StoryEditorOCM
OstaloJUDO

Vraća se Ivana Šutalo na veliku scenu, trofejna judašica Dubrovnika iz Almade kreće prema Gradu svjetlosti!

Piše Tonči Vlašić
26. siječnja 2023. - 12:59
DU medalje na Europskom seniorskom kupu 2022. u Gospinom polju - Josip Bulić, Ivana Šutalo i Luka ViolićTonči Vlašić/

Vraća se Ivana Šutalo na veliku scenu. Kike, kako je od milja zovu, trofejna judašica Dubrovnika, nastupa sad na IJF Grand Prixu u portugalskoj Almadi. I kad je povratak na IJF Grand Prixu, Hrvatski judo savez pamti kako je osvojila zlato 2017. godine na spomenutom natjecsnju u Cancunu, u Meksiku, kad je uz tatami, uz nju, bio profesor Željko Đapić.

S tog putovanja pamti se i pucnjava u centru grada, nedaleko od mjesta gdje su bili i naši reprezentativci. Svega se čovjek sjeti kad ‘otputuje‘ unatrag. Naravno, mi pamtimo njezin, a ujedno i hrvatski povijesni uspjeh. Nikad prije Lijepa naša nije imala judoku na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja Europskog mlađe seniorskog prvenstva. Ona je prva u čiju se čast svirala Lijepa naša. Bilo je to u Izraelu 2016. godine. Pamti se i povratak iz svete zemlje sa zlatom, doček u dubrovačkoj zračnoj luci. Cvijeće za nju i profesora, koji je unatrag nekoliko mjeseci, početkom ljeta 2022., malo prije nego nas je, nažalost, zauvijek napustio, najavljivao Ivanin povratak, te glavni cilj – plasman na Olimpijske igre.

Ivana je, ne zaboravlja se, bila u igri za Igre u Tokiju, ali su je zaustavile ozljede. Van granica je zadnji nastup imala u veljači 2020. godine. Zatim se dogodila vražja korona, pa opet problemi s ozljedom. Imala je operaciju ramena. Prošle godine se vratila na Europskom seniorskom kupu u Gospinom polju. Izborila je srebro. Potom opet pauza. Zatim tuga zbog odlaska Profesora.

Ipak, nije unatoč svemu odustala. Naprotiv.

- Očekivanja uoči nastupa u Portugalu nisu velika zbog duge pauze. Želja je proći barem prvo kolo – rekla je Ivana, koja gori od želje vratiti se na stare staze.

Od 2012. godine i kadetskog prvenstva Europe, njezine prve velike medalje, nizala je uspjehe. Svake godine najmanje jedna medalja s međunarodnih natjecanja, svjetskih i europskih prvenstava.

I nakon svakog tog uspjeha, uvijek je imala samo jednu želju. Ivana u Portugalu kreće od početka u kategoriji preko 78 kilograma. Olimpijske igre su u Parizu iduće godine.

Kike će na IJF Grand Prixu u Portugalu na tatami u nedjelju, 29. siječnja.

16. travanj 2024 17:36