StoryEditorOCM
RukometPAKET 24 PREMIJER LIGA RUKOMETAŠA

DUBROVAČKI 'BOMBARDER' TOMISLAV RADIĆ 'Dokazat ćemo kako smo zaslužili mjesto među najboljima!'

23. rujna 2019. - 15:28
Kraj prošle sezone – pokal za prvo mjesto u južnoj skupini Prve hrvatske lige završio je u njihovim rukama. Slavili su rukometaši Dubrovnika tada svoj najveći uspjeh. Po prvi put u 45 godina dugoj povijesti, koja se piše od 4. listopada 1974. godine, izborili su plasman u najveći rang, a u njemu su u subotu, 21. rujna 2019. godine odigrali prvu utakmicu. Nisu je izgubili – 27:27 protiv Umaga u Gospinom polju u 1. kolu PAKET 24 Premijer lige.

- Trudili smo se, htjeli smo tu pobjedu više nego išta. Htjeli smo i u najvećem rangu dobiti prvu utakmicu, kao što smo to uspjeli prije tri godine kad smo nakon osvajanja prvog mjesta u južnoj skupini Druge hrvatske lige ušli u veći rang, drugi rang te dočekali Karlovac u toj prvoj našoj drugoligaškoj utakmici. Imali smo protiv Umaga u prvom poluvremenu pet pogodaka viška, te u nastavku. Možda danak neiskustva, možda... – rekao je Tomislav Radić, Dubrovčanin, koji je u povijesnoj prvoj utakmici kluba u najvećem rangu postigao pet pogodaka za bod protiv Umaga.

- Bod smo uzeli, ali... Ostaje žal za drugim bodom, kojem smo bili bliži. Silno smo željeli krenuti s pobjedom, ne samo zbog dva boda, već pokazati svima da nismo slučajno u najvećem rangu. Za neke smo mi 'tamo neki Dubrovnik', drugi pak kažu kad govore o nama: 'Ma, kakav Dubrovnik, što su oni uopće ulazili u ligu. Ispast će odmah'. Zbog toga nismo presretni samo s jednim bodom.

Dubrovnik je počeo treću sezonu, prvu u najvećem rangu, a ne zna za poraz. Prošle sezone je kod kuće imao savršen učinak - dobio je svih jedanaest utakmica. U tri sezone među drugoligašima, od ukupno 33 utakmice kod kuće, izgubio je samo jednom, i to prve sezone. U drugoj drugoligaškoj sezoni devet pobjeda i dva remija. Dakle, dvije pune sezone kod kuće bez poraza. Ni Umag, koji je gotovo svake sezone sudionik LIge za prvaka, nije uspio prekinuti niz uspjeha kod kuće Dubrovnika. Što više, imao je samo dva puta prednosti, i to 1:0 i 2:1.

- Prije četiri sezone kad smo ušli po prvi put u drugi rang, Prvu hrvatsku ligu, u nas vlada mišljenje kako smo zaslužili napraviti korak naprijed. Sad, nakon tri drugoligaške sezone i u svakoj borbe za prvo mjesto, a što smo prošle sezone uspjeli ostvariti i plasirati se u najveći rang, ponovno je isto. Mi smo mjesto među najboljima zaslužili. Radili smo puno. Napredovali iz dana u dan. Svake sezone smo bili sve bolji i bolji, iskusniji te smo sad zasluženo među najboljima. To ćemo i dokazat – podvukao je Radić.

Dubrovnik je krajem sezone 2015./16. posegnuo za Zlatkom Saračevićem, legendarnim rukometašem, koji ih je uveo u najveći rang, vodio potom u prvoj sezoni (peti s istim bodovnim učinkom kao i treći) te poveo u sezonu 2017./18., ali je tada dobio poziv koji se ne odbija – zvao ga je PPD Zagreb. U ljeto 2018. stiglo je u Gospino polje još jedno priznato rukometno ime – Silvio Ivandija, koji je sve posložio kako treba te je Dubrovnik ostvario povijesni uspjeh.

- Kad se zna što se sve događalo, kako se radilo, s kime se sve radilo, za nas igrače je ovo nagrada za sav uloženi trud. Nastavljamo dalje raditi. Nadamo se da ćemo biti nagrađeni i za to, te kako ćemo uspjeti dokazati kako nam je mjesto u najvećem rangu - zaključio je Radić.

Podsjetnik, u subotu, 21. rujna, ostalo je zapisano kako su Toni Barišić, Zvonimir Srna, Nikša Bušlje, Hrvoje Lončarica, Maro Dabelić, Tomislav Radić i Marko Kobetić počeli tu prvu povijesnu utakmicu Dubrovnika u najvećem rangu. Prvi je napad imao Umag, ali odmah je utakmica zaustavljena jer semafor nije počeo odbrojavat vrijeme. Kako se kvar nije otklonio, Siniša Rudić, do jučer jedan od najboljih svjetskih rukometnih sudaca, a sad nadzornik HRS-a, vrijeme na utakmici u Gospinom polju mjerio je sa štopericom. Dabelić je ušao u povijest - realizirao je sedmerac za 1:1 te se upisao kao strijelac prvog pogotka Dubrovnika u najvećem rangu. Umag je izjednačio kad je ostalo točno 30 sekundi do kraja utakmice. Potom je krenuo Dubrovnik na sve ili ništa. Kobetić je pogodio, ali su suci istaknuli kako su ranije sudili prekršaj. Zatim je pokušaj Srne obranio Fran Lučić. Dubrovnik je opet stigao do lopte, Srna pronalazi Luka Bevandu, koji pogađa, ali je Rudić istaknuo kako je vrijeme već bilo isteklo. Tako je Dubrovnik osvojio bod u svom prvom nastupu u povijesti kluba u najvećem rangu.
SEMAFOR
Rezultati 1. kola, petak, 20. rujna: Varaždin 1930. - Bjelovar 23:24, subota, 21. rujna: RKHM Dubrovnik - Umag 27:27, Gorica - Poreč 28:27, Spačva Vinkovci - Zamet 31:24, Dubrava - Sesvete 32:29.

RKHM Dubrovnik je u 2. kolu gost Bjelovara.

20. travanj 2024 11:27