StoryEditorOCM
RukometPRIPREME ZA SVJETSKO |

NE MOŽE LINO ČERVAR BEZ METKOVACA Ivan Čupić se vratio: ‘Moja ljubav prema reprezentaciji nikad nije bila upitna‘

Piše Tonči Vlašić
26. prosinca 2020. - 17:08
Mate Šunjić, Josip Vekić i Ivan Čupić – tri su Metkovca na popisu izbornika Lina Červara za prvi dio priprema hrvatske seniorske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo, koje će se od 13. do 31. siječnja 2021. održati u Egiptu. Godinama je tako, dan nakon Božića, na Stjepan dan, okuplja se rukometna reprezentacija te počinje pripreme za veliko natjecanje.

Okupljanje je bilo prijepodne u zagrebačkom hotelu Westin, reprezentativci su obavili PCR testiranje, družili se s predstavnicima medija, te nakon toga krenuli u Poreč.

Šunjić je vratar. Već dvije godine je 33-godišnji Metkovac član francuskog US Ivryja. Vlasnik je zlata s Mediteranskih igara 2018. godine. Čupić, desno krilo, od 2016. je u dresu Vardara s kojim je osvojio dva naslova prvaka Europe (2017. i 2019.). Vekić je također član Vardara u koji je stigao u ljeto ove godine potpisavši četverogodišnji ugovor. Igra na poziciji desnog vanjskog. Visok je 210 centimetara, čak 31 centimetar viši od Čupića. Zanimljivo, sva trojica Metkovaca na prvom dijelu priprema za SP su rođena u ožujku – Vekić 16. ožujka 1998., Šunjić 18. ožujka 1987., a Čupić 27. ožujka 1986. godine.

Vekić je prošle godine osvojio srebro s juniorskom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu. Čupića nije bilo prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj (šesti), te ove godine na Europskom prvenstvu u Austriji, Švedskoj i Norveškoj gdje je osvojeno srebro. Zadnji nastup je imao na EP-u 2018. u Hrvatskoj kad su naši ostali bez prilike igrati za medalju, te na kraju razigravali protiv Češke (tek) za peto mjesto na kojem su zaključili nastup. Inače, Čupić je vlasnik sedam medalja s velikih natjecanja. Ima olimpijsku broncu, zatim sa svjetskih prvenstava srebro i bronca, a s europskih prvenstava dva srebra i dvije bronce.

Prije tri godine, baš na Stjepan dan 2017., uoči Europskog prvenstva u Hrvatskoj u siječnju 2018., kad je najavio oproštaj od reprezentacije nakon 12 godina, nije mogao a da ne istakne.

- Svašta sam u karijeri prošao s reprezentacijom, ali zlato nisam osvojio. To mi jedino fali.

Želja mu se nije ostvarila u siječnju 2018. iako je početak u Splitu bio bez greške, u drugom krugu u zagrebačkoj Areni reprezentacija nije uspjela izboriti polufinale, te borbu za medalju. Danas, gotovo tri godine poslije zadnjeg nastupa za reprezentaciju, imat će novu priliku. Čupić je u druženju s medijima govorio o svom povratku u reprezentaciju.

- Moja ljubav prema reprezentaciji nikad nije bila upitna. Imao sam jedno razdoblje u kojem sam se želio maknuti jer nisam bio '300 posto unutra'. Kad se malo potrošiš, kad ti glava nije na mjestu, onda je najbolje maknuti se, napuniti baterije. Imao sam puno selidbi, treninga, utakmica… Kad sam opet promislio kako još uvijek mogu pomoći reprezentaciji, izrazio sam želju za povratkom. Čuo sam se s izbornikom Linom Červarom. Rekao sam mu otvoreno da se želim vratiti i staviti na raspolaganje. Zahvalio mi se na informaciji i kazao da će uzeti u obzir cijelu situaciju. Rekao je, a taj razgovor smo imali prije ovog ljeta, da me vidi u momčadi za Olimpijske igre, ali kako je to otkazano zbog korone, dogovorili smo se da ću biti tu za sljedeće akcije. Nije tu bilo puno priče. Znamo se mi već dugo. Izbornik mi je rekao da ima puno igrača na koje računa. Na to sam mu rekao da sam tu ako me treba. Eto, tu sam na okupljanju – rekao je Čupić.

Reprezentacija će u Poreču biti do 30. prosinca. Imaju nakon toga dva slobodna dana, a novo okupljanje je 1. siječnja. Na SP-u su naši rukometaši u skupini 'C'. Prvu utakmicu igramo 15. siječnja s Japanom, dva dana poslije s Angolom, te 19. siječnja s Katarom. Tri prva mjesta vode u drugi krug. Skupina 'C' se 'križa' sa skupinom 'D' u kojoj su Danska, Argentina, Kongo i Bahrein. Prva dva mjesta u skupini drugog kruga vode u četvrtfinale, a potom, tko želi do zlata, nema pravo na pogrešku.

Na prvom okupljanju Červar nije mogao računati na igrače iz najjačih europskih liga, te na sudionike završnice europske Lige prvaka, a među tim igračima, koje bi izbornik trebao pozvati na pripremne 1. siječnja 2021. godine, trebao bi se naći još jedan Metkovac – Ilija Brozović, pivot, član njemačkog Hannovera, rođen 26. svibnja 1991. godine.
19. travanj 2024 08:38