StoryEditorOCM
OstaloJUDO |

VIŠE OD 250 JUDOKA STIŽE U DUBROVAČKI ‘BALON‘ Organizacijski je sve zahtjevnije, ali prošlogodišnji ispit, povijesni za svjetski judo, odradili smo...

Piše Tonči Vlašić
13. listopada 2021. - 10:38
Judo pod 'maskama' - Europski seniorski kup 2020. bio je prvi svjetski judo turnir u korona vrijemeTonči Vlašić

Sve je spremno za novi Europski seniorski kup, međunarodni judo turnir u Dubrovniku. Prošlogodišnji je bio povijesni. U tom trenutku prvi judo turnir u svijetu nakon više od osam mjeseci prekida sezone zbog korone.

Da, čitav judo svijet pratio je događanja na tatamiju Gospina polja. Pamti se kako je čestitku Judo klubu Dubrovnik 1966. i Hrvatskom judo savezu, tehničkom organizatoru odnosno glavnom organizatoru, potpisao sam Marius Vizer, prvi čovjek svjetskog juda.  

Vizer je napisao: Želio bih Vam izraziti iskrene čestitke na uspješnoj organizaciji Europskog kupa u Dubrovniku. Veliko je to postignuće koje donosi iznimnu sreću zbog ponovnog pokretanja judo natjecanja na međunarodnoj razini. Hrvatski judo savez je još jednom potvrdio vrhunske organizacijske sposobnosti i znanje, za što pohvaljujem Vas i Vaš cijeli tim.

image
Europski seniorski kup 2020.
Tonči Vlašić

Europski seniorski kup u Dubrovniku održan je pod brojnim epidemiološkim i sigurnosnim mjerama, te bez gledatelja na tribinama. 

- Nažalost, i dalje se održavaju turniri bez gledatelja. Kako sad stvari stoje Grand Slam turnir u Parizu, u velebnoj dvorani Bercy bi mogao biti prvi judo turnir u ovo korona vrijeme na kojem će biti gledatelji. Pariz to može pokušati jer može odvojiti gledatelje od samih sudionika turnira, dok to mi u Dubrovniku nismo u mogućnosti – istaknula je Klara Mitrović, koja je uz Igora Jankovića, Frana Stjepovića i ostale na vrhu organizacije i ovogodišnjeg Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku.

Rezultat je prošle godine bio u drugom planu, povratak juda nakon korone najvažnija vijest za čitav (judo) svijet. Bilo je stotinjak judoka iz šest država (Italija, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Hrvatska), ali turnir je unatoč tome bio kvalitetan. Nastupili su osvajači svjetskih i europskih medalja, te je put do uspjeha u Gospinom polju bilo teže ostvariti nego na prethodnim izdanjima dubrovačkog turnira.

image
Europski seniorski kup 2020.
Tonči Vlašić

Ove godine Dubrovnik i Pariz su skupa, Europski seniorski kup odnosno svjetski Grand Slam s tim što je dubrovački turnir odabran za turnir na kojem će suci polagati za znak međunarodnog suca. U Gospinom polju stiže više od 250 judoka.

- Prijavljeno je 280 judoka iz 27 država. Svi sudionici moraju se testirati. Imamo slučaj da je pozitivan jedan trener, te on, ali i njegovih osam judoka je moralo otkazati dolazak. Uglavnom, interes za naš turnir je iznad očekivanja. S obzirom na uvjete, koje imamo, nismo ni u mogućnosti primiti više. Već sad smo iznad 'granice'. Uglavnom, nažalost, i ovaj turnir je bez gledatelja. I na ovom turniru, kao i prošlogodišnjem, svi sudionici će biti iza 'zatvorenih vrata'. Organizacijski je sve zahtjevnije, ali prošlogodišnji ispit, povijesni za svjetski judo, koji je bio u tom trenutku daleko zahtjevniji, odradili smo na zadovoljstvo svih za svaku pohvalu. Vjerujem kako će i ovaj put sve proteći u najboljem redu – poželjela je Mitrović.

NAJBROJNIJI BRITANCI

Najbrojniji, prema prijavi, bit će Britanci. Dolaze s 28 judaša i 11 judašica, Italija je prijavila 30 reprezentativaca (17 judaša i 13 judašica), dolazi 17 reprezentativaca Austrije, dvoznamenkasti broj su prijavili još Azerbejdžan, Češka, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Srbija i Slovenija. Naravno, brojne su i hrvatske judoke. Na listi prijava je 18 judaša i 13 judašica.

Dvorana u Gospinom polju je rezervirana za borbe u subotu i nedjelju, 16. i 17. listopada. 

image
Medalja Europskog seniorskog judo kupa
Tonči Vlašić

20. travanj 2024 02:31