StoryEditorOCM
RukometSVJETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA

NIŠTA OD POLUFINALA Červar ljut na suce, Hrvatska sad može ostati i bez kvalifikacija za Olimpijske igre

Piše PSD.
22. siječnja 2019. - 03:22
Hrvatska rukometna reprezentacija ostala je bez izgleda za plasman u polufinale Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj nakon što je u drugom susretu skupine I u Koelnu nakon velike drame izgubila od Njemačke s 22:21. Uoči zadnjeg kola u kojem u srijedu, 23. siječnja, igra protiv Francuske ima tri boda manje od Francuza i Nijemaca i više ih ne može dostići. Sad joj predstoji borba za plasman među sedam najboljih kako bi izborila kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. godine.

Nakon šokantnog poraza od Brazila u nedjelju navečer, hrvatski rukometaši su 24 sata poslije pronašli snagu kako bi odigrali jednu mušku utakmicu protiv domaćina prvenstva i samo su nas nijanse dijelile od slavlja. Bila je to prava ratnička i čvrsta utakmica s malo golova. Velika drama i igra živaca u kojoj su domaćini slavili pred skoro 20.000 gledatelja.

Hrvatska će, ako izgubi i od Francuske, ostati na četiri boda, koliko sada ima i Španjolska, a 'Furija' će u zadnjem kolu igrati protiv Njemačke. Do četiri boda može i Brazil ako pobijedi Island. U tom slučaju zatvorio bi se krug od tri reprezentacije sa četiri boda, a zbog gol-razlike u međusobnim duelima, Španjolci bi uzeli treće mjesto, a Hrvatska bi zauzela četvrto mjesto i potom igrala za sedmo mjesto protiv četvrtoplasirane ekipe iz druge skupine.

Ako Hrvatska i Španjolska same budu imale po četiri boda, treće mjesto će osvojiti naši zbog boljeg međusobnog duela iz prve faze natjecanja. Najgori scenarij je da Španjolska ne izgubi od Njemačke, Brazil dobije Island, a naši izgube od Francuske. Tada će Hrvatska biti tek peta u skupini i igrat će na kraju za deveto mjesto.

Povratak na utakmicu Hrvatska - Njemačka 21:22. Naši nisu skrivali ogorčenje suđenjem danskih sudaca.

- Ovo je jedna pljačka koju je vidio cijeli rukometni svijet! Ovo nije prvi puta. Mi smo zaslužili pobjedu, ovo treba jasno reći, ne mogu suci amateri suditi ovakvu utakmicu... Nama oduzeti pobjedu, oteti nam je iz ruke! Mi smo ih nadigrali, ovo je nedopustivo. Treba dignuti glas. Ne smijemo dozvoliti da se nama manipulira i krade nas javno. Znamo što se radi, tu se manipulira reprezentacija i tu Olimpijski komitet treba reagirati. Krađa samo takva, uzeli su nam čistu pobjedu - rekao je u mikrofon RTL-a naš izbornik Lino Červar.

- Ne ljutim se na Nijemce, već na suce. Treba dići glas, moramo dići glas. Tretiraju nas kao da smo nitko i ništa. Ovo je lopovluk. Stojim iza ovih riječi. Ako ovi suci nisu diskvalificirani... Ovo je legalizacija lopovluka. Gdje je poštenje, gdje je nestalo? Kakvo je ovo Svjetsko prvenstvo. Olimpijska povelja kaže da smo svi isti i svi imamo iste uvjete. Pogledajte kriterij... ovo je strašno. Moramo ići dalje. Žao mi je dečki, moramo ići dalje. Ja sam na kraju svoje karijere. Bio sam na 17 velikih natjecanja i odgovorno tvrdim da su nam oteli tri prvenstva - 2008., 2009. i 2010. Moramo se boriti protiv nepravde. Iza mene stoji 45 godina rada i zato moram dići glas. Nemojte misliti da sam nervozan, meni je krivo zbog dečki, zaslužili su pobjedu pred 20 tisuća ljudi. Važnije je biti čovjek, a Danci danas nisu bili pošteni - dodao je Červar te se kratko osvrnuo na igru naše reprezentacije protiv Njemačke.

- Jako smo dobro igrali obranu, prvo poluvrijeme bilo je savršeno. Bez Cindrića smo hendikepirani. Vidite kakvo samo srce ima Šipić, kako se bacao, stvarno je šteta.

Što kaže kapetan Domagoj Duvnjak?

- Prvo bih čestitao dečkima na borbi, pogotovo nakon jučerašnje utakmice. Gubili smo 18:15, pa poveli 19:18. Nažalost, primili smo dva nesretna gola na kraju. Nemoguće kako je Wiede zabio... Pokazali smo kako se bori - prve su riječi Duvnjaka.

Što kaže kapetan o sucima i suđenju?

- Još sam vruć, ne znam je li ta zadnja situacija, ta zadnja minuta... To se ne svira u zadnjoj minuti, no ne želim krivicu bacati na suce. Moramo biti ponosni i uzeti ovu utakmicu kao primjer. Ovo je put kako Hrvatska treba igrati i boriti se za domovinu. Uvijek se može bolje odigrati. Odigrali smo dobru obranu. Na 18:15 bi se puno ekipa raspalo u ovakvoj atmosferi, ali mi smo se vratili. Bilo je grešaka, ali to se nekako stavi sa strane kad se ovako bori.

Zna kapetan matematiku zadnjeg kola. 

- Svi znamo da je Francuska odlična ekipa. Bit će teško i treba se pokušati podići i osvojiti 7. mjesto koje je važno za Olimpijske igre. Moramo pronaći snage i bilo bi dobro za Hrvatsku da odemo u te kvalifikacije, znamo što su Olimpijske igre - zaključio je Duvnjak.
Hrvatska - Njemačka 21:22
KOLN Gledatelja 20.000. Suci: Gjeding i Hansen (Danska)
HRVATSKA: Šego (9 obrana), Stevanović; Duvnjak 2, Stepančić 2, Vida, Horvat 2, Karačić 4 (1), Blažević, Štrlek 4, Musa 2, Slišković, Mandić 1, Vranković 1, Šipić 2, Bećiri, Bičanić. Izbornik: Lino Červar
NJEMAČKA: Wolff (10 obrana), Heinevetter; Gensheimer 4 (2), Lemke, Wiencek 1, Wiede 6, Pekeler 2, Weinhold, Strobel, Fäth 1, Groetzki, Häfner 2, Musche, Böhm 2, Kohlbacher 2, Drux 1. Izbornik: Christian Prokop

18. travanj 2024 16:58