StoryEditorOCM
RukometSVJETSKO PRVENSTVO

Tea Pijević i ekipa u drugom krugu, ali... izbornik Nenad Šoštarić: ‘Naš današnji dan ne bih poželio ni najvećem neprijatelju!‘

Piše Tonči Vlašić
6. prosinca 2021. - 23:42

Hrvatska je poražena od Japana u 3. kolu Svjetskog prvenstva rukometašica u Španjolskoj s 28:26 (14:14). Zahvaljujući pobjedi nad Paragvajem plasirale su se u drugi krug, ali zbog poraza i od Brazila u njega ulaze bez bodova te vrlo malim izgledima da izbore četvrtfinale.

Naše su protiv Japana bile oslabljene jer su tri važne vanjske igračice, Ćamila Mičijević, Dora Krsnik Ivana Dežić su na jutarnjem testiranju uoči utakmice bile pozitivne na koronavirus. Stoga nam je vanjska linija bila desetkovana.

- Naš današnji dan ne bih poželio ni najvećem neprijatelju. Mi smo u 10 ujutro saznali da su naše dvije igračice pozitivne, i sve do 19.15 sati mi nismo znali tko od nas može, a tko ne može ići na utakmicu – istaknuo je Nenad Šoštarić, hrvatski izbornik. 

Utakmica je bila izjednačena do kraja, u prvom poluvremenu Japanke su dvaput imale po dva gola prednosti, ali uglavnom se igralo u egalu. U nastavku je Hrvatska povela s tri razlike, ali nakon vodstva 23:20 u 46. Minuti, u preostalih 14 minuta postigle su samo tri gola. Japan je već u 53. minuti stigao do vodstva (25:24), a pobjedu osigurao sto sekundi prije kraja kad je poveo s 28:25.

Tea Pijević, 30-godišnja vratarka iz Stabline, imala je šest obrana, dok je Larissa Kalaus sa šest pogodaka bila prvi strijelac naše reprezentacije.

- Cure su dale sve od sebe, borile su se u obrani. Mi smo na klupi imali samo krila, nismo imali puno mogućnosti mijenjati. Žao mi je, prije svega radi njih, jer su unijele toliko emocija i želje, ali nam se to na kraju nije isplatilo. Naše tri igračice iz vanjske linije nisu nam mogle pomoći i to nam je nedostajalo. Došli smo u situaciju da moramo sa šest igračica igrati 60 minuta. Nama je trebala zamjena na vanjskim pozicijama, koju nismo mogli ostvariti jer su nam tri igračice u karanteni...

Hrvatska - Japan 16:28

CASTELLON Gradska dvorana. Gledatelja 500. Sutkinje: Alpaidze i Berezkina (Rusija).

HRVATSKA: Bešen (1 obrana), Kapitanović, Pijević (6 obrana), P. Posavec (3), S. Posavec (3), Kalaus (6), Ježić (4), Burić, Šimara, Debelić (4), Turk (5), Mamić, Blažević (1). Izbornik: Nenad Šoštarić.

JAPAN: Kametani (9 obrana), Baba; Nagata (1), Fujita, Gray, Ohyama (1), Aizawa (3), Matsumoto, Iwabuchi, Kondo (2), Nakayama (9), Yamamoto, Kitihara (4), Sahara (2), Hattori (6), Yoshidome. Izbornik: Shigeo Kusomoto.

Sedmerci: Hrvatska 4(3), Japan 9(6).

Isključenja: Hrvatska 8 min, Japan 12 min

Rezultati skupine 'G', 1. kolo: Hrvatska – Brazil 25:30, Japan – Paragvaj 40:17, 2. kolo: Paragvaj – Hrvatska 16:38, Japan – Brazil 25:29, 3. kolo: Brazil – Paragvaj 33:19, Hrvatska – Japan 26:28.

Poredak: 1. Brazil 6 bodova, 2. Japan 4 boda, 3. Hrvatska 2 boda, 4. Paragvaj. Tri prvoplasirane reprezentacije su izborile drugi krug. Ne prenosi se rezultat ostvaren protiv posljednjeg u skupini. 

Hrvatska tako u drugi krug Svjetskog prvenstva u Terevijeu odlazi bez bodova. Suparnici su redom, 8. prosinca Argentina, dva dana kasnije Španjolska, a zatim 12. prosinca Austrija.

- Tuga je u tome što smo mi izgubili utakmicu, a nisu nas oni pobijedili. Cure su dale svoj fizički i psihički maksimum, mogu im samo čestitati. Pozvali smo Tenu Petiku i Gabrijelu Gudelj koje su prošle pripreme s nama. Mislim da čak više ne postoje ni teoretske šanse jer bi se previše toga trebalo poklopiti u drugim utakmicama. Naš osnovni cilj je da sad moramo pobijediti Argentinu i Austriju i na taj način čista obraza napustiti prvenstvo. Imali smo jednu lošu utakmicu s Brazilom, Paragvaj nas je vratio u život, a protiv Japana smo odigrali zaista dobro, ali i promašeni ziceri su sastavni dio sporta. Na kraju trebamo pokazati da smo pravi, ne klonuti duhom, i vratiti se u Hrvatsku ni sretni ni zadovoljni, ali s velikim iskustvom i željom da to bude puno bolje – naglasio je Šoštarić.

image
Hrvatska - Japan 26:28
Hrs
Drugi krug

Poredak: 1.-2. Brazil i Španjolska po 4 boda, 3.-4. Japan i Argentina po 2 boda, 5.-6. Austrija i Hrvatska bez boda.

Hrvatska igra protiv Argentine, Španjolska i Austrije, tri najuspješnije reprezentacije skupine 'H' prvog kruga SP-a. Prenijela je iz prvog kruga u kojem je igrala u skupini 'G' poraze od Brazila i Japana. Prva dva mjesta u skupini drugog kruga vode u četvrtfinale.

20. travanj 2024 06:30