StoryEditorOCM
RukometIGRAČ BEZ RADNE DOZVOLE

Predsjednik RKHM Dubrovnik Ivica Granić: Namjestili su nam! Skandalozno je da policija upada u svlačionicu i odvodi igrača! Ako ne nađemo zajednički jezik s Gradom, ugasit ćemo Klub!

Piše Bruno Lucić
25. studenog 2021. - 15:09

Nevjerojatna scena odvila se na rukometnoj utakmici 2. pretkola Hrvatskog kupa između RK Aridaei Župa dubrovačka i Rukometnog kluba hrvatske mladeži Dubrovnik. Tijekom poluvremena intervenirala je policija te odvela igrača RKHM Dubrovnik Samida Mekića, crnogorskog državljanina kojemu je istekla radna dozvola. Predsjednik RKHM Ivica Granić potvrdio je tu informaciju.

- Mi smo napravili pogrešku, igrač u ovom momentu nema važeću radnu dozvolu, činjenica je da je ona istekla i mi ćemo snositi, naravno, posljedice, platit ćemo kaznu – i on, i mi kao Klub, to je omaška naše administracije. To čak nije ni komplicirano, čovjeka treba samo fotografirati i dokumente odnijeti u policiju, već smo mi to riješavali za cijeli niz igrača, međutim, dogodi se. Ono što je, zapravo nevjerojatno, to je način na koji je policija to sve skupa izvela. Po meni je krajnje skandalozno da policija upada u svlačionicu između dva poluvremena: kad su igrači vrući, znojni, ljuti, ovakvi ili onakvi i da odvode najboljeg igrača. To je jedna užasno, užasno ružna scena i ne znam kome je uopće palo na pamet da se to na taj način intervenira?! Ne bih rekao ni riječ da je to napravljeno, recimo, prije ili nakon utakmice. Druga stvar, nama je jasno otkud to 'puše', očigledno su neki drugi puno bolje od nas koji smo u Klubu znali da je igraču istekla radna dozvola. Jednostavno su nam namjestili, ali ne znam kako nekim ljudima ne dosadi baviti se glupostima, a s druge strane, postavlja se pitanje tko ima baš toliki utjecaj u policiji da se baš to na taj način radi? - pita se Granić te nastavlja:

image
Ilustracija
Tonči Vlašić

- Stari Dubrovčani, koji su bili najbolji diplomati na svijetu, imali su jednu genijalnu mudrost: u svemu treba imati mjere i načina. Ne znam je li ikad igdje nešto slično zabilježeno?! Dakle, da na polovici utakmice ulazi policija i odvodi igrača?! Zašto to nije urađeno prije ili poslije utakmice? Što bi bilo da su još pola sata sačekali i rekli da imaju dojavu da je igraču istekla radna dozvola?! Dečko je mlad, perspektivan, krasan je, došao je igrati, zaraditi za kruh, već je igrao kod nas i uredno je imao ishođene dozvole pa je otišao pa smo ga sad opet vratili. Roditelji su uznemireni, cijelo jutro zovu mene, Klub, pitaju što se događa... Znate kako je?! Sin vam je u drugoj državi igra rukomet i sad odjednom ga policija privodi i to na ovakav način! Da su nas barem upozorili! Pa to je najobičnija formalnost, ne znam zašto se uopće na tome inzistira kad je u pitanju sport?! Mogu razumjeti kad su u pitanju neke djelatnosti koje su delikatnije, fali nam radne snage posvuda, a sad se odjednom netko iživljava na sportu, komentira Granić koji dosad nije imao iskustva s ovakvim slučajevima.

Predsjednik RKHM objasnio je koje su posljedice za igrača i za Klub.

image
Ilustracija
Tonci Plazibat/Cropix

- Što se tiče igrača, slijedi novčana kazna koja se kreće od 3 do 5 tisuća kuna i igrač će na tri mjeseca biti udaljen iz Hrvatske, što je nama isto jedan strahovit udarac jer stvarno je najbolji igrač u ovom novom 'stvaranju' Kluba jer naš kompletni prvi sastav je otišao. Nakon tri mjeseca ćemo ga vratiti, on je naš, on bi trebao biti naš lider. Ako ide po propisanom pravilniku Rukometnog saveza i državnih institucija, pravna osoba snosi kaznu od 30 do 50 tisuća kuna koje u ovom momentu ne da nemamo, nego je to za nas 'svemirski brod'. Oni koji su ovo 'izrežirali' 'dobro' su odradili posao, vrlo temeljito, samo ne znam kako će objasniti javnosti i roditeljima da u Dubrovniku više nema rukometa i da djeca koja trče svaki dan više neće imati gdje trčati?! Kad je riječ o kazni za rukometaša, to ćemo solidarno platiti, kazna nije toliko visoka, nešto manja od 4 tisuće kuna jer je i sudu bilo jasno da se radi o 'benignoj' stvari, a očekujemo da će, s obzirom na sve, za Klub kazna biti minimalna, samo što je nama i 'minimalno' u ovom momentu maksimalno, a u razgovoru sam s nekim sponzorima i tu će pomoć jer Grad nam ne daje ništa, Grad nam daje na kapaljku, kao da namjerno rade na tome da nas ugase. Nakon onog spora s Dragićem mislio sam da će Grad biti drugačiji, ali su poslije toga postali još gori, navodi sugovornik.

Otkrio je kako se radi na stvaranju nove momčadi, ali za to treba vremena i financija.

- Grad nas tu, moram priznati, ne prati, nisu prepoznali da smo mi premijerligaši. Da bi opstali u Premijer ligi, sigurno moramo dovesti četiri, pet pojačanja i znamo koji su, obavili smo razgovore s ljudima, međutim, ne možete ih dobiti jer teško je danas naći sponzore. Grad jednostavno nije prepoznao da ima jednog takvog premijerligaša, ali ne samo to, mi pokrivamo sve škole, u našem Klubu trči 50, 100 djece, nisu na ulici, ne drogiraju se, to je cijeli jedan pogon, nije to samo prvi tim. Imamo i mlađe uzraste, niže... Ako tu ne postignemo s Gradom Dubrovnikom neki dogovor, tražit ću sastanak s gradonačelnikom i Alenom Boškovićem i ako ne uspijemo naći zajednički jezik, a ovo vrlo odgovorno tvrdim, to je i stav Kluba, Klub ćemo jednostavno ugasiti, 100 posto, tu nema nikakve dvojbe, upozorava Granić.

image
Maro Kapović
Bozo Radic/Cropix

Predsjednik Dubrovačkog saveza športova, Maro Kapović, također se osvrnuo na nemili događaj.

- Saznao sam za to iz medija i ostao sam, naravno, iznenađen. To je stvarno jedna neugodna situacija. Mnogi klubovi imaju strane državljane i prvo i osnovno je da osobi mora biti riješena radna dozvola jer tko je došao tu nije došao igrati pro bono nego je za nešto plaćen, stvara se radni odnos i osnova je radna dozvola. Očito je došlo do propusta kod uprave Kluba, a to je osnova, to je 'abeceda', to mora biti riješeno. Žalosti me ovo što se dogodilo, posebno zbog Kluba i mladića kojemu se dogodila cijela ta situacija, ali i zbog sporta općenito. To ne doliči dubrovačkom sportu, kaže Kapović koji ne pamti sličan slučaj u dubrovačkom sportu.

20. travanj 2024 00:56