StoryEditorOCM
OstaloKONFERENCIJA ZA NOVINARE BICIKLISTIČKOG KLUBA KONAVLE

VREMENSKE NEPRILIKE POMAKNULE 'BIKEND U KONAVLIMA' ZA SEDAM DANA 'Vidimo se 16. i 17. studenog!'

6. studenog 2019. - 17:12
Nismo očekivali ovakve vremenske prilike, tj. neprilike, te se Biciklistički vikend u Konavlima ili Bikend u Konavlima, kako smo ga nazvali, neće održati 9. i 10. studenog, već se oba događaja pomiču za sedam dana. Prvi, cestovna utrka '100 km Konavala', bit će u subotu, 16. studenog, a dan poslije, u nedjelju, 17 studenog, održat će se MTB utrka u sklopu rekreativne XC Zimske lige Dalmacije – istaknuli su članovi Biciklističkog kluba Konavle na konferenciji za novinare.

Prošle godine su napravili izlet na Srđ gdje je održana utrka  5. kola rekreativne XC Zimske lige Dalmacije. Okupila je 78 natjecatelja, a prije nego su se oni našli na startu, održana je na Bosanci i dječja utrka. Start glavne glavne utrke bio je na Bosanci. Potom se vozilo prema tvrđavi Imperijal, kroz tvrđavu do tvrđave Strinčjera, zatim Dubravom do Žarkovice, te opet prema Bosanci. Zadatak je bio dva i pol kruga. Cilj je bio na tvrđavi Imperijal. Skoro 12 kilometara je bio dug jedan krug. Oko 26 kilometara je trebalo proći.

- Bilo je prekrasno – bila je ocjena svih. 

Biciklističkom klubu Konavle to je bila prva organizirana utrka izvan Konavala. Na to su se bili odlučili zbog atraktivnosti terena, same pozicije Dubrovnika, ali i iz razloga što se 2018. MTB utrka u sklopu rekreativne XC Zimske lige Dalmacije nije 'poljubila' s terminom utrke '100 km Konavala'.

- Sad smo opet u Konavlima. Događaji su dan za danom. Bikend u Konavlima počinje rekreativnom biciklističkom utrkom 'Konavle 100 kilometara'.

Međunarodna utrka '100 km Konavala' raspisana je u tri kategorije: Sport (120 kilometara) i Classic (60 kilometara) za cestovne bicikle te MTB (30 kilometara) za MTB bicikle s gumama širine 1,9 inča i širim. Prvih pet od ukupno sedam održanih utrka '100 km Konavala' imale su start i cilj na Grudi, a zadnje dvije godine start i cilj je bio, kao što će bit i ove godine, u Čilipima. Još 2017., kad se prvi put krenulo iz Čilipa, gdje je bio i cilj, svi su isticali kako je puno interesantnija utrka, kako je u prvih pet izdanja utrke bilo pitanje tko je bolji u sprintu, a kako je sad pitanje tko je bolji na brdu. Posebno je uzbudljiv, i 2017., a i 2018. godine, bio završni uspon iz polja do cilja u Čilipima.

Nedjelja, 17. studenog, rezervirana je za MTB utrku u sklopu XC Zimske lige.

- Naš klub je osnovan 2013. godine, a u natjecanje XC Zimske lige Dalmacije uključio se već 2014. godine. Zatim, 2017. godine smo bili suosnivači Brdsko biciklističkog saveza Dalmacije, koji okuplja klubove iz Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Ove godine smo domaćini 4. kola. XC Zimske lige Dalmacije u kojoj nastupaju članovi dvadesetak klubova – istaknuo je Zoran Ćosić, predsjednik Biciklističkog kluba Konavle.

Uoči nove sezone, ističe, donesen je pravilnik koji težište stavlja na mlađe uzraste.

- Sad imamo i natjecanja u uzrastu od 11 do 15 godina... Uglavnom, ove sezone svaka utrka ima daleko više sudionika. 

Utrka 4. kola rekreativne XC Zimske lige Dalmacije, kao i utrka '100 km Konavala', starta također iz Čilipa, točnije, start je ispred prostorija Moto kluba Dvije rote. Vozi se potom prema Komajima starom prugom. U Komajima je ulazna točka u kružni dio trase. Dužina jednog kruga je oko 8,9 kilometara.

- Po svima je staza tog kruga predivna. Svima je pravo zadovoljstvo voziti tom stazom.

Visinski profil staze za muške je 600 metara, a za žene i djecu 350 metara. Muški, stariji od 17 godina, voze dva kruga. Računajući put od starta do Komaja i od Komaja do cilja zadatak im je dug oko 24 kilometra, dok je ženama i djeci zadatak oko 15 kilometara. U 600 visinskih metara uspona na muškoj stazi ugrađeni su svi elementi brdskog biciklizma i sve vrste podloge – čulo se na konferenciji za novinare. Članovi Biciklističkog kluba Konavle za ovogodišnje izdanje utrke pripremili su i uredili novih dva kilometra trase.

- Napravili smo baš veliki, veliki posao. Mnogi su bili uključeni. Radili su svi članovi kluba, te prijatelji kluba. Tako će biti i za ova dva događaja, dvije utrke. Potrebno je dosta ljudi za organizirati ovakve utrke. Dolaze suci iz Hrvatskog biciklističkog saveza. Ne možemo bez pomoći policije te ini drugih koji osiguravaju i provode utrku. Neophodna je liječnička služba, pomažu pripadnici HGSS-a, zatim, tu su brojni volonteri koji se nalaze duž staze i usmjeravaju sudionike utrke. Veliki posao smo već napravili u pripremi utrka, veliki posao je još pred nama do utrke, a i za vrijeme samih utrka - naglasio je Ćosić.

Bikend u Konavlima trebao bi okupiti rekreativce iz BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije, te Hrvatske. 

- Možda dođu natjecatelji i iz još nekih država, npr. Italije, a što je bio slučaj na prethodnim utrkama. Treba naglasiti kako naša utrka rekreativna. Ona nije u kalendaru profesionalaca. Ali, u povijesti utrke znalo se dogoditi da dođu i neki od ponajboljih vozača iz regije.

Biciklistički klub Konavle je sve brojniji i brojniji. Isto je s aktivnostima kluba. Tridesetak stalnih članova, koliko ih je danas, rade s najmlađima, uče ih voziti biciklu, održavaju predavanja na temu sigurnost u prometu. Plus, kad god mogu, sjedaju na biciklu te treniraju.

- Imali smo i dobrih rezultata u XC Zimskoj ligi Dalmacije. Naš najveći uspjeh je četvrto mjesto u ukupnom poretku klubova. Pojedinačno, Dragutin Petković je u kategoriji 'plus 50' bio ukupni pobjednik lige 2017. godine, a drugi 2018. godine. Zatim, Darijo Čondrić je bio drugi ukupno u kategoriji natjecatelja od 40 do 50 godina 2015. godine, a treći 2016. i 2017. godine. Tanja Čondrić je 2018. bila četvrta ukupno u ženskoj konkurenciji - nabrojio je Ćosić najbolje rezultate Biciklističkog kluba Konavle do danas.

FOTO  Adrian Bokarica, Dario Čondrić, Zoran Ćosić i Lukša Čupić na konferenciji za novinare
Tako mi radimo!
Prije dvije godine na čelu kluba je bio Ivan Banović, prošle godine Lukša Čupić, sad je predsjednik Zoran Ćosić.

- Tako mi radimo. Neka svatko od nas vidi kako je to voditi klub - rekao je Ćosić.

- Bez pomoći svih članova kluba, brojnih prijatelja, teško bi išta napravili. Zato hvala svima, te svima koji nam pomažu za vrijeme utrka na bilo koji način - dodao je aktualni predsjednik Biciklističkog kluba Konavle. 
Prvo utrke, a potom Klub
Prva utrka '100 km Konavala' održana je 2012. godine, dok smo 14. travnja 2013. osnovali klub - podsjetio je Ćosić. 

Prva dva izdanja utrke '100 km Konavala' održana su u lipnju.

- Od 2014. utrku organiziramo u studenom - istaknuo je Ćosić.

16. travanj 2024 20:09