StoryEditorOCM
OstaloSAN OLIMPIJSKE IGRE |

VELOLUŠKE BLIZANKE U BORBI ZA PREOSTALA DVA MJESTA U TOKIJU Ivana Jurković: ‘Očito je da sam se zeznula ovaj put! Hvala Bogu da jesam!‘

Piše Tonči Vlašić
3. svibnja 2021. - 12:09

Hoće li sestre Jurković, Ivana i Josipa, ispisati povijest hrvatskog veslanja, te biti prva hrvatska ženska posada na Olimpijskim igrama, i to uspjeti ostvariti već ove 2021. godine?

Da mi je netko rekao prije nekoliko mjeseci dok sam imala ozljedu rebra da ću se u tri i pol mjeseca uspjeti vratiti u formu i dogurati sa sestrom i trenerom tu gdje smo sad, rekla bih samo da me ne za*****. Očito je da sam se zeznula ovaj put! Hvala Bogu da jesam! – napisala je Ivana na društvenim mrežama.

image
Ivana i Josipa Jurković nakon što su prošle ciljem finala Svjetskog kupa u Zagrebu
Damir Krajač/Cropix
image
Ivana i Josipa Jurković
Damir Krajač/Cropix

Nedavno su veloluške blizanke bile pete na Europskom seniorskom prvenstvu, a proteklog vikenda su na Jarunu izveslale prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Uskoro ih čekaju olimpijske kvalifikacije.

Renata Beluhan iz Sportskih novosti je upitala nakon nastupa u Svjetskom kupu trenera veloluških blizanki, Sašu Vukojičića: Koliko je realno sanjati već sad olimpijske snove, jer su sestre Jurković još jako mlade i fali im ozbiljnih, seniorskih utrka?

- Glava i iskustvo će imati jako veliku ulogu, a svi koji su to prošli naglašavaju mi baš taj psihički faktor. I Europsko prvenstvo i Svjetski kup im je koristio, ali što se tiče dvojaca i ovakve konkurencije tu smo još dosta svježi, jer u ovakvim utrkama nas nije bilo tri godine. No, u posljednjih godinu dana, a posebno posljednjih pola godine, jako su se uozbiljile, napravile iskorak i mislim da su sazrele.

Čileanke, koje su na SP izgubile olimpijsku kvotu od Grkinja za djelić sekunde, stižu na olimpijske kvalifikacije. Zatim, Dankinje, koje su složile novu, jaku posadu, jake će, kaže Vukojičić, biti i Njemice.

- Za Ukrajinke i Ruskinje se još ne zna, pretpostavljam da će Čehinje koje su bile u Zagreb isto doći, ne znam za Francuskinje... – dodao je trener sestara Jurković.

Olimpijske kvalifikacije su za dva tjedna u Luzernu. U dvojcu bez kormilara u Tokiju će nastupiti trinaest posada. Jedanaest država je već osiguralo nastup, i to Australija, Kanada, Španjolska, Novi Zeland, SAD, Italija, Rumunjska, Irska, Kina, Velika Britanija i Grčka. Ostala su još dva mjesta!

image
Pobjednički zagrljaj - Ivana i Josipa Jurković, veslačice ponikle u Ošjaku iz Vele Luke, danas članice zagrebačke Trešnjevke
Damir Krajač/Cropix
image
Zlatne veloluške blizanke, Ivana i Josipa Jurković
Damir Krajač/Cropix
20. travanj 2024 08:24