StoryEditorOCM
OstaloPLIVANJE |

ZLATNI ORLANDO PREPUN ZLATA Europski prvaci iz Mađarske prve zvijezde mitinga, nastupaju natjecatelji s pet kontinenata...

Piše Tonči Vlašić
10. lipnja 2021. - 10:17
Hrvatska plivačka juniorska reprezentacija ispred bazena u Gružu (Frane Ćirak u stožeru reprezentacije, gornji red, prvi s lijeva, Mario Šurković, jugov reprezentativac, donji red, drugi s desna)Tonči Vlašić

Gužva je već na Bazenu u Gružu. Jugovi plivači su trenirali prvi, a skupa s njima i dvoje odličnih BH reprezentativaca. Prva je 15-godišnja Lana Pudar, 'mostarsko čudo od djeteta', koja je isplivala A normu, te će nastupiti na Olimpijskim igrama, a drugi je Jovan Lekić, plivač s tri 'B' olimpijske norme, koji će u Dubrovniku pokušati napraviti korak naprijed. Postati vlasnik  'A' norme za Tokio.

Zatim, stigla je juniorska reprezentacija Hrvatske, naše najbolje juniorke i juniori sa svojim trenerima. Među njima je i dubrovački broj jedan – Mario Šurković. Njih čeka od 7. do 11. srpnja Europsko juniorsko prvenstvo u Rimu. Na Mitingu u Gružu ovog vikenda imaju ispit. Što će pokazati štoperica? Koliko su spremni za Euro četiri tjedna prije njegovog početka?

Svi oni sanjaju biti poput prve zvijezde ovogodišnjeg Zlatnog Orlanda – Mađara Szebasztiána Szaba, europskog prvaka na 50 leptir, koji je odavno doplivao do Tokia. Zna se što su Mađari u plivanju, a zna isto tako cijeli svijet kako su jedni od glavnih krivaca za to braća Arpad i Ivan Petrov, treneri par excellence, najboljih mađarskih plivača.

Szabo nije jedini koji ide u Tokio, a koji će nastupiti na Zlatnom Orlandu. Tu je Zsuzsanna Jakabos, koja je u karijeri uzela medalja i medalja, europska prvakinja u velikim i malim bazenima. Nisu njih dvoje jedini koji će braniti boje mađarskog plivanja, svi od reda, koji stižu su odlični plivači, ali su Szabo i Jakabos u ovom trenutku najzvučnija imena.

image
Akreditacije na kojima je i program - u subotu, 12. lipnja, natjecanje je od 16 do 19 sati, a u nedjelju, 13. lipnja, od 11 do 14 sati
Tonči Vlašić

FINA je Zlatni Orlando uvrstila u svoj kalendar. Zlatni Orlando je jedno od natjecanja na kojem se može još uvijek isplivati norma za nastup na Olimpijskim igrama. FINA u Dubrovnik iz svog razvojnog centra u Kazanju šalje šaroliko društvo, najbolje iz nekoliko država, koje nisu vrh svjetskog plivanja, ali koji bi, nadaju se, trebali učiniti uskoro svoje države ponosnima. Stižu plivači iz Gane, Maldiva, Pakistana, Nigerije, Ruande, Afganistana, Mauriciusa, Angole, Namibije, Tadžikistana, Madagaskara, Ugande...

Možda ne iz svih tih država, ali plivačice i plivači iz većine tih država nisu nikad prije nastupali u povijesti bazena u Gružu, koji je izgrađen prije točno 60 godina.

Zatim, u prijavama su i natjecatelji iz Australije, Andore, Portugala, s Kube, iz Turske, SAD-a, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Švicarske, Kosova, Albanije, Mađarske i Hrvatske.

Ukupno će nastupiti oko 280 plivačica i plivača.

Priču oko Zlatnog Orlanda uljepšala je i činjenica kako su neki natjecatelji došli nekoliko dana prije mitinga na pripreme, a kako će dio njih ostati i nakon mitinga. Ako im se svidi, priželjkuje Frane Ćirak, šef struke Plivačkog kluba Jug, doći će opet. Čut će za to i drugi, te bi iduća izdanja Zlatnog Orlanda mogla biti još jača.

image
Frane Ćirak, šef struke Plivačkog kluba Jug
Tonči Vlašić
25. travanj 2024 05:42