StoryEditorOCM
RukometBLIŽI SE EUROPSKO PRVENSTVO

Zvonimir Srna, Metkovac koji je ispisao povijest RKHM Dubrovnik, a ove godine osvojio duplu krunu s PPD Zagreb: ‘Čast je biti u reprezentaciji!‘

Piše Tonči Vlašić
26. prosinca 2021. - 23:39

Opet se okupila hrvatska reprezentacija, počela je druga faza priprema za Europsko prvenstvo rukometaša, koje se od 13. do 30. siječnja 2022. godine igra u Mađarskoj i Slovačkoj.

Naš izbornik Hrvoje Horvat je pozvao u Poreč dvadeset igrača, koji će do 29. prosinca, kad će imat provjeru protiv Slovenije u Celju, odraditi pet treninga. Među dvadeset su i Metkovci, iskusni, Ivan Čupić, zatim vratar Mate Šunjić, njih dvojica nisu bili u prvoj fazi priprema, te Zvonimir Srna, koji je odradio i prvu fazu.

- Čast je biti u reprezentaciji. Meni je ovo nagrada za dobre igre koje sam prikazao u klubu. Izbornik je to prepoznao. Očekuje od mene dosta. Pritiska ima, ali u određenoj mjeri. Igram rukomet jer volim, te uživam u tome – istaknuo je Srna, koji je ponikao u Metkoviću, potom došao u Dubrovnik. Legendarni Zlatko Saračević je odmah podcrtao njegovo ime, hvalio ga je još jedno veliko rukometno ime na klupi RKHM Dubrovnik, Silvio Ivandija.

Ostalo je zapisano na kraju 2019. godine: hrvatska reprezentacija je ispisala povijest – prvi put je bila na pobjedničkom postolju juniorskih Svjetskih prvenstava, a ispisana je i povijest Rukometnog kluba hrvatske mladeži Dubrovnik budući je u reprezentaciji Zvonimir Srna, koji je mjesto u reprezentaciji izborio sjajnim igrama protekle tri sezone u dresu dubrovačkog kluba, koji nikad prije nije imao svog igrača na pobjedničkom postolju nekog velikog natjecanja. Hrvatska se sa SP-a vratila sa srebrom.

Srna je prije više od šest godina došao u Dubrovnik gdje je upisao Ekonomsku školu. Bio je jedan od najzaslužnijih za uspjehe Rukometnog kluba hrvatske mladeži Dubrovnik, koji je iz trećeg stigao do najvećeg ranga (Srna je debi imao u drugom rangu, prva utakmica u Gospinom polju protiv Metkovića u prvoj sezoni dubrovačkog kluba u drugom razredu).

Još 2019., nakon uspjeha na juniorskom SP-u, potpisao je ugovor s PPD Zagreb, ali je sezonu 2019./20. počeo u dresu RKHM Dubrovnik. Ipak, već nakon nekoliko kola PPD Zagreb ga je pozvao bliže sebi, te je igrao za premijerligaša Goricu, ali vrlo brzo se našao na treningu prve momčadi hrvatskog prvaka, koju je tad s klupe vodio Veselin Vujović, i koji ga je nahvalio za zalaganje na treningu te igru u obrani, i to na mjestu tri ili četiri.

S PPD Zagrebom je prošle sezone osvojio duplu krunu, ove sezone je zagrebački klub dočekao radosti (bodove) i u europskoj Ligi prvaka, a Srna novi poziv izbornika seniorske reprezentacije jer je bio itekako zapažen u tim utakmicama, ne samo u obrani, već i u napadu.

image
Zvonimir Srna (PPD Zagreb) hita prema golu Montpelliera, pokušava ga zaustaviti u utakmici 6. kola EHF Lige prvaka Valentin Porte
Ronald Goršić/Cropix

Izbornik Horvat, kaže Srna, najviše od njega očekuje u obrani.

- Vidi me na dosta pozicija, gdje god treba u obrani. I u napadu, ali naglasak je na obrani – istaknuo je Srna nakon treninga u nedjelju navečer, prvog treninga reprezentacije u drugoj fazi priprema u Poreču.

Što Srna očekuje od nastupa na Europskom prvenstvu?

- Skupina je teška. Otvaramo s Francuzima, tu je i Srbija koja je posložena s novim izbornikom, Španjolcem Geroneom, te Ukrajina, koja je jedna nepoznanica. Vjerujem kako ćemo se dobro pripremiti za Francusku, koja se uzdaje u snagu. Srbija je uvijek imala dobre igrače, ali nije bila momčad. Sad s novim izbornikom to jest. Ukrajina ima pet, šest igrača, koji igraju u velikim klubovima. Uglavnom, sad smo skoncentrirani isključivo na prvu utakmicu s Francuzima, koja može odlučiti dosta toga – istaknuo je Srna, koji će, ako sve bude u najboljem redu, svoj 24. rođendan proslaviti razmišljajući što i kako dalje na EP-u.

- Nadam se kako ću izboriti mjesto među igračima koji će ići na Europsko prvenstvo. Imam, vjerujem, dobre izglede za to. Naravno, očekujem, ako odem, kako ću pomoći reprezentaciji ostvariti što bolji rezultat.

Hrvatska s Francuskom igra 13. siječnja, dva dana poslije sa Srbijom, te 17. siječnja s Ukrajinom. Sve tri utakmice igra u mađarskom Segedinu. Prva dva mjesta vode u drugi krug, prenosi se rezultat ostvaren s reprezentacijom koja je također izborila prolaz dalje, a u drugom krugu skupina 'C' se križa sa skupinama 'A' (Slovenija, Danska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora) i 'B' (Portugal, Mađarska, Island i Nizozemska). Hrvatska u slučaju prolaska drugi krug igra u Budimpešti. Treba u drugom krugu biti među dva najbolja za nastup u polufinalu EP-a.

- Danska je uvijek jaka i opasna. Slovenija može dobiti svakoga, imaju igrače koji nastupaju za Barcelonu, Veszprem... Mađari igraju kod kuće. U njih nema ograničenja zbog korone, te će biti pune dvorane. Imat će veliku i bučnu podršku s tribina, ali očekujem kako će i naši navijači doći, i to već na prvi krug. Očekujem kako ćemo protiv Francuske i Ukrajine imati glasnu podršku, možda nećemo imati više navijača kad budemo igrali protiv Srbije budući se Segedin nalazi tik do granice Mađarske sa Srbijom. Ali, tko zna. Rekli su mi prijatelji iz Metkovića i Dubrovnika, budeš li išao na EP, evo nas. Dolazimo na prvi krug – rekao je Srna, koji je u prvom dijelu prošle sezone imao dosta problema s ozljedama. Poslije ne, a da je završnicu prošle sezone odigrao baš dobro potvrđuje već tad poziv izbornika.

Srna je ove sezone još bolji. Istaknuo se i u napadu. Ne čudi što je opet na Horvatovom popisu, što sad svi očekuju kako će mu prvo veliko natjecanje sa seniorskom reprezentacijom biti upravo skorašnje Europsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj. 

image
Hrvatska reprezentacija uoči utakmice sa Slovenijom u Novigradu početkom studenog (Zvonimir Srna, treći s desna)
Uroš Hocevar/Kolektiff
18. travanj 2024 15:10