StoryEditorOCM
RukometEURO 2020. |

HALO, DANSKA Kristina Prkačin, reprezentativka iz Mokošice, uoči drugog kruga: ‘Prva pobjeda je i nama bila čudo, a druge dvije...‘

Piše Tonči Vlašić
9. prosinca 2020. - 22:56
Slave hrvatske rukometašice pobjedu protiv Nizozemske, jedna do druge, čuče: Kristina Prkačin iz Mokošice i Tea Pijević iz Stabline foto: Jozo Cabraja/kolektiff
Večernji trening u srijedu je završio. Naše rukometašice su se vratile u hotel, na svoj kat.

- U našem hotelu je svih osam reprezentacija 'C' i 'D' skupine, od danas ih je nakon što je završio prvi krug šest. Svaka reprezentacija ima svoj kutak, tj. kat. Jutros smo prvi put napravile đir izvan hotela. Bile u jednom obližnjem parku, i to je to. Testiranje je ovdje svako dva dana. Kao i u nas, tako i ovdje, dosta toga je zatvoreno zbog loše epidemiološke situacije – javila se iz Danske 23-godišnja Kristina Prkačin, lijevi vanjski zagrebačke Lokomotive i hrvatske reprezentacije iz Mokošice, igračica koja je svoju karijeru počela u dresu Dubrovnika.

Prkačin nas je sa zagrebačkim klubom oduševila 2017. osvojivši europski trofej, Challenge kup, te Kup Hrvatske pobjedom u finalu protiv Podravke. Sad je u dresu Hrvatske, koja je na EP-u u Danskoj napravila u prvom krugu prvenstva čudo, baš čudo. Pobjedama protiv Mađarske, Nizozemske i Srbije osvojila je prvo mjesto u skupini 'C', izborila nakon deset godina drugi krug na EP-u, a u njega je ušla s maksimalna četiri boda zbog čega je vraški blizu plasmanu u polufinale.

- Presretne smo. Prva pobjeda je i nama bila čudo, a druge dvije potvrda kako smo dobro radile u zadnje vrijeme, te kako je taj veliki trud donio rezultat – istaknula je Prkačin.

Poljska i Srbija su napustile Dansku, to su dvije od osam reprezentacija koje od danas nedostaju u hotelu. Poljska je bila zadnja u skupini 'D', a Srbija u skupini 'C', poziciji koju su svi 'rezervirali za Hrvatsku'.

- Da, malo tko je vjerovao u nas. Stoji kako nismo na zadnja dva prvenstva osvojili niti jedan bod, kako nismo stigli kompletni, a suparnice u skupini su nam bile jedna jaka Mađarska, Nizozemska koja je aktualni svjetski prvak, te Srbija, koja je bila šesta na SP-u. Čujem, ni protiv Rumunjske, koja je bila treća u skupini 'D' i koja u drugi krug ulazi bez boda, nismo favoriti.

S Rumunjskom naše igraju već u četvrtak, 10. prosinca.

- Kad smo dobile Srbiju, te osigurale prvo mjesto i četiri boda u drugom krugu, dobile smo informaciju kako prvu utakmicu drugog kruga igramo u subotu i to protiv Norveške, prvog favorita za naslov. Bilo je čudno, kako igramo prvo s pobjednikom druge skupine, a dobro je bilo što smo dobile tri slobodna dana, te utakmicu tek četvrti dan od utakmice sa Srbijom. Sve se okrenulo u nekoliko sati. U utorak malo prije ponoć smo doznali kako igramo već u četvrtak, te protiv Rumunjske. I sad, dobro je da ne igramo odmah s Norveškom, a nije dobro jer smo imale samo jedan slobodan dan te naše udarne igračice neće imati puno vremena za odmorit se.

Cijeli dan Hrvatska razmišlja o Rumunjskoj, idućem suparniku.

- Sve se zna. Imaju sjajnu Cristinu Neagu, koja je nekoliko puta birana za najbolju igračicu svijeta. Rumunjskoj nedostaje pivot s kojim je Neagu sjajno surađivala. Naravno, nije to jedina dobra igračica koju ima Rumunjska. Vratarke su imale vrlo dobar učinak u skupini, zatim još neke igračice na vanjskim pozicijama su odlične, te Lorena Ostase, koja je sad na pivotu. Neke igračice dobro poznamo jer igraju u Podravci.

Hrvatski izbornik Nenad Šoštarić je rekao: 'Još nismo ni svjesni gdje smo i što smo. Nakon Srbije svi smo se doslovno emotivno ispraznili. Uvjeravam vas da nema euforije, sretni smo, ali idemo dalje'.

- Stoji kako nam malo nedostaje za polufinale, ali daleko je to polufinale. Razmišljamo sad samo kako dobiti Rumunjke, koje su na prvenstvo došle po medalju.

Prkačin je debi na EP-u imala prije dvije godine u Francuskoj. Hrvatska tad posljednja. Tri utakmice - tri poraza. Zanimljivo, Mađarska i Nizozemska su i tad bile suparnice. Španjolska je bila treći suparnik u Francuskoj, a sad Srbija. U Francuskoj je Prkačin, jedna od najmlađih u našim redovima, ostala bez pogotka. Sad je pogodila protiv Srbije. Bila je to 'bomba' za vodstvo 9:8 koja je išla 109 kilometara na sat.

- Toliko je išla lopta? Nisam stigla pogledati snimku, te vidjeti taj podatak. Drago mi je zbog pogotka, ali, iskreno, više bi voljela da sam u obrani odigrala bolje. Inače, nisam imala straha kad me je izbornik poslao u igru. Nemam straha kad ulazim u igru. Malo sam u tom prvom trenutku nervozna, ali i to brzo nestane - istaknula je na kraju najave drugog kruga EP-a Prkačin za koju je Dražen Pinević, novinar SN-a, napisao: 'E, nju još nismo pokazali u punom svjetlu, a vjerujete ima i jaču bombu od Ćamile Mičijević. Dubrovkinja koja kroz Lokomotivu prolazi zrelost toliko potrebnu za igračicu njene pozicije i njenih gabarita. Kad polovi tajming, bit će svašta!'.

image
Kristina Prkačin foto: Ronald Goršić / CROPIX


Hrvatska i Rumunjska igraju u četvrtak, 10. prosinca, s početkom u 18.15 sati. 

DRUGI KRUG
Hrvatska i Norveška su iz skupine prvog kruga prenijele su po 4 boda, Njemačka i Nizozemska po dva, a Mađarska i Rumunjska krenu u drugi krug bez boda. Dvije najbolje reprezentacije skupine drugog kruga plasirat će se u polufinale. Hrvatska nakon FRumunjske igra protiv Norveške, a na kraju s Njemačkom. U drugoj skupini drugi krug sa 4 boda počinju Rusija i Francuska, Danska s 2 boda, Švedska i Španjolska s bodom, a Crna Gora bez boda. 
19. travanj 2024 10:08