StoryEditorOCM
OstaloVESLANJE

Veloluške blizanke ostvarile povijesni uspjeh, Ivana Jurković nakon finala seniorskog SP-a: ‘Skidamo kapu ovim curama, ali za par godina su naše!‘

Piše Tonči Vlašić
24. rujna 2022. - 14:58
Josipa Jurković, Martin i Valent Sinković, te Ivana Jurković - najbolje što hrvatsko veslanje ima u ženskoj odnosno muškoj konkurencijiRonald Goršić/Cropix

Zahvalila bih se svima koji su bili uz nas, maloj skupini ljudi koje imamo oko sebe. Puno im hvala na podršci i motivaciji, puno nam to znači pogotovo meni koja sam pet mjeseci od operacije u finalu Svjetskog prvenstva. Dokazali smo da se možemo natjecati sa starijima, a dogodine je naša godina! - rekla je Josipa Jurković nakon nastupa u finalu Svjetskog seniorskog prvenstva u češkim Račicama.

Sa sestrom Ivanom u dvojcu a bez kormilara šeste na svijetu što je najveći uspjeh hrvatskog veslanja u ženskoj konkurenciji.

Ivana i Josipa su mlađe seniorske prvakinje svijeta, još prije su skrenule pozornost na sebe sjajnim rezultatima u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji na europskim i svjetskim prvenstvima.

Ove godine su po prvi put otišle na svjetsko seniorsko prvenstvo. Iz prve u kvalifikacijama izborile polufinale, a u njemu finale.

- Završile smo naše prvo veliko seniorsko finale i ovo je bila jako dobra lekcija za dalje. Utrka je prošla jako dobro, dali smo stvarno sve od sebe. Skidamo kapu ovim curama, ali za par godina su naše! Ako ne dogodine, onda ćemo im do Pariza pokazati što možemo - rekla je Ivana Jurković.

Veloluške blizanke bile su u prvoj stazi u finalu, do njih Nizozemke, pa u stazi tri Novozelanđanke. Rumunjke su bile u stazi 4, Amerikanke u stazi 5, a Britanke u stazi 6. Novozelanđanke, koje su vodile od starta, na kraju su zlatne, Nizozemkama je pripalo srebro, a Amerikankama bronca.

U 2023. godini Ivana i Josipa će u lov na nastup na Olimpijskim igrama. Pariz je blizu, za nepune dvije godine je najveće svjetsko sportsko natjecanje. S obzirom kako napreduju veloluške blizanke, Pariz im je sve bliže i bliže.

Hrvatsko veslanje nikad nije imalo žensku posadu na Olimpijskim igrama.

24. travanj 2024 07:46