeg dana, kojeg smo dočekali s vodstvom 2:1, dobio Lucasa Pouillea s 3:0 (7:6, 6:3 i 6:3) pred gotovo 26.000 gledatelja u Lilleu, te zaključio posao. Francuska je poražena s 3:1. Hrvatska je tako osvojila 118. izdanje prestižnog natjecanja i postala posljednja reprezentacija koja je osvojila Davis Cup u ovom formatu.

Borna Ćorić je u petak, prvog dana velikog finala, donio vodstvo 1:0. Marin Čilić je potom podigao na 2:0. Par Ivan Dodig i Mate Pavić nije uspio u subotu zaključiti posao, te se Francuska nadala preokretu, koji se dogodio samo jednom u povijesti natjecanja (Australija od 0:2 do 3:2 1939. protiv SAD-a). Međutim, to se nije dogodilo. Marin Čilić je u prvom nedjeljnom meču slavio te je na zemlji stadiona Pierre Mauroy moglo početi hrvatsko slavlje, koje smo čekali od 2005. i trijumfa u Bratislavi. 

- Nevjerojatan osjećaj, kakva je ekipa iza mene, s većinom od njih sam igrao i trenirao, sjajni su dečki. Sigurno nije bilo lako nositi se s pritiskom, s tom ulogom favorita koju smo imali, ali oni su dokazali da smo najbolji - rekao je naš izbornik Željko Krajan. Francuski Yannick Noah je nakon meča poveo svoju ekipu u hrvatsku svlačionicu, te čestitao još jednom našima na pobjedi. Poslije se na konferenciji za novinare opet, pred svima, naklonio Čiliću, Ćoriću i ostalima. 

- Hrvatska je sjajna ekipa, koja je zaslužila ovu pobjedu. Izgubili smo od boljeg - rekao je Noah.

- Pogledajte statistiku Borne i mene. Nismo izgubili niti jedan set u tri meča. To pokazuje koliko smo dobro igrali te na kojoj smo razini bili - naglasio je Čilić. 

- Nakon poraza u finalu 2016. godine, odlučili smo pokušati ponovno kako bi osvojili naslov. Nije bilo lako, ali smo uspjeli - dodao je Krajan. 

Oko dvije tisuće hrvatskih navijača bodrilo je u Lilleu Čilića, Ćorića, Pavića, Dodiga i ostale, koji su dočekali na kraju da im zaplješće cijela dvorana. Nije se iskazala samo francuska reprezentacija, već i njihovi navijači. Nakon poraza složili su Francuzi na tribinama natpis: 'Čestitamo Hrvatska!'. Čak su svirali hrvatsku himnu. Pljeskali su svakom igraču Hrvatske kad je primao zlatnu medalju te pokal. Ovacijama su ispratili naše s terena! 

Hrvatska slavi. 
19. travanj 2024 00:38