StoryEditorOCM
RukometPREDSTAVLJANJE |

OPET SVJETSKI PRVAK I OLIMPIJSKI POBJEDNIK NA KLUPI RKHM DUBROVNIK Vlado Šola preuzeo kormilo: Ovaj grad ima potencijal i za vrhunski rukometni klub!

Piše Tonči Vlašić
25. kolovoza 2021. - 12:30

Prošlo je više od pet godina. Nezaboravni 18. ožujak 2016. godine. Zlatko Saračević je ušao u dvoranu u Gospinom polju, uzeo zviždaljku, te označio početak treninga rukometaša Dubrovnika. Bili su tad južna skupina Druge hrvatske lige, treći razred, drugi u tom trenutku, kandidati za plasman u veći rang.

Prva utakmica, nažalost, danas pokojnog Saračevića, bila je utakmica pod balonom u Korčuli, 2. travnja. Pobijedio je, pamtimo potom slavlje u Sinju protiv Kamička, te na kraju proslavu plasmana u veći rang nakon pobjede protiv Solina kolo prije kraja. Uveo je RKHM Dubrovnik u viši rang, južnu skupinu Prve hrvatske lige. Potom je u prvoj 'drugoligaškoj' sezoni izborio s dubrovačkom momčadi treće mjesto, a otišao je nakon što je klub ostvario dvije pobjede u nizu te nakon 8. kola u sezoni 2017./18. zauzimao s 8 bodova šesto mjesto među prvoligašima s juga. Kako što je dobio prvu utakmicu s Dubrovnikom, dobio je i zadnju. Opet u gostima. Oprostio se pobjedom protiv Biograda u Biogradu.

Saračević je do 1991. osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu 1986. godine u Švicarskoj i broncu na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu, a nakon 1991. s Hrvatskom je 1993. godine zlatni na Mediteranskim igrama u Francuskoj, brončani 1994. na Europskom prvenstvu u Portugalu, srebrni 1995. na Svjetskom prvenstvu na Islandu te 1996. zlatni na Olimpijskim igrama u Atlanti. Klupskih trofeja je puno. Baš puno.

Danas, 1986 dana poslije prvog treninga sa Saračevićem Rukometni klub hrvatske mladeži Dubrovnik ima za trenera svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika - kormilo je preuzeo legendarni vratar Vlado Šola. Bio je svjetski prvak s Hrvatskom u Portugalu 2003., a godinu poslije olimpijski pobjednik u Ateni. Šola je karijeru zaključio 2008., te potom počeo trenersku. Bio je trener vratara u reprezentaciji koja je u Londonu uzela broncu na Oimpijskim igrama, a u Srbiji broncu na Europskom prvenstvu. Bio je kao vratar i dva puta svjetski doprvak, te brončani na EP-u. I on je osvojio puno klupskih trofeja. Ne samo u Hrvatskoj. 

Zadnji trenerski angažman Šola je imao na klupi PPD Zagreb, našeg najuspješnijeg kluba s kojim je igrao i europsku Ligu prvaka. S RKHM Dubrovnik, istaknuo je, želja mu je da dubrovački klub bude na tragu onoga što je Vaterpolski klub Jug, institucija ne samo dubrovačkog sporta.

Šola je predstavljen na tvrđavi Imperijal, na Srđu, u muzeju Domovinskog rata.

- Ovdje je puno simbolike. Jako je malo ljudi obranilo ovu tvrđavu i ovaj grad. Trenutno imamo vrlo skučen kadar u ekipi, ali kako se branitelji nisu predavali 90-ih, tako se ni mi nećemo predavati na terenu. Ne možemo očekivati kako će rezultat doći preko noći s obziriom da kasnimo s početkom priprema. Cilj je do kraja prvog dijela stabilizirati ekipu, približiti je fizički i tehnički premijerligašima, a onda se u drugom dijelu, nakon zimskih priprema, boriti ozbiljno za bodove. Nadam se kako ćemo i ranije.  

Šola starta protiv Moslavine

RKHM Dubrovnik igrat će u skupini 'B' u kojoj će biti Nexe, Sesvete, Varaždin 1930., Bjelovar, Zamet, Trogir i Moslavina, koja je gost u Gospinom polju u 1. kolu, koje se igra 11. rujna. U 2. kolu RKHM Dubrovnik je gost Varaždina 1930., a zatim dolazi Trogir....

U skupini 'A' su PPD Zagreb, Poreč, Dubrava, Gorica, Spačva, Umag, Rudar i Karlovac.

Nakon natjecanja po skupinama, svaki klub će odigrati po 14 utakmica, po tri najbolja iz svake skupine će u Ligu za prvaka (oni u drugom dijelu kreću od nule), a plasirani od 4. do 8. mjesta obje skupine igraju Ligu za poredak (plasman od 7. do 16. mjesta) s tim što oni prenose rezultate ostvarene protiv klubova s kojima ulaze u Ligu za poredak, brišu im se rezultati protiv klubova koji će igrati Ligu za prvaka. U drugom dijelu igraju samo protiv klubova iz druge skupine. Čeka ih novih 10 utakmica.

Dva najslabija sastava Lige za poredak ispadaju u niži rang, njihova mjesta zauzimaju prvaci obje skupine drugog razreda, a oni koji u ukupnom poretku zauzmu 13. i 14. mjesto igraju dodatne kvalifikacije protiv drugoplasiranih sastava drugog razreda za ostanak u Paket 24 Premijer ligi.

Ne krije Šola kako će RKHM Dubrovnik trebat pojačanja. Tko će doći, trebalo bi se doznati idućih dana. 

- S obzirom na sve što se događalo u klubu, ovdje sam isključivo iz sportskih razloga. Oni igrači, koji su prije igrali, a žele opet igrati, objeručke ću ih primiti. Jedno je jasno. Veliki posao je pred nama. Morat ćemo raditi krvnički da bi došli do rezultata koji želimo postići. Smatram, i zbog toga sam i došao, ovaj grad ima potencijal i za vrhunski rukometni klub - naglasio je Šola.  

image
Ante Lagator, Ivo Dragić, Mateo Šanje i Vlado Šola
Tonči Vlašić
Kasica prasica

Ivo Dragić je u otvorenom pismu početkom mjeseca najavio svoj odlazak iz kluba, u njemu napisao kako neće više obnašati nikakve dužnosti, poslije dodao kako želi dokazati kako nije izvlačio novce iz kluba, te dokazati kako su laži i sve ostalo što mu se stavlja na teret.

- Neke optužbe sam već opovrgnuo - dodao je Dragić. 

Istaknuo je kako RKHM Dubrovnik već nekoliko mjeseci ne prima novac, te kako je takva odluka Dubrovačkog saveza športova protuzakonita, ali kako želi razgovarati sa čelnim ljudima DSŠ-a i Grada Dubrovnika, te iznaći rješenje.

Unatoč najavi odlaska u otvorenom pismu, Dragić je došao na konferenciju za novinare. On je predstavio Šolu. Komentirao je na konferenciji za novinare na Srđu između ostalog izjavu gradonačelnika Mata Frankovića kako klubovi više neće biti kasice prasice pojedinaca, a koja je bila adresirana na Plivački klub Jug, te na RKHM Dubrovnik, točnije, Stanka Manenicu, čelnika Plivačkog kluba Jug, odnosno Iva Dragića, alfe i omege rukometnog kluba.

- To je rečeno u predizbornom ozračju. Gradonačelnik je povjerovao, kad je u pitanju RKHM Dubrovnik, jednom tadašnjem gradskom vijećniku. Meni klub nikad nije bio kasica prasica, nikad od kluba nisam uzeo kunu, dapače. Sad je izišlo na vidjelo kako se naš klub financirao, tko ga je financirao i na koji način. Institucije rade svoj posao i to što se meni stavlja na teret je lako obranjivo – naglasio je Dragić, koji je optužio pojedine igrače, koji su tražili njegov odlazak, kako su se kladili na vlastite rezultate. 

Uglavnom, Dragić je svojim pojavljivanjem na konferenciji za novinare kriv što je glavna vijest dana - Vlado Šola novi trener RHKM Dubrovnikm - pala u tom trenutku u drugi plan bez obzira što je on glavni 'krivac' za njegov dolazak, kao što je bio 'kriv' i za dolazak Zlatka Saračevića, potom Silvija Ivandije...

18. travanj 2024 12:35